Tilaa
Jutut

Esittelyssä 14 uutuustuotetta – Varusteiden vyörytys

Etsimme veneilyalan suurimmilta ammattilaismessuilta varusteita, jotka kiinnostavat suomalaisia veneilijöitä.

03.05.2024

Tekstimarko lysmä

Kuvatvalmistaja

Veneilijän uusien varusteiden ostos- ja haavelistat täydentyivät jälleen sadoilla uutuustuotteilla, kun Metstrade 2023 järjestettiin marraskuussa. Kerta oli järjestyksessään jo 35., kun maailman suurimmaksi kasvaneiden venevarusteiden ja -tarvikkeiden messut pidettiin Amsterdamin RAI-messukeskuksessa.

Kaikki alkoi vuonna 1988, jolloin näyttely keräsi noin 100 näytteilleasettajaa. Kasvu on alusta alkaen ollut huimaa, sillä viime vuosina kolmepäiväisille messuille on saapunut yli 1 300 alan toimijaa.

Eri maiden paviljongit ovat tulleet suosituksi tavaksi esitellä palveluita ja tuotteita valikoiduille asiakasryhmille. Myös Suomella on messuilla oma suosittu paviljonkinsa, joka esittelee suomalaista huippuosaamista ja lisää kansainvälistä tunnettuutta venealan toimijoille.

Suomesta yhteisosastolla oli paikalla 13 yritystä. Tapahtuman avulla muun muassa suomalaisen sähkövene Valkaman maihinnousua Yhdysvaltoihin pohjustettiin merkittävästi.

Messujen yhteydessä palkittiin arvostetulla Dame Design Award -palkinnolla kahdeksan eri tuoteryhmän uusia innovaatioita. Ensimmäiset Dame-palkinnot jaettiin 1991.

Vuoden ensimmäinen Mets-katsaus oli Kipparissa 1/2024. Tässä toisessa Mets-katsauksessa esittelemme 14 uutuutta.

Monta tapaa kylmentää

Dometic NRX -jääkaappia voi käyttää myös pakastimena tai niiden yhdistelmänä. Kaappi kuluttaa keskimäärin noin neljänneksen vähemmän energiaa kuin markkinoilla olevat vastaavat tuotteet. Jääkaapissa on irrotettava kompressori, joka mahdollistaa lisätilan ottamisen käyttöön, kun jääkaapin toimintaa halutaan muuttaa. Jääkaappi toimii eco, boost ja silent -tehoalueilla, joten kaapin saa hiljaiselle kun veneessä nukutaan. Oven avautumisen suunta voidaan vaihtaa vasemmalle tai oikealle. Jääkaapissa on uusi lukitustoiminto, joka pitää oven varmasti kiinni kovassakin kelissä. Vakio- tai uppoasennuskehys on saatavana lisävarusteena. Saatavilla tilavuuksilla 46, 58, 78, 130 ja 116 litraa.

Dometic NRX -jääkaappi

Hinta: alk. 975 €

Lisätiedot: Dometic

Valot hallinnassa

Ocean Bridge on patentoitu monipuolisesti hallittavissa oleva valonjakaja- ja muokkaaja, jota voidaan ohjata eri älylaitteilla. Se mahdollistaa häivytysten, aluejaon, kirkkauden ja musiikin yhdistämisen valojen väreihin tai erilaisiin tunnelmatiloihin.

Ocean Bridge -valonjakaja

Hinta: avoinna

Lisätiedot: OceanLED

Puhtaampaa sisäilmaa

Pieni ja kätevä laite puhdistaa veneen sisäilmaa poistamalla siitä terveydelle haitallisia yhdisteitä, hajuja ja hometta. Kompaktin laitteen teknologia perustuu ympäröivän ilman sähköstaattiseen puhdistukseen, jossa laite tuottaa ilmaan negatiivisia ioneja. Ionit kiinnittyvät hiukkasiin kuten siitepöly, homeitiöt, eläin- ja homeallergeenit.

