Tilaa
Jutut

Illat pimenevät – Nyt on kulkuvalojen aika

Valoisat kesäyöt ovat alkaneet hämärtyä kohti elokuun pimeneviä iltoja. Sateisina iltoina pilviverho on jo kesälläkin pimentänyt sen verran maisemaa, että veneiden kulkuvaloja on iltaisin jo tarvinnut käyttää.

07.08.2019

TekstiJuha Virtanen

KuvatJarmo Vehkakoski, Mikko Rajala

Lomakauden lopulla vesiliikenteen valvonnassa olleet merivartioston ja poliisien partiot ovat havainneet huolestuttavan monissa veneissä kulkuvalojen olevan pimeinä .Joko valoja ei ole tajuttu hämärän laskeuduttua laittaa päälle tai niitä ei ole ollenkaan.

Puuttuminen koskee lähinnä pienempiä perämoottoriveneitä, joissa varsinaisia kulkuvaloja ei tarvitse olla. Niissäkin pitää silti olla 360 astetta, eli joka suuntaan, näkyvä valkoinen valo.

Se pitää asentaa riittävän korkealle, jotta valo ei jää esimerkiksi kipparin taakse piiloon.

Merivartiosto on muistuttanut jo kesällä kulkuvalojen tärkeydestä iltapimeällä. Puutteelliset varusteet vaarantavat veneilijän itsensä, kyydissä olevien ja myös muiden vesillä liikkuvien ihmisten turvallisuuden.

Pimeässä kohtaavien veneiden törmäysriski on todella korkea, jos toiselta valot puuttuvat, tai pahimmassa tapauksessa molemmat osapuolet ajavat pimenevässä illassa ilman asianmukaisia valoja.

Nykyaikaiset ledvalot eivät rasita veneen akkuakaan samalla tavalla kuin vanhat hehkulankapolttimot, joten sähkön säästäminen on turha veruke olla käyttämättä kulkuvaloja.

Valoilla on vesillä muitakin tarkoituksia, kuin vain ”näkyä”.

Vihreä ja punainen kulkuvalo veneen sivuilla, mastovalot ja taakse näkyvä perävalo, kertovat veneen kulkusuunnan ja myös jotain kyseisen veneen koosta.

Erilaiset lisävalot ja niiden sijoittelu veneessä kertovat muille vesillä liikkuville muun muassa sen, ettei vene tai alus ehkä kykene väistämään muita esimerkiksi syväyksensä tai troolikalastuksen takia.

Nyt on hyvä aika kerrata meriteiden säännöt varsinkin merkkivalojen osalta.

Hälytysohje – Näin hälytät apua

Merellä meripelastuksen hälytysnumero 0294 1000

Tai VHF-kanava 16 / VHF-DSC 70

Sisävesillä yleinen hätänumero 112

Hätä- tai vaaratilanteessa ilmoita:

  • nimesi (aluksesi nimi) ja yhteysmahdollisuudet
  • tapahtumapaikka mahdollisimman tarkasti
  • mitä on tapahtunut
  • onko loukkaantuneita tai ihmishenkiä vaarassa
  • mitä apua tarvitaan
  • ÄLÄ KATKAISE YHTEYTTÄ ennen kuin saat luvan.

Lue myös nämä

X