Tilaa
Testit

Yamarin Cross 53 BR ja 53 CC – Yamarinin täsmäisku Busterin syömähampaaseen

13.10.2011

TekstiVesa Leppä

KuvatJuha Virtanen ja Seppo Evinsalo

Yamarin Cross

Yamarin on esitellyt uudet veneet alumiinirunkoiseen Cross-mallistoonsa. Uutuuksien hinta-, teho- ja kokoluokka on ilmeisen tarkoin suunniteltu täsmäisku suoraan markkinajohtaja Busterin syömähampaaseen, sen parhaiten myytyihin malleihin.

Vuosi sitten esitelty Yamarin Cross -mallisto on laajentunut kahdella tulokkaalla. Uutuudet ovat toteutukseltaan samanlaisia kuin aiemmatkin Crossit, runko on alumiinia ja kansi on lujitemuovia. Ensimmäisissä Yamarin Cross 63 -malleissa käytettiin samoja kansielementtejä kuin lujitemuovirunkoisissa Yamarineissa, mutta nyt veneiden suunnittelu on aloitettu tyhjältä pöydältä.

Uudet Yamarin Crossit ovat tyyppimerkinnöiltään 53 BR ja 53 CC.

Veneiden pituus on 5,28 metriä, leveys 2,08 ja moottorin suositeltu tehoalue on 50-70 hevosvoimaa.

Sama runko, kaksi eri venettä

Nykytyylin mukaisesti yhtä runkoa voidaan hyödyntää kahdella, jopa kolmella eri kansiratkaisulla. Siinä säästetään niin suunnittelu-, kokeilu- kuin tuotantokustannuksia.

Kovin monia suunnitteluvaihtoehtoja 5,3-metrisessä avoveneessä ei ole. Niinpä Yamarinilla on tyydytty kahteen erilaiseen.

BR-versiossa (bow rider) on kaksi sivupulpettia, niiden takana kaksi erillistä penkkiä ja takapenkki. Keulaosaan ei ole istuimia ängetty keulan normaalia yhden istuttavaa penkkiä lukuun ottamatta. Muu tila on jätetty vapaaksi tavaroille tai liikkumiselle. BR:n matkustamossa istuu viisi ihmistä mukavasti.

Tilaa on niin takapenkkiläisille kuin tuulilasin takanakin istuville. Säilytystilaa on hyvin, kun apukuskin pulpetti ja veneen laidatkin on käytetty hyväksi. BR on selvästi suunniteltu huvi- ja yhteysveneeksi, mutta sopii se kalamiehillekin.

Kalamiehille on kuitenkin erityisesti suunniteltu CC (center console) eli keskipulpettiversio, joka mahdollistaa helpon liikkumisen kaikkialla veneessä.

Yamarin Cross 53 BR Yamarin Cross 53 CC
Yamarin Cross 53 BR Yamarin Cross 53 CC

Molemmissa veneissä on 64 litran vetoinen kiintotankki polttoaineelle. Kumpaankin Yamariniin suositellaan moottoritehoksi 50-70 hevosvoimaa. Nyt koetun perusteella viisikymppinen veneisiin riittää, mutta silloin on tyydyttävä nelisen solmua hitaampaan huippunopeuteen ja heikompaan kuormansietokykyyn.

Yamahan 70-hevosvoimainen oli onnistunut valinta molempiin malleihin. Moottori on lisäksi hienostunut, vaikka kiertääkin enimmillään huimat 6 200 kierrosta minuutissa. Molemmilla veneillä äänitaso pysyi sangen kohtuullisissa lukemissa ja hiljaisissa nopeuksissa jopa alhaisena.

Lue esittely kokonaisuudessaan Kipparista 10/2011

Tekniset tiedot

Yamarin Cross 53 Center Console Yamarin Cross 53 Bow Rider
Pituus 5,27 m 5,27 m
Leveys 2,08 m 2,08 m
Paino n. 580 kg n. 580 kg
Moottorisuositus 50-70 hv 50-70 hv
Rikipituus L (508 mm) L (508 mm)
Polttoainesäiliö kiinteä 64 l kiinteä 64 l
Kantavuus 5 henkeä 6 henkeä
CE-luokitus C (rannikko) C (rannikko)
Vakiovarusteet mm. haponkestävät kaiteet ja knaapit, uimaporras, NFB-kaapeliohjaus, Teflon-kaukohallintakaapelit, Yamaha LAN-monitoimimittarit ja 6X3-kaukohallintalaite, turkin alla 280 l kannellinen säil.astia, monitoimipenkki mm. haponkestävät kaiteet ja knaapit, uimaporras, NFB-kaapeliohjaus, Teflon-kaukohallintakaapelit, Yamaha LAN-monitoimimittarit ja 6X3-kaukohallintalaite, pulpettien väliovi, turkin alla 280 l kannellinen säil.astia, offshore-istuimet
Lisävarusteet ajokuomu, sähkömoottori keulaan, kuljetus- ja säilytyspeite, pulpetin suojahuppu, karttaplotteri mm. karttaplotteri, ajokuomu, muovinen avotilan pöytä, aurinkotaso keulaan, askel/istuintasot, sähkömoottori keulaan, kuljetus- ja säilytyspeite
Hinta 14 490 euroa 14 490 euroa perusvarustein
Valmistaja Campnou Oy, Ähtäri (rungot), Fenix Marin Oy, Valkeakoski (kannet ja kokoonpano
Valmistuttaja Konekesko Oy, puh. 010 53 034, www.yamarincross.com, www.konekesko-marine.fi

Lue myös nämä

X