Tilaa
Testit

Käytettyä katsomassa: Yamarin 600 Big Catch -89 + Yamaha 115 hv -89

20.08.2007

TekstiTeksti ja kuvat Mikko Rajala ja Timo Sarkkinen

PIENET, perämoottorilla varustetut takakoppiveneet ovat uusien veneiden markkinoilla väistyneet keskikajuuttaveneiden tieltä. Käytetyissä niiden valikoima on sitä vastoin kiitettävän kirjava. Pian 20-vuotias Yamarin 600 Big Catch osoitti, että unohdettu venemalli palvelee veneilijää, joka tarvitsee pientä avaramman ajohytin sekä kelpo rahtitilan.

Liukuvia takakoppiveneitä on hankittu ennen kaikkea yhteysveneiksi saaren ja mantereen välille. Suojaisan ajohytin tarjoavina ja helposti lastattavina niitä on voinut käyttää tehtävässään koko avovesikauden, varhaiskeväästä myöhäissyksyyn.

Ensiaskel Yamarinin keulakannelle sujuu luontevasti. Jalka sopii tasaiselle keulakannelle ja otteen saa sen reunassa olevasta haineväkaiteesta. Väistää pitää vain knaapia kannen keskellä sekä siihen kiedottua köyttä. Keulapenkin kautta avotilaan laskeutuessa jää kaipaamaan matalien sivukaiteiden paikalle keulaa kohti kohoavia kaiteita, joihin ylettyisi kumartumatta.

Avotilan järjestely on tuttu: hytin edessä on paljon vapaata liikkumatilaa, mutta säilytystilana on vain keulapenkki. Sille sopii istumaan pari matkustajaa ja sen alle isoon lokeroon mahtuvat vaikkapa lepuuttimet sekä köydet, joille veneessä ei ole omia boksejaan keula- ja peräkansilla.

Koppia voi kutsua läpikäveltäväksi, kun sinne pääsee etuavotilasta sekä peräkannelta. Monessa muussa kuusimetrisessä takakoppiveneessä on mahdollisuus hytin ohittamiseen myös sivukansia pitkin. Yamarinista ne puuttuvat kokonaan. Vaikka läpikäveltävyys ei sivukansia korvaakaan, ratkaisun voi tällaisessa veneessä varauksin hyväksyä.

Kaikissa takakoppiveneissä on hyväksyttävä se tosiasia, että avotilat hytin edessä ja takana eivät voi tarjota samaa avaruutta kuin yksi suuri avotila. Kun pienehköltä yhteysveneeltä vaaditaan suurta etuavotilaa ja makuutiloja tarjoavaa hyttiä, perän kansitilat jäävät usein hävyttömän ahtaiksi. Näin Yamarinissakin. Kuvaavaa on, että hytistä peräkannelle tullaan reilulla askeleella suoraan moottorikaivoon.

Avotilassa on väljää liikkua, kun istuimena on pelkästään keulapenkki. Kaiteista saisi paremmin tukea, jos ne kohoaisivat keulaa kohti.

Lue juttu kokonaisuudessaan Kipparista 7/2007

Yamarin 600 Big Catch + Duzuki DT 85C Vertailu Kippari 1/1992

Yamarin 600 Big Catch

Pituus 5,8 m
Leveys 2,2 m
Paino 650 kg
Valmistusmateriaali lujitemuovi
Tehosuositus 80-140 hv
(80-130 hv vm. 1990-93)
Makuusijoja 2+2
Polttoainesäiliö 110 l
Moottori Yamaha 115 BETOL (-89)
Hintapyyntö 10 900 €
Valmistuttaja Konekesko Marine, Vantaa

 

 

 

Lue myös nämä

X