Dometic Breathe 2500 -ilmanpuhdistaja

Hinta: 149 €

Lisätiedot: Dometic

Äänekäs varoittaja

CO Alert on yksi lisä häkävaroittimien laajaan joukkoon, mutta se voidaan yhdistää NMEA2000-verkkoon ja siihen sopiviin laitteisiin. Erityisen voimakkaat ääni- ja valomerkit kytkeytyvät päälle hälytyksessä. Hiilimonoksidi eli häkä (CO) on hajuton, väritön, myrkyllinen, reaktioherkkä ja erittäin helposti syttyvä kaasu, joka voi veneen pienessä tilassa aiheuttaa nopeasti ja äkillisesti hengenvaaran. Moni laite voi hälyttää liian hiljaa, kun moottori on päällä, mutta tässä tapauksessa ääni kuuluu varmasti.

CO Alert Digital Yacht -varoitin

Hinta: 300 €

Lisätiedot: Digital Yacht

Nostaminen helpoksi

Balex Marine on uusi-seelantilainen yritys, jonka tuote on herättänyt maailmanlaajuisesti paljon mielenkiintoa. Venerullan käyttäjä voi jättää rampilla tuhertamiselle hyvästit. Automaattinen venerulla nostaa veneen trailerille tai telakalle kaukosäätimellä ohjaamalla. Vene nousee tai laskee veteen alle minuutissa.

Rullamalleja on kolme eri venetyypeille: sport, pro ja ultra. Rullaa voi käyttää maksimissaan 3 500 kilon painoiselle ja 9,5-metriselle veneelle. Mekanismille annetaan 10 vuoden takuu ja sen pystyy asentamaan lähes mihin traileriin tahansa. Valmistaja on alkanut vasta hakea maahantuojia, joten tälle kaudelle tuote ei taida ehtiä markkinoillemme. Esimerkkihinta on kysytty messuilla paikalliselta jälleenmyyjältä.

Balex Marine -venerullat

Hinta: alk. 3 900 € (Uudessa-Seelannissa)

Lisätiedot: Balexmarine

Katse pohjaan

Decktentin Formentera-ribbi on varustettu läpinäkyvällä pohjalla, joten sen käyttö soveltuu parhaiten lähinnä kirkkaiden vesien kohteisiin. Erityisesti lapsille vedenalaisen elämän seuraaminen on huikea elämys. Suomessa riittää ainakin järviä, joissa näkyvyys voi olla jopa 10–30 metriä. Espanjalaisvalmisteinen Formentera on saatavilla 2–4 henkilöä kantavana, 290–540 kilon kantavuudella ja 2–15 hevosvoiman vauhdin mahdollistajana. Formenterasta on saatavilla kuusi mallia, aluksi harmaan ja oranssin värisenä.

Decktent Formentera -ribbi

Hinta: avoinna

Lisätiedot: Decktent

Kalvo suojaa

Nautic Clean -merkki on Ranskasta. Se kasvattaa suosiotaan erilaisten puhdistustarvikkeiden markkinoilla. Suihkutettavan erikoispinnoitteen avulla tuulilasiin saadaan aikaiseksi vettä ja likaa hylkivä kalvo, joka voi parantaa merkittävästi näkyvyyttä. Kalvo helpottaa myös lasin puhtaanapitoa. Suojakäsittelylle valmistaja lupaa kestoa useista viikoista kuukausiin.

Nautic Clean Hydrophobic -lasipinnoite

Hinta: 21 €

Lisätiedot: Nautic-Clean

Ilmatäytteinen kuomu

Marin´R on hollantilainen yritys, joka on kehittänyt autojen kattoteltan tyyppisen paineilmalla täytettävän suojakatteen. Se rakentuu veneen päälle ilmalla täyttyvien putkimaisten rakenteiden varaan. Kestävä ja suojaava kuomu voidaan asentaa avoveneeseen muutamassa minuutissa hyödyntäen kaiteita kiinnitykseen.

