Tilaa
Jutut

Huolto: Suojaus- ja maalausvälineet – materiaalilla on väliä

Helppokin urakka vaatii kunnon välineet.

27.04.2023

Tekstiari inkinen

Kuvatmirva kakko

Ei ole yhdentekevää, millaisin välinein pohjan maalaamiseen ryhdytään. Vaikka urakka sinänsä on yksinkertainen, eikä vaadi koneita tai laitteita, kannattaa kuitenkin katsoa, millä työ tulee parhaiten tehdyksi.

Pohjan maalauksia tekevät yritykset usein ruiskumaalaavat etenkin, kun kyse on suuresta veneestä. Tällöin maalattavaa pintaa on paljon ja ruisku nopeuttaa työtä merkittävästi.

Vaikka markkinoilla on myös jokaisen käyttöön soveltuvia ruiskuja, helpommalla pääsee käyttämällä perinteisempiä menetelmiä, maalaustyynyä, pensseliä tai, mikä helpointa, maalaustelaa. Tällöin ei tarvitse suojata kuin maapohja tai lattia, sillä telasta ei ruiskun tavoin lennä maalipisaroita ympäristöön.

Tämän kummempia maalausvälineitä ei tarvita. Kaukaloa ei tarvitse puhdistaa kerrosten välillä, kun sen sujauttaa muovipussiin. Pussi poistetaan aina maalikerroksen jälkeen ja seuraavaa varten otetaan uusi pussi. Suojalasit ovat välttämättömät, samoin suojahanskat, joita yleensä saa kaupasta maalipurkin mukana.

Oikeat välineet

Mikro- tai minitela on yleisin rannoilla näkyvä maalausväline pohjan maalaukseen. Se on nopea käyttää, esimerkiksi aiemmin julkaisemamme eliönestomaalien vertailun pohjamaalikerroksen maalaamiseen Aquador 26 DC:n pohjaan meni noin puoli tuntia.

Ei kuitenkaan ole yhdentekevää, millaista telaa käyttää, sillä kaikki telat eivät kestä esimerkiksi kaksikomponenttista epoksimaalia. Vääränlaisesta telasta alkaa irrota nukkaa, mikä jää ikävinä klöntteinä maalipintaan.

Pohjamaali eli käytännössä epoksiprimer tulisi aina maalata nailontelalla. Se kestää liuottimia, eikä pinnasta irtoa nukkaa. Maalausjälki on erittäin tasainen, mikä antaa hyvän pohjan eliönestomaalille.

Vaikka eliönestomaaleja kutsutaan edelleen hieman harhaanjohtavasti myös myrkkymaaleiksi, maalaamisen kannalta ne ovat helppoja. Niitä voidaan maalata melkein mistä tahansa materiaalista valmistetulla telalla. Yleisimpiä ovat polyesteri, superlon ja mohair. Kahta viimeksi mainittua käytetään myös huonekalujen maalaamiseen, ja ne jättävät hyvin tasaisen ja sileän pinnan.

Oli telan materiaali mikä hyvänsä, aina ennen käyttöä se tulee huuhdella ja kuivata tai puhdistaa teipillä esimerkiksi telaamalla pakkausteipin liimapuolta. Tällöin telasta lähtevät mahdolliset irtonaiset karvat ja maalausjälki on parempi.

LUE MYÖS:

Veneen pohjan maalaus – tela tarkkana

Näin merkitset veneen vesirajan kun maalaat veneen pohjaa

Vaikka maalausurakka olisi miten pieni tahansa, itsensä kannattaa suojata kevyellä maalaushaalarilla. Se maksaa parikymppiä, mutta suojaa tehokkaasti vaatteita ja maalaajaa maaliroiskeilta. Haalaria voi käyttää useamman kerran.

 

 

Lue myös nämä

X