Pääset lukemaan sivustoa tämän mainoksen jälkeen.

Tilaa
Jutut

Flying Albatross 870 (-88/-91) ja Yamarin 77 hv (-88/-91)

21.04.2009

TekstiKipparilehti

Flying Albatross

Perhevene suomalaiseen sydämeen

Hintapyyntö: 39 900 € ”perusteltavissa”
Vajaat yhdeksänmetrinen Flying Albatross on pysynyt piikkiöläisen Veneveistämö Syrjäsuon tuotannossa pian neljännesvuosisadan. Puoliliukuva matkavene on pitänyt klassisen tyylinsä trendeistä välittämättä.

Flying Albatross on uutena yli 100 000 euron vene. Käytetty yksilö 1980-luvun lopulta tai 1990-luvun alusta irtoaa toki selvästi halvemmalla, mutta jää tavoittamattomiin siltä, joka etsii omaansa retkifiskareiden kymppitonnin jokamiessarjasta.
Jotain suomalaiseen sydämeen vetoavaa tässä veneessä täytyy olla, koska tämän ikäisistä yksilöistä pyydetään – puutteistaan huolimatta – yleensä 38 000- 45 000 euroa. Viimeistellympiä ja tiloiltaan vielä mukavampia veneitä on olemassa.

On kuitenkin suuri joukko veneilijöitä, joille Albatross on ainut vaihtoehto tai vähintään kolmen kärjessä. Hyväkuntoiset, vallitsevaan markkinatilanteeseen nähden ”jalat maassa” -hinnoitellut yksilöt houkuttelevat tosiostajan luokseen. Neutraali, ärsyttämätön olemus. Asumiskelpoiset tilat koko perheelle. Leppoisa, muttei mateleva matkavauhti. Kohtuulliset käyttökulut. Kokenut kotimainen valmistaja. Pitkä lista menestystekijöitä, jotka on helppo myöntää tosiasioiksi, vaikkei henkilökohtaisesti veneestä pitäisikään.

Nyt esiteltävä Albatross on valmistunut vuonna 1988, mutta otettu käyttöön kolme vuotta myöhemmin. Kyse on siis jo 18 kautta kokeneesta veneestä. Runko näytti heikohkossa hallivalaistuksessa kohtalaisen siistiltä. Keularangassa ja kyljissä oli kyllä jonkin verran hankaumia, mutta kyse on tavallisista käytön jäljistä. Keulaan, vesilinjan tasolle asennetulla siivekkeellä on oma tehtävänsä. Sen tarkoitus on hillitä rungon suuntaisesti ylös nousevia vesiroiskeita. Uudemmissa Albatrosseissa siivekettä ei ole, vaan saman tehtävän hoitaa runkoon muotoiltu pieni pykälä.

Peräkannelta pääsee laskeutumaan sekä taka-avotilaan että sivukansille. Takana sivukansilla liikkuessa jää kaipaamaan kaiteita. Ohjaamon ohitus sujuu luontevasti, sen katolla on asialliset kaiteet, jotka taittuvat fiksusti alas ohjaamon etupuolelle. Keulan korkeat laitakaiteet toimivat nekin hyvin tehtävässään.
Albatrossin avotila on vaatimaton kaukalo ohjaamon ja takakajuutan välissä. Leppoisia sohvia ei ole tarjolla, laidoilla on vain astintasot, joilla kökötellään kuin kirkon penkeillä. Ei siis tämän päivän tasoa. Liikkumaan kuitenkin mahtuu esteittä.
Keulakajuuttaan pääsee helposti. Sitä ei ole erotettu väliseinällä ohjaamosta, mikä tässä tapauksessa on käytännöllinen ratkaisu. Kalustuksena kajuutassa on perinteinen v-vuode, josta syntyy yhtenäinen lepotila, kun keskellä asettaa lisäpatjan. Loikoilemaan sopii 2-3 henkilöä.

Flying AlbatrossFlying Albatross
1980-luvun lopulla vakiomoottorina oli makeavesijäähdytteinen , 77-hevosvoimainen Yanmar 4JH-DTE-malli, samainen moottori kuin tässäkin yksilössä. Albatrossin sisämoottori sijaitsee kölin pohjalla, syvällä avotilan turkkiluukun alla. Kun luukun avaa, paljastuu että moottorin päällä on kolmesta vanerilevystä koostuva välikansi – moottorille pääsy edellyttää aina luukkujumppaa. Välikannella on monta tehtävää. Se toimii sekä pilssipumppua käyttävän että moottoria huoltavan työtasona. Moottorin päältä voidaan nostaa vain se vanerilevy, jonka alla huoltokohde sijaitsee. Levyihin on myös liimattu äänieristeet.

Tekniset tiedot
Pituus 8,7 m
Leveys 2,9 m
Paino n. 2 900 kg
Valmistusmateriaali lujitemuovi
Moottori Yanmar, 77 hv, vm. 1988
Polttoainesäiliö 220 l
Vesisäiliö 100 l
Makuusijoja 4+2
Myyntihinta 39 900 €
Hinta valmistusvuonna n. 38 400 € (228 500 markkaa) sis. 77 hv Yanmar-diesel.
Valmistaja Veneveistämö Syrjäsuo, Piikkiö
Myynnissä marraskuussa 2008, Raision Auto- ja Venekeskus, Naantali, www.rav.fi. Myyty marraskuussa 2009

Teksti ja kuvat Mikko Rajala ja Timo Sarkkinen

Tiivistelmä Kippari-lehden 4/2009 jutusta

Lue myös nämä

X