Tilaa
Jutut

Kausi päättyy − Aika varautua veneen talvisäilytykseen

Veneilykausi lähestyy vääjäämättä loppuaan. Nyt on hyvä aika alkaa valmistautua tulevaan talveen.

12.09.2020

Tekstijuha virtanen

Kausi jatkuu monilla vielä monta viikkoa, eikä kaikkia isompia veneitä nosteta ainakaan etelärannikolla koko talvena ylös maihin. Talven tuloon on kuitenkin hyvä alkaa varautua jo nyt. Esimerkiksi rikkinäisten pressujen ja talvisäilytyspukkien korjailu on myöhäistä siinä vaiheessa, kun nosturiauto on tulossa tunnin kuluttua rantaan.

Jotkut ratkaisevat talvisäilytyksen antamalla sen hoitamisen jonkun alan yrityksen tehtäväksi. Toiset tekevät sen itse.

Kokeneilla veneilijöillä on oma tyylinsä ja tapansa hoitaa veneen talvisäilytys. Tänä vuonna uusia harrastajia on tullut vesille. Tässä varsinkin heille muutama vinkki talveen valmistautumiseksi.

Turhat tavarat

Kesän mittaan veneeseen kulkeutuu yllättävän paljon kaikenlaista ”tarpeellista”. Nyt alkaa olla hyvä aika miettiä, tarvitaanko ihan varmasti kaikkea veneessä enää syksyllä.

Veneily jää monilla näihin aikoihin hyvin vähäiseksi, joten venettä voi hyvin ruveta pikkuhiljaa tyhjentämään roinasta. Eipähän tarvitse kertarysäyksellä raahata rojua kotiin varastoon. Varusteet pysyvät paremmin kunnossa kuivassa varastossa kuin syksynkosteassa veneessä.

Säilytyspaikka

Jos venettä ei saa talvehtimaan omassa pihassa, se on pakko jättää joko kaupungin tai oman venekerhon kentälle. Varmista, että paikka löytyy ja uuden veneilijän kannattaa varata säilytyspaikka hyvissä ajoin. Paikkoja on yleensä rajallisesti, joten kannattaa olla ajoissa liikkeellä.

Jos ei ole minkään venekerhon jäsen, voi säilytyspaikkaa kysyä kunnalta/kaupungilta. Niiden keskus osaa yhdistää oikealle henkilölle, joka hoitaa venepaikkojen vuokrauksen.

Venekerhoilla on usein niin sanotut yhteisnostot eli kannattaa varmistaa kerholta minä päivänä, tai päivinä, nosturi on tulossa hoitamaan isoimmat veneet ylös rannalle. Omasta vuorosta on syytä pitää kiinni. Erikseen paikalle tilattuna nosturin hinta on yleensä reippaasti kalliimpi.

Säilytyspukit

Jos veneen mukana ei ole tullut talvisäilytyspukkeja tai traileria, kuten joskus käytetyn veneen mukana tulee, on sellaiset hankittava.

Jos pukit ovat jo olemassa, kannattaa tarkistaa jo näihin aikoihin, että ne ovat ylipäätään tallessa ja ehjät.

Puiset pukit lahoavat vuosien aikana ja metallisetkin voivat korroosion takia heiketä huonoon kuntoon. Pahimmassa tapauksessa ne eivät kestä enää veneen painoa.

Korjaaminen on myöhäistä siinä vaiheessa, kun vene jo roikkuu nosturin nokassa.

Pressu ja telineet

Pukkien lisäksi vene yleensä tarvitsee suojakseen myös peitteen, jos vene talvehtii taivasalla.

Vanhat pressut on nyt hyvä avata rullalta ja tarkistaa kulumat ja korjaustarpeet. Likaiset pressut on hyvä puhdistaa.

Hanki riittävän isot peitteet. Pressu on saatava irti veneestä, jotta ilma pääsee kiertämään pressun alla. Tiiviiksi paketiksi kiedottu vene saattaa keväällä paljastua homehtuneeksi.

Peitteelle voi rakentaa puisen kehikon. Jos sellainen jo on, kannattaa kehikon puutavara nyt tarkistaa kuten venepukitkin. Lahonneet osat on uusittava. Myös törröttävät naulat, ruuvit ja tikut on syytä korjata pois, jotta ne eivät riko pressua.

Pressun metallinen kehikko on syytä myös tarkistaa vääntymien ja vaurioiden varalta.

Pressujen kiinnitys

Pressut on syytä kiinnittää hyvin, sillä syys- ja talvimyrskyt repivät niitä varmasti.

Varaa kiinnitykseen reilusti vahvaa narua tai ohutta köyttä. Uusi vanhat auringon hapertamat köydet. Niiden tulee kestää monta kuukautta sekä auringon, tuulen että pakkasen rasitusta.

Jos pressua ei saa köytettyä suojakehikon rakenteisiin, voi sen painoksi rakentaa kanistereista esimerkiksi sementillä täytetyt painot, jotka pitävät pressun toivottavasti tuulessakin paikoillaan. Vettä ei kannata laittaa kanisteriin painoksi. Talvella se jäätyy ja halkaisee helposti kanisterin. Keväämmällä jää sulaa ja kanisteri kevenee liikaa, kun vesi valuu ulos.

Narun tai köyden voi tietysti myös vetää veneen alta laidalta toiselle, mutta se ei ole suotavaa. Tuulen riepottelussa naru/köysi hankaa talven mittaan venettä.

Huoltovälineet valmiiksi

Jos teet moottorin huollon itse, selvitä mitä tehdään ja miten se tehdään. Varaa jo hyvissä ajoin saataville tarvittavat työkalut ja tyhjiä kanistereita jäteöljyjä varten. Jos epäröit, tilaa esimerkiksi liikkuva venehuolto paikalle.

Lue myös nämä

X