Pääset lukemaan sivustoa tämän mainoksen jälkeen.

Tilaa
Jutut

Coronet 24 Family (-70) + Volvo Penta 200 diesel (-87/90)

30.12.2008

TekstiKipparilehti

1coro

Viiden tähden vaihtovene

Hintapyyntö: 29 000 euroa ”klassikko kohtuuhinnalla”

Lähes 40 vuotias Coronet on hyvä esimerkki siitä, että tinkimättömän laadukkaasti tehdyn ja omistajiensa huolenpidosta nauttineen klassikkoveneen elinkaari on pitkä. Voimanlähteet voivat vuosien varrella vaihtua, mutta hyväkuntoinen veteraani jatkaa taivaltaan.

Tanskalainen Coronet ponnisteli itsensä maailmankuuluksi venemerkiksi 1960-luvun puolivälissä. Laajaa, sisäperämoottoriveneiden mallistoa oli kehittämässä aikakauden huippuosaajat, etunenässä amerikkalaiset Jim Wynne, Walt Walters sekä tanskalainen Hans Bruun Bertelsen. Parivaljakko Wynne&Walters vastasi runkojen suunnittelusta, ja Bertelsen loi Coronet-tyylin lukuisine yksityiskohtineen.

Syntyi monta klassikkoa, joista venevalmistajat ympäri maailman ovat ottaneet vaikutteita omiin malleihinsa. Coronetin valmistaja, Botved Boats ei halunnut olla pienten sarjojen valmistaja. Moderni linjatuotanto tähtäsi siihen, että erikokoisia veneitä valmistuisi tasaiseen tahtiin. Linjat jaettiin veneiden koon mukaan, esimerkiksi yhdellä linjalla tehtiin ainoastaan 24-jalkaisia malleja, toisella taas 32-jalkaisia. Vaikka tuotantotahti oli kova, työn laatu ja viimeistely haluttiin pitää huipussaan. Ilman näitä valtteja Coronet olisi tuskin saavuttanut klassikkoveneen mainetta – pelkkä nätti ulkokuori ei siihen riitä.

Nyt esiteltävä 24 Family ei ole saanut merkkifanaatikoilta aivan yhtä suurta ihailua kuin tuulilasiveneiden klassikko 21 DC, tai persoonallinen flybridge-malli 32 Oceanfarer. Mutta kyllä ”kaksnelonenkin” poikkeaa edukseen perusveneiden massasta, kyse on kuitenkin yltä päältä aidosta Coronetista. Vieläpä sopivasti mallin ensiesittelyvuoden yksilöstä. Mallinimi kertoo olennaisen; vene on suunniteltu perheristeilijäksi. Niinpä 7,4 metriä pitkässä ja 2,8 metriä leveässä veneessä on niin pentteri kuin erillinen vessakoppi keulassa. Nukkumatilaa on viidelle henkilölle.

2coro

Mahonkisisustus ja tyylikkäät patjat tekevät ohjaamon viihtyisäksi. Ohjauspiste on totutusta poiketen vasemmalla.

Coronet 24 Family osoitti kuuluvansa vaihtoveneiden ehdottomaan aateliin. Yksityiskohtia myöten huolellisesti tehty veneeseen on helppo ihastua, ja samalla tuntea pientä haikeutta siitä, että uutena tällaista venettä ei enää markkinoille tule.

Tekniset tiedot
Coronet 24 Family
Pituus
7,4 m
Leveys 2,81 m
Paino n. 2 100 kg
Valmistusmateriaali lujitemuovi
Makuusijoja 5
Polttoainesäiliö 331 l
Moottori Volvo Penta AQAD41 200 hv vm. -87/-90
Myyntihinta 29 000 e
Hinta valmistusvuonna n. 7 600 e (45 075 markkaa) 160 hv:n sisäperämoottorin kanssa
Valmistaja Botved Boats A/S, Tanska
Myynnissä marraskuussa 2008, Raision Auto- ja Venekeskus, Naantali, www.rav.fi, puh: (02) 435 7088

Teksti ja kuvat Mikko Rajala ja Timo Sarkkinen

Tiivistelmä Kippari-lehden 12/2008 jutusta

Lue myös nämä

X