Tilaa
Testit

Esittelyssä Nordkapp Airborne 7 – Lupausten lunastaja

Ribbimarkkinoiden uusi pelaaja Nordkapp on liikkeellä Airborne-malliston kanssa. Kehitystyöhön on panostettu ja koeajon perusteella siinä on onnistuttu.

08.07.2021

Tekstijaakko pitkäjärvi

Kuvatmarkus pentikäinen

Kenelle: Saman kokoluokan daycruiserin tai avoveneen kelirajoituksiin kyllästyneille.


Maailmassa on satoja kellukeveneiden valmistajia, mutta harvalla niistä on yli 50 vuoden historia venealalla ennen ribbeihin siirtymistä. Norjalainen Nordkapp on rakentanut veneitä vuodesta 1966 lähtien, jolloin esimerkiksi yhtäkään myyntilistojen kärkeen nykyisin sijoittuvaa kotimaista venemerkkiä ei vielä tunnettu. Kokemusta on siis kertynyt kiitettävästi.

Aikaisemmin Nordkappin mallisto on koostunut perinteisistä päiväveneistä, mutta tänä keväänä esiteltiin ensimmäinen Airborne-sarjan ribbi, joka on suunniteltu erityisesti vapaa-ajan veneilyyn.

Ponttoneille väljyyttä

Ensimmäisenä uudessa Airbornessa on syytä kiinnittää huomiota ribille tyypillisten ominaisuuksien toteutukseen. Tämä näkyy erityisesti ponttonin asennuksessa.

Useissa vastaavissa veneissä kellukkeen joustoa on rajoitettu liimaamalla niihin suuria, kiinteitä osakokonaisuuksia.

Airbornen ponttonille on sitä vastoin jätetty tilaa rakenteiden väliin sekä keulassa että perässä. Tämän seurauksena kelluke voi joustaa merenkäynnissä lähes puhdasoppisen ribin tapaan.

Rantalomahenkiset ribit ovat ensimmäisellä ajokerralla aina hieman arveluttavia, sillä ajo-ominaisuuksien sijaan painotus saattaa olla muissa tekijöissä. Airbornen kohdalla pelko osoittautuu turhaksi. Tehoja nostettaessa liukuunlähtökynnystä ei käytännössä ole juuri lainkaan.

Erikoisuutena ajokuomu

Ajokuomu on Airborne 7:n oma erikoisuus, joka henkii myös veneen alkuperämaan ilmastoa. Konsolin alta esiin kääntyvän tukikehikon nosto on 10 sekunnin työ ja pressun virittely paikalleen sujuu parissa minuutissa nepparit napsauttamalla.

Täyskuomu kattaa ohjaajan istuinrivin eli periaatteessa antaa suojan kahdelle tai ehkä kolmelle. Umpinaiselle, hyvin lämpimälle kuomulle paras käyttöaika lienee erittäin kylmissä keleissä tai kovassa sateessa huonoilla varusteilla.

Tilaajat voivat lukea Nordkapp Airborne 7:n esittelyn kokonaisuudessaan Kipparista 7/2021.

Tilaa Kippari-lehti tästä.

Lue myös nämä

X