Tilaa
Jutut

Aurinkopaneelin asennus – Paneelit kannelle. Katso videolta aurinkopaneelien asennus vaihe vaiheelta

Paneelin oikeaoppinen asennus vaikuttaa kokonaisuuden toimivuuteen erityisen paljon.

07.06.2021

Tekstijari rannisto

Kuvatmarkus pentikäinen

Veneissä joudutaan usein tinkimään aurinkopaneelin täydellisestä asennuksesta, eli paneelia ei saada sijoitettua täysin varjottomaan paikkaan tai kallistettua auringon suuntaan.

Paneelin voi kuitenkin asentaa veneen kannelle, jos on valinnut päälle astumista ja taivuttamista kestävän mallin.

Seurasimme, kun Touri Marinen yrittäjä Marko Touri asensi paneelin omaan veneeseensä.

Näillä ohjeilla sen pystyy tekemään myös itse.

Lue aurinkopaneelien vertailutesti Kipparista 6/2021.

Ennen asennusta

Ensimmäiseksi täytyy hankkia oikean kokoinen ja asennuskohteeseen sopiva paneeli. Sen lisäksi tarvitaan paneeliin ja akkuun sopiva lataussäädin. Jos näiden valinnasta ei ole varma, kannattaa kysyä neuvoa ammattilaiselta.

Sähköjärjestelmän rakentamisessa tarvitaan lisäksi sähköjohtimia, abikoliittimiä johtojen jatkamiseen, rengasliittimet akkuun kytkemistä varten sekä sulake akun lataussäätimen väliin. Liittimissä on syytä käyttää kutistuvia ja liimalla varustettuja malleja, koska niillä saadaan aikaan vesitiiviit liitokset.

Paneelin kiinnittämistä varten tarvitaan haponkestävät ruuvit, ruuvimeisseli ja porakone terineen reiän tekoon sekä senkkausterä reiän viimeistelyyn. Lisäksi tarvitaan venekäyttöön sopivaa liimatiivistemassaa pistooleineen. Alumiini- sekä lasikuitupinnat puhdistetaan asetonilla.

1. Paikan valinta ja reikien merkintä

Valitse asennuspaikaksi riittävän jäykkä alusta. Päälle astumisen kestävä paneelikin hajoaa, jos alusta antaa periksi. Ennen lopullista kiinnityspaikan valintaa mieti mistä teet läpiviennit, sekä miten johdot kuljetetaan kantta pitkin.

Voit kiinnittää paneelin pelkästään massalla tai ruuveilla. Helpommin purettavassa ruuvikiinnityksessä varmista etukäteen, mitä mahdollisten kiinnitysreikien kohdalla kannen toisella puolella on. Mittaa ja merkitse reikien paikat tussilla.

2. Reiän poraus ja viimeistely

Reiät porataan käyttäen metallien poraukseen sopivaa terää. Tässä tapauksessa käytimme halkaisijaltaan 4,0 millin poraa halkaisijaltaan 4,8 millin peltiruuveille. Senkkaa lopuksi reiät vielä gelcoatin murtumisen estämiseksi. Puhdista pinnat asetonilla.

3. Ruuvien tiivistys ja kiristys

Laita reikiin tiivistemassaa ennen kuin kiristät ruuvit paikoilleen. Massan kanssa ei kannata pihistellä. Siivoa ylimääräinen esille pursunnut massa vasta sen kuivuttua. Kiristä varovasti, jotta et riko reikää.

4. Johdotuksen läpivienti

Paneeleissa on erilaisia johdotusratkaisuja. Osassa läpivienti voidaan tehdä paneelin alta. Yleensä liitosrasia on paneelin etupinnassa, jolloin läpivienti on tehtävä paneelin vierestä.

Tässä tapauksessa valitussa paneelissa oli litteä johdotus, joka oli mahdollista kuljettaa sisätiloihin kansiluukun tiivisteen kautta.

Jos teet läpiviennin kannen läpi, varmista liimatiivistemassalla, että vesi ei pääse kulkeutumaan sisään samasta reiästä.

5. Johdotuksen jatkaminen

Aurinkopaneelien omat virtajohdot ovat sen verran lyhyet, että ne eivät yleensä riitä lataussäätimen valittuun asennuspaikkaan asti. Saat liitettyä litteät johtimet pyöreisiin kuorimalla eristeen ja leikkaamalla mahdolliset tinatut johdon päät irti. Pyöritä sen jälkeen kuparijohdin pyöreäksi. Tässä yhteydessä kannattaa olla tarkkana ja merkitä johtimet ennen leikkaamista niin, että plus ja miinus eivät mene sekaisin.

Jatkojohdotuksen osalta punaisen ja mustan johdon käyttö varmistaa, että kytkennät menevät varmasti oikein päin. Käytä jatkoliittimissä kutistettavia liimalla varustettuja malleja. Kutistaminen ja liiman sulattaminen onnistuu kuumailmapuhaltimella tai tupakansytyttimellä.

6. Sähköjohtojen kuljettaminen

Johdot voidaan kuljettaa rakenteiden läpi vetojousta käyttäen, jos rakenne sallii tai jos siihen on tehty valmiiksi asennusputkia johdotusta varten. Voit työntää jäykähköä vetojousta kohtalaisen pitkiäkin matkoja rakenteiden sisällä. Monissa sarjavalmisteisissa veneissä ainoa vaihtoehto on porata rakenteisiin reiät johtojen kuljettamista varten.

7. Lataussäätimeltä akulle

Aurinkopaneelin synnyttämä virta johdetaan akulle lataussäätimen kautta. Vedä säätimeltä johdot akulle. Kiinnitä plus-johtimeen sulake ennen akkua.

Venekäytössä vesitiivis sulakerasia on paras valinta. Liittämisessä käytetään jälleen liimalla varustettuja kutisteliittimiä.

8. Johtojen liittäminen akkuun

Sähköjohtojen kiinnittämisessä akkuun käytetään rengasliittimiä ja akun päässä akkukenkiä. Akkukenkien väliin työnnetyt avonaiset johdonpäät aiheuttavat varmasti ongelmia.

Laita sulake paikoilleen vasta, kun kytkennät ovat täysin valmiit.

Katso videolta, miten ammattilainen asentaa paneelin ja tee perässä.

Lue myös nämä

X