Tilaa
Testit

Vertailussa aurinkopaneelit: Sähköä auringosta – Paljonko tehoa niistä todella saa

Veneisiin myytävät aurinkopaneelit eivät tuota läheskään niin paljon tehoa, kuin valmistaja lupaa, ja erot paneelien keskenkin ovat suuria. Vertailimme kahdeksaa aurinkopaneelia ja selvitimme, paljonko tehoa niistä todella saa.

09.06.2021

Tekstijari rannisto, ilkka herttua, tekninen avustus Hannu Suokivi

Kuvatmarkus pentikäinen

  • Activesol Asolu-75P
  • Biltema 50W
  • Solaxon FE55W Sunpower
  • Sunbeam Maxa 54W
  • Sunbeam Nordic 54W
  • Sunbeam Tough+ 58W
  • Sunwind Gotland Square 60W
  • Sunwind Solveig 50W

Aurinko tarjoaa ilmaista energiaa. Sen säteilyteho Maan pinnalle on lähes kilowatti yhdelle neliömetrille. Suomessakin energiaa saadaan lähes 800 wattia/m² – tosin vain hyvissä oloissa Etelä-Suomessa keskellä kesäpäivää.

Mutta miten energian saisi talteen? Aurinkopaneeli on hyvä vaihtoehto, vaikka aurinkopaneeleissa on rajallinen hyötysuhde. Parhaillakin paneeleilla hyötysuhde jää hieman alle neljännekseen, tavallisilla liikutaan noin 15–19 prosentin haarukassa. Silloin jäädäänkin jo lukemiin 150 W/m² tai alle.

Pitkän veneilykauden ja vaihtelevien säiden takia tämäkin lukema on vielä keskimäärin yläkantissa. Oikea suuruusluokka on kuitenkin jo haarukassa, ja energiaa on auringosta siis tarjolla. Se kannattaa ottaa talteen.

Aurinkopaneelissa voi havaita monesta muustakin tekniikasta tutun kehityksen: Tuotantomäärien ja kilpailun lisääntyessä hinnat putoavat. Samaan aikaan tuotteiden ominaisuudet kuitenkin paranevat. Aurinkokennoissa tämä tarkoittaa kasvanutta hyötysuhdetta sekä kestävyys- ja kulutusominaisuuksien paranemista.

Moni seikka pienentää auringosta hyödyksi päätyvää tehoa, eikä moneenkaan voi käytännössä vaikuttaa. Aurinkopaneelin asennukseen käyttäjä sen sijaan voi vaikuttaa.

Talojen katoilla paneelit suunnataan ja kallistetaan optimaalisesti auringon suuntaan. Veneessä se ei ole samalla tavalla mahdollista. Silti varjostumista on pyrittävä välttämään, sillä varjostuminen vaikuttaa yllättävän paljon paneelin tehoon. Sen todistivat myös vertailumme yhteydessä tehdyt mittaukset. Veneessä kaiteet, mastot, köydet saattavat luoda varjojaan paneelin pinnalle auringon suunnasta ja veneen asennosta riippuen.

Iso osa kiinteästi asennettavista venepaneeleista on nykyään taivutusta kestäviä. Ne voi siis asentaa kaareville pinnoille, mutta jyrkän nurkan yli eivät nekään taivu. Asennuksista voi tehdä joko kiinteitä tai esimerkiksi tarranauhan avulla helpommin purettavia. Myös kaiteisiin ripustettavia siirrettäviä virityksiä on käytössä.

Tee itse: Katso videolta aurinkopaneelin asennus veneeseen kohta kohdalta.

Lue Kipparista 6/2021 vertailun tulokset.

Lue myös nämä

X