Pääset lukemaan sivustoa tämän mainoksen jälkeen.

Tilaa
Jutut

Yamarin 540 Big Game (-90) + Yamaha 70 (-90)

04.03.2009

TekstiKipparilehti

Yamarin 540 BG

Suojaisa paketti pehmeillä katteilla

Hintapyyntö 9 500 € ”kolme tonnia liikaa”

Yamarin 540 Big Game on kateratkaisuiltaan massasta poikkeava huvivene. Kesko esitteli syksyllä 1989 kaksi uutta, samaan runkoon pohjautuvaa Yamarinia. Ensin tuli avoin keskipulpettiversio 540 Big Fish, sitten puolikatettu 540 Big Game. Molempien mallien suunnittelusta vastasi Eero Harilainen, joka on piirtänyt useita Yamarin menestysmalleja 1980-luvun lopulta lähtien. Yamarin 540 Big Game luotiin nuoren perheen tarpeita ajatellen. Matkustamosta tehtiin suojaisa ja valoisa. Yksityiskohdista erottuu keulavuoteen taitettava takareuna, joka oli tarkoitettu estämään niin lasten kuin tavaroiden putoamista vuoteelta.

Mallin tuotannosta vastasi vuosina 1990-1992 Kesko Marinen pitkäaikainen sopimusvalmistaja, AMT-Veneet Valkeakoskella. Koko elinkaarensa ajan vene pysyi perusratkaisuiltaan muuttumattomana. 540-mallin runkoa on käytetty muokattuna useissa eri Yamarin-malleissa. Kateratkaisu puolestaan teki yllättävän ”comebackin” vuonna 2006 esitellyssä Yamarin 56 HT:ssa, jossa on myös mainittu keulavuoteen taittuva takareuna.

Kipparin testissä (Kippari 5/1990) vene sai vahvasti kiitosta ajo-ominaisuuksistaan. Huippunopeudeksi 90-hevosvoimaisen Yamahan kanssa mitattiin yli 36 solmua.

Parikymmentä vuotta vanha paketti oli siisti ja rakenteiltaan ehjä, muutamat yksityiskohdat kaipaisivat kuitenkin huoltomiehen käsittelyä. Yamarin 540 Big Game sulautuu venetyyppinä kovakatteisten HT-veneiden joukkoon, vaikka se poikkeaa perinteisimmistä niistä varsin olennaisesti. Yamarinin kattona näet on neppareilla avattava kuomukankaasta tehty peite. Kippari ja vieruskaveri istuvat sen suojassa omilla penkeillään, ja koko matkustamo saadaan halutessa katettua peräkuomulla. Lähtökohtaisesti 540 Big Game on huvi- ja päivävene, joka on katettavissa sään ja fiiliksen mukaan. Epäilemättä se kiinnostaa myös niitä veneilijöitä, joiden on vaikea päättää, pitäisikö tulevan veneen olla avoin vai puolikatettu.

Yamarin 540 BGYamarin 540 BG

Suuret ikkunat tekevät matkustamosta valoisan ja avaramman tuntuisen kuin se onkaan. Takapenkille mahtuu kolme matkustajaa. Jalkatilaa on riittävästi.

Yamarinin kokoinen HT-vene on ketterä kulkupeli vesillä. Yleensä tällaisilla veneillä ajetaan suoraan saaren rantoihin, laiturin puutteen ei anneta estää maihinnousua. Satamissa hardtopparit vierailevat tai oleskelevat vakituisesti poijupaikoilla. Yhteistä näille tilanteille on, että veneeseen tullaan ja sieltä poistutaan keulan kautta. Tarvitaan siis väljiä kulkuteitä ja onnistuneesti mitoitettuja kaiteita. Veneeseen astumista helpottaa tylppä ankannokka. Sivukannet saisivat olla leveämmät, onneksi pilottikaiteesta saa hyvin tukea.

Kannelta matkustamoon laskeutuminen on hieman hankalaa. Takapenkki, jonka pehmuste ei ole irrotettavissa, joutuu toimimaan portaana. Kunnon astintasoja pääsee puolestaan käyttämään perässä, moottorikaivon molemmilla puolilla, jossa ne helpottavat moottorin kimpussa olijaa. Turvallisuutta arvostava veneilijä jää kuitenkin kaipaamaan uimaportaita ja apukaiteita.

Tekniset tiedot
Pituus
5,4 m
Leveys 2,1 m
Paino 550 kg
Valmistusmateriaali lujitemuovi
Makuusijoja 2
Moottori Yamaha 70 hv, vm. 1990
Tehosuositus 40-70 hv, myöh. 40-90 hv
Myyntihinta 9 500 €
Hinta valmistusvuonna n. 7 000 € (42 000 markkaa) ilman moottoria
Valmistuttaja Kesko Oy
Valmistaja AMT-Veneet, Valkeakoski
Myynnissä marraskuussa 2008, Yamaha Marine Center, Kaarina, www.viherkoski.fi, puh: (02) 255 7622.

Teksti ja kuvat Mikko Rajala ja Timo Sarkkinen

Tiivistelmä Kippari-lehden 2/2009 jutusta

Lue myös nämä

X