Pääset lukemaan sivustoa tämän mainoksen jälkeen.

Tilaa
Jutut

Yamahan iso tykki V8 XTO Offshore F425

30.03.2019

TekstiJuha Virtanen

KuvatSatu Björn

Yamaha esitteli viime syksynä maailmalla uuden V8 XTO Offshore -perämoottorinsa, jossa tehoa on 425 hevosvoimaa. Moottorin ensiesittely tapahtui syyskuussa Genovan venenäyttelyssä Italiassa ja jättiläinen paljastui runsaasti tehoa ja vääntöä omaavaksi 5,6-litran moottoriksi, joka soveltuu varsinkin isoihin offshore- ja rib-veneisiin.

Toistaiseksi Suomessa on vain jokunen iso F425A-moottori esimerkiksi isojen Busterien testikäytössä, mutta myyntiin asti niitä ei vielä ole saatu. Kova kysyntä esimerkiksi Yhdysvalloissa vie isojen moottorien osalta kaiken tehtaan kapasiteetista.

Halkileikkaus uuden moottorin sisuksista paljastaa muun muassa todella jykevän vaihteiston, erikoiskarkaistut hammaspyörät, offshore-mallisen jalustan ja erikoisvahvat moottorinkiinnikkeet.

Pakopuolella oleva kammio paljasti moottorissa olevan jo tulevaisuutta ajatellen tilaa muun muassa katalysaattorille, jos perämoottorien päästörajoja tiukennetaan entisestään.

Polttoaineen suorasuihkutusjärjestelmässä on viisi polttoainepumppua, joiden suihkutusteho yltää 200 baariin. Paineistusjärjestelmä on kolmivaiheinen. Siinä on kaksi itsenäistä polttoainepumppua, jotka aktivoituvat omilla kierroslukutasoillaan höyrynerottimessa. Näin kerrotaan saavutettavan tarkka polttoaineen virtaus ja syöttö myös maksimikierroksilla.

Suomessa F425 nähdään todennnäköiseti lähinnä ”sinkkuna” – jenkkilässä niitä laitetaan udeampi rinnakkain.

Lue myös nämä

X