Sheltair-suojakate

Hinta: avoinna

Lisätiedot: Marinr

Vedenpitävyyttä eri koossa

Marine Business -merkin laaja Thalassa-mallisto kattaa muun muassa vedenpitävän laukkusarjan, jossa on reppuja 10, 35 ja 45 litran kantavuudella. Lisäksi mallistossa on uusia laukkuja, koteloita ja säilytysratkaisuja, jotka pitävät vaatteet, elektroniikan ja muut tuotteet kuivina.

Thalassa-reppu 35 L

Hinta: 106 €

Lisätiedot: Marine Business

Kolmen koon lasimallit

 

Polarisoivat Cat 3 -aurinkolasit sopivat kalastukseen ja veneilyyn, sillä ne vähentävät veden häikäisyä ja auttavat näkemään pinnan alle. Kelluvat sangat takaavat, että lasit eivät huku, vaikka ne putoaisivat veteen. Lasit ovat saatavilla tällä hetkellä mustana, sinisenä, valkoisena ja pinkin värisenä kolmessa eri kokoluokassa.

Gust Evo Polarised -aurinkolasit

Hinta: 90 €

Lisätiedot: Forward Wip

Lämpöä venetuoliin

Thermavancen istumia ja niiden lämmitys- ja viilennysmahdollisuuksia käytetään jo laajasti moottoripyörissä, työkoneissa ja autoissa. Kiinnostus lämpösäädettäviin istuimiin kasvaa jatkuvasti, sillä ne tekevät veneilystä mukavampaa. Kuvan istuimessa on kolme säätöä lämmölle ja viileälle. Lämpösäädettävä penkki voidaan liittää myös veneen NMEA-järjestelmään, jolloin sitä voidaan säätää kauko-ohjaimella tai veneen hallintapaneelista.

Thermavance-veneistuin

Hinta: avoinna

Lisätiedot: Thermavance

Tulkoon pimeys

Pieneen tilaan asennettava ja tapauskohtaisesti räätälöitävä ikkunaverho pysyy paikallaan kovassakin merenkäynnissä. Verho on suunniteltu siten, että se ei päästä valoa sivuilta läpi. Verhomekanismin rakenne on ohut mutta tukeva. Mekanismi on suunniteltu siten, että kangas ei pääse rispaantumaan tai kulkemaan kiskojen yli väärään asentoon. Tilaustuote ostetaan aina netistä.

Dometic Precision Rise -verhot

Hinta: avoinna

Lisätiedot: Dometic

Sadesuojaa äärikeleihin

Forward Wip -rannikkotakki toimii niin vesillä kuin maissa myrskysäässä ja rankkasateessa. Takin hupussa on suojaava visiiri, jonka sivuosassa on läpinäkyvä muovikalvo sivuille näkemistä varten. Takin taskut ovat vedenpitävät ja heijastavat pimeässä. Pieneen taskuun voi laittaa esimerkiksi Mies yli laidan -pelastustägin (MOB), joka hälyttää lisäapua ja paikantaa pudonneen vedessä. Hihoissa on vedenpitävyyttä varmistavat velcro-kiristimet.

Forward-WIP-takki

Hinta: 450 €

Lisätiedot: Forward Wip

Parempaan tuuletukseen

Rutgerson Flush Air Vent H9-180B on ruotsalaisvalmisteinen kätevä pyöreänmallinen ilmaventtiili mahdollistaen avaamisen ja sulkemisen kannelta käsin. Kun kansiventtiili pidetään kiinni, se sulautuu kannen linjaan, mutta avoinna se on hyvin esillä ja näkyvillä, jotta sitä osataan varoa. Avoinnakin ollessa venttiilin rakenne on suunniteltu siten, että aallot tai sadevesi eivät pääse tunkeutumaan sisään. Komposiitista valmistettu tuote oli Dame-palkittujen joukossa.

Rutgerson Flush Air Vent -ilmaventtiili

Hinta: avoinna

Lisätiedot: Rutgerson

 

Lue myös nämä

X