Pääset lukemaan sivustoa tämän mainoksen jälkeen.

Tilaa
Kipparin kirjahyllystä

Yksin seitsemällä merellä

20.05.2021

Tekstipete suhonen

KustantajaDocendo (2020)
Hinta14,95 € (suomalainen.com)

Optareilla purjehdusuransa aloittanut Tapio Lehtinen osallistui maailman ympäri -kilpaan jo 23-vuotiaana Skopbank of Finlandilla. 37 vuotta myöhemmin oli edessä vaativampi purjehdus – soolona maailman ympäri 36-jalkaisella Asteria-veneellä.

Les Sables-d’Olonnen satamasta startannut Golden Global Race vei Lehtisen 322 päivän seikkailuun pallon ympäri idästä länteen. 18 matkaan lähteneestä veneestä vain viisi ylsi maaliin. Lehtinen saapui lopulta Les Sables-d’Olonneen joukon viimeisenä, lähes neljä kuukautta kisan voittaneen 73-vuotiaan Jean-Luc Van Den Heeden jälkeen. Hän sai silti sankarin vastaanoton. 19.5.2019 kotiutunutta Lehtistä vastassa oli tuhansia ihmisiä.

Yksin seitsemällä merellä kirjaa eloisasti Lehtisen matkan valmistautumisesta maaliin. Mukana on purjehdussanasto, valokuvia, onpa tarinan lomaan painettu Lehtisen matkallaan kehittämiä ruokareseptejäkin (lentokalasta muun muassa).

Kertomuksen ehkä silmiinpistävin seikka on nautiskelun tuntu, vaikka aurinkopaneelit eivät lataa, myrskyt riepottelevat, vatsalihakset revähtävät, väärin asennettu moottori ei toimi ja kaskelotti nostaa päänsä merestä parin metrin päässä. Lukija joutuukin miettimään, johtuuko seesteinen vaikutelma sittenkin kertojasta, elämäänsä ja pärjäämiseensä syvästi luottavasta miehestä. Kilpakumppanit kokevat knockdowneja, kestämätöntä koti-ikävää, haaksirikkojakin, mutta Lehtinen purjehtii veneen pohjan barnakkeleiden takia jarru pohjassa, rauhallisin mielin. Kap Hornin Lehtinen ohittaa NJK:n lippu ja Merikarhujen viiri liehuen, jallulla skoolaten. Ei voi olla ajattelematta, että maaliin pääsyn voitelee hänen viisas ja hötkyilemätön asenteensa. Kirjan mukaan Lehtinen on lähdössä vuonna 2022 samaan kilpailuun uudestaan. Tällä kertaa voitosta kisaten, barnakkeleita hylkivät myrkkymaalit veneen pohjassa.

Viehättävä yksityiskohta on Lehtisen laaja lukeneisuus. Koillispasaatissa hän hotkaisee Volter Kilven tiiliskiven Alastalon salissa, jota paljonkin lukeneet pelkäävät vähintään yhtä paljon kuin James Joycen Odysseusta – Lehtinen luki senkin. Häntä pelotti ainoastaan, että kirjat loppuvat kesken purjehduksen.

Lue myös nämä

X