Tilaa
Testit

Aquaspirit 585 DC ja CC – Erilaiset alumiiniribit Ukrainasta

Ukrainalainen Aquaspirit tuo rib-veneiden suosittuun kokoluokkaan uutta ajattelua, jolla se tähtää vahvasti myös perinteisten huviveneiden haastajaksi.

11.11.2022

Tekstitimo sarkkinen

Kuvattekninen avustus ja kuvat Jaakko Pitkäjärvi

Kenelle: Päivävene-ehdokas pariskunnalle, perheelle tai muulle porukalle, joka arvostaa korkealle ponttonien suojaa rantautumis­tilanteissa.


Ukrainalaiset venevalmistajat ovat selvinneet vaihtelevasti Venäjän hyökkäyssodan koettelemuksista. Ainakin kahden rib-veneisiin erikoistuneen valmistajan – toinen suomalaisillekin tuttu Brig – on uutisoitu joutuneen pommitusten kohteeksi ja keskeyttäneen tuotantonsa.

Kiovan lähellä sijaitseva Aquaspirit on ollut yksi onnekkaista. Vaikka se kertoo sodan vaikeuttaneen veneiden valmistusta ja myyntiä monin tavoin, tehdas on kuitenkin pystytty pitämään toiminnassa maaliskuun puolivälistä lähtien.

Valmistajana varsin nuori, vuonna 2017 aloittanut yritys on erikoistunut alumiinirunkoisiin ponttoniveneisiin. Valtaosa tuotannosta menee Euroopan maihin, merkittävissä määrin myös viranomais- ja muuhun ammattikäyttöön.

Huvivenepuolella on kaikkiaan kuusi mallia 2,9-metrisestä apuveneestä nyt esiteltäviin, lähes kuusimetrisiin ”perheribbeihin”. Ja isompaakin on luvassa, sillä ensi vuoden alkupuolelle suunnitellaan seitsenmetrisen lippulaivan lanseerausta.

Aquaspirit 585 CC

Sekä nykyisessä että tulevassa lippulaivassa katse kiinnittyy ponttoneihin. Ne ovat nimittäin D-muotoiset, eli ikään kuin keskeltä halkaistut ja siististi kiinni alumiinisissa laitarakenteissa. Tämä huvipuolen ribeissä harvinainen ratkaisu antaa ennen kaikkea lisää volyymiä avotilaan.

Kiitos ponttonien antaman lisätilan, 585-mallin saa myös ribeissä harvemmin nähtävällä kalustuksella – tuplapulpeteilla ja erillispenkeillä (DC). Toinen vaihtoehto on sitten ponttoniveneissä paljon tutumpi keskipulpettimalli (CC).

 

Keskipulpettimallin konsolissa on paremmin tilaa nykypäivän elektroniikalle.

Tuplapulpettimallin runsas kalustus tuskin mahtuisi rib-veneeseen ilman D-mallista, puoli­pyöreää ponttoniratkaisua. Ponttonit ovat vakiona PVC-muovia, Hypalonin lisähinta on reilut 4 000 euroa.

Kaikkiaan Aquaspiritit ovat selkeästi huvikäyttöön kutsuvia perheribbejä. Tosin mukavuudesta ja näyttävyydestä joutuu maksamaan ehkä tuntuvastikin ekstraa, jos vakiona melko niukasti varusteltuihin veneisiin haluaa vaikkapa mainitut turkki- ja kansimatot, T-top-katteen ja hydrauliohjauksen.

Lue esittely kokonaisuudessaan Kipparista 11/2022

Aquaspirit 585 CC ja DC

Pituus 5,85 m, leveys 2,45 m, paino CC: 660 kg, DC: 680 kg

Valmistusmateriaali runko alumiinia, ponttonit pvc-muovia, henkilöluku 8, CE-luokka C

Tehosuositus max. 150 hv, koeajomoottori Yamaha F150, polttoainesäiliö 120 l

Vakiovarustus mm. istuinpehmusteet, uimatasot ja -tikkaat, kölirauta, sähkötoiminen pilssipumppu, ponttonien jalkapumppu

Lisävarusteet mm. hydrauliohjaus, erilaiset keulakaiteet, moottorin suojakaari, perän varustekaari, keulan aurinkotaso, pöytä, säilytyspeite, Hypalon-ponttonit

Hinta 585 CC: 21 367 €, koeajomoottorin kanssa vakiovarustein 42 767 €, 585 DC: 23 465 €, koeajomoottorin kanssa vakiovarustein 44 865 €

Valmistaja Aquaspirit LLC, Kiova, Ukraina

Maahantuoja Boatman Group Oy, Helsinki

Lue myös nämä

X