Pääset lukemaan sivustoa tämän mainoksen jälkeen.

Tilaa
Testit

Yamaha F4, F5 ja F6 – Uudet pikkumoottorit testissä

Pienet perämoottorit ovat käteviä mökkikoneita ja apumoottoreita isomman veneen perässä tai apuveneessä. Uusimmat tämän kokoluokan edustajat ovat Yamahan F4, F5 ja F6. Kaikki ovat samoja peruskoneita, mutta eroja on. Löytyykö hinnalle kuitenkaan vastinetta?

06.07.2010

Tekstija kuvat vesa leppä

Tämän päivän pikkuperämoottorit ovat käytännössä kaikki nelitahtisia. Kaksitahtisia ei enää markkinoilla ole, koska vanhalla kaksitahtitekniikalla ei nykyisiä päästömääräyksiä pystytä täyttämään. Uusi suorasuihkutustekniikka puolestaan olisi liian kallista näin pieniin moottoreihin. Tehoerot saadaan käyttöön taas vaihtamalla suurempitehoiseen moottoriin hieman jyrkempi potkuri.

Peruskone 139-kuutioinen

Yamahan uusiin pikkumoottoreihin kehittämä peruskone on yksisylinterinen ja iskutilavuudeltaan 139 kuutiosenttiä. Pienten nelitahtimoottoreiden tapaan Yamaha on erittäin lyhytiskuinen, koska suurta vääntöä tällaisilta, kevyeen käyttöön tarkoitetuilta moottoreilta ei odoteta.

Iskun pituus on kaikissa malleissa 46 millimetriä ja sylinterin halkaisija on 62 millimetriä.

Kiinteä polttoainesäiliön tilavuus on 1,1 litraa. Lisävarusteena saa irtotankin, liitin on jo valmiina. Yleisin eli lyhyt malli painaa 27 kiloa ja pitkä versio yhden kilon enemmän. Kantamista helpottaa koneen takaosassa oleva kahva.

Moottoria voi muista koneista poiketen säilyttää ja kuljettaa kyljellään kolmessa asennossa, öljyn valumatta sille kuulumattomiin paikkoihin.

Moottoreissa on täydellinen vaihteisto ja manuaalisessa kipissä on viisi eri asentoa.

Testipenkkinä oli tällä kertaa ruotsalaisvalmisteinen, kevyt alumiinivene Linder 440. Se on melkoisen pyöreäpohjainen, mutta kuitenkin tasaperäinen ja peräpeili on suunniteltu moottorikäyttöä varten. Tehosuositus on viisi hevosvoimaa.

Lue testin tulokset Kipparista 7/2010.

Lue myös nämä

X