Tilaa
Testit

Avokeulaisten moniottelu: AMT 190 BR, Silver Puma BRz ja Yamarin 59 BR. Video: näin veneet nousevat liukuun

Kotimaisten valtamerkkien bowrider-kolmikko näyttää lähtökohtaisesti tasaiselta, mutta vertailutesti todisti, että niistä löytyy eroja.

16.08.2023

TekstiTimo Sarkkinen, Vesa Leppä, Testiavustus Juha Nieminen

Kuvatja videot Markus pentikäinen

AMT 190 BR + Yamaha F115 VMax, pakettihinta 41 290 €

Silver Puma BRz + Suzuki DF115, pakettihinta 39 990 €

Yamarin 59 BR + Yamaha F115, pakettihinta 41 900 €


Kenelle: Huvi- ja yhteyskäyttöön perheelle tai porukalle, joka nauttii ripeästä matkanteosta ja jolle riittää sadesuojaksi päälle jumpattava kuomu.

Tämän hintaluokan avokeulaveneiltä odotetaan enemmän tilaa, potkua ja mukavuuksia kuin mökkirantojen perinteisiltä pulpettiveneiltä. Ilmeisen hyvin hinnat ja ominaisuudet kohtaavatkin toisensa, niin tasaisena alle kuusimetristen BR-mallien suosio näyttää vuodesta toiseen pysyvän.

Ensirekisteritilastot todistavat, että luokkaa hallitsevat kotimaiset valtamerkit. Vertailuun valittiin tuoreimmat tulokkaat, Yamarin 59 BR ja Silver Puma BRz, sekä jo vanhaksi konkariksi laskettava AMT 190 BR, joka oli mukana jo edellisessä bowrider-vertailussamme (Kippari 5/2018).

Kolmikkoa yhdistää paitsi kaksikuorinen, lujitemuovinen rakenne, myös 80–115 hevosvoiman tehosuositus. Kaikki vertailuveneet varustettiin 115-hevosvoimaisilla moottoreilla, koska sellaisilla niitä kerrotaan yleisesti eniten myytävän. AMT:ssa moottorina oli kylläkin perus-Yamahaa ärhäkkäämpi VMax-malli, joka katsottiin riittävän tasapäiseksi voimanlähteeksi.

Silveriä markkinoiva Brandt korostaa, että venepakettien suosioon vaikuttaa myös moottoreiden saatavuustilanne. Kuvaava esimerkki löytyy tämän vuoden hinnastosta: vaikka Brandt toimii Hondan maahantuojana, Puma-mallia tarjotaan tehokkaimpana pakettina vain Suzukin 115-hevosvoiman moottorin kanssa.

AMT:n (ylinnä) suurin henkilömäärä on seitsemän, Silverin ja Yamarinin kuusi. Osan porukasta täytyy istua veneestä riippumatta keulapenkeillä, mikäli kaikki matkustajat ovat maksimikuormalla ajettaessa aikuisia.

LUE LISÄÄ:

Alle 6-metriset bowriderit vertailussa Kippari 8/2023

Tilaa Kippari tästä

 

 

 

 

 

Lue myös nämä

X