Tilaa
Testit

Kokemuksia veneestäni: Kulkuri 30 – Vuosikymmenten perinteet

25.11.2022

Tekstijari hakala

Kuvatjohannes tervo

Kulkuri-Veneiden valmistus alkoi teollisessa mielessä 1970-luvulla. Silloin aiemmin puusta veneitä valmistanut Kulkuri-Veneet Oy vaihtoi valmistusmate­riaalin lasikuituun. Yhtiö perustettiin vuonna 1972.

Samassa omistuksessa alusta asti toiminut yritys sijaitsee Lohtajalla. Toimitusjohtaja on Antti Juhani Nissilä.

Yrityksen perustamisesta saakka siellä on valmistettu ja valmistetaan edelleen vain ja ainoastaan omaa Kulkuri-mallistoa. Veneet suunnitellaan talon oman porukan toimesta.

”Ohjaavana voimana on ollut perinteet ja vuosien saatossa kertynyt tieto-taito veneiden rakennuksesta. Nykyisin apuna on 3D-suunnittelu ja joissain pienissä kohdin käytetään apuna ulkopuolista apuvoimaa”, Kulkuri-Veneiden myyntipäällikkö Ari Nissilä kertoo.

Yrityksellä on ollut vuosien varrella lukuisia venemalleja, joista osa on jo poistunut. Nykyisin Kulkuri-Veneet valmistaa seitsemää eri venemallia. Lisäksi löytyy myös asiakkaille räätälöityjä malleja. Kaikkiaan Kulkureita on lähtenyt Lohtajalta maailmalle reilut 1  100 kappaletta.

Kulkuri 30:stä tehtiin aikanaan neljääkin eri mallia. 30T oli keulahytillinen versio, keskihytillinen toimi puolestaan matkamallina ja 30L-malli oli varustettu perähytillä. Valmistuksessa oli myös verkkokalastukseen tarkoitettu avomalli.

”30-mallin viimeiset veneet valmistuivat 1989, jolloin kyseinen malli korvattiin 31-jalkaisella mallilla. Uusi malli oli runkotyypiltään täysin erilainen verrattuna edeltäjäänsä ja ominaisuuksiltaan huomattavasti kantavampi”, Ari Nissilä kertoo.

Kulkureiden hinnoittelu on muuttunut vuosien varrella paljon. 1970–80-luvuilla veneitä myytiin paljon osa- ja muovivalmiina.

”Nykyisin veneet varustellaan mitä mielikuvituksellisemmilla tavoilla. Onpa yhteen veneeseen asennettu jopa oluthana”, Nissilä sanoo.

Varustuksen vaikutuksesta hintaan kertoo, että Kulkureiden hintahaitari liikkuu tänä päivänä välillä 25 000 – 70 000 euroa.

Lue omistajan kokemukset veneestään Kipparista 11/2022

Kulkuri 30

Pituus 9,1m, leveys 2,7 m
Arvioitu paino 1 300 kg
Valmistusmateriaali lujitemuovi
Moottori Toyota B3000 diesel 85 hv hydraulisella merikytkimellä sekä ”Scatra”-nivelakselilla
Polttoainesäiliö 120 litraa
Varustus pakolliset turvalaitteet, kompassi sekä pieni karttaplotteri ja kaiteet
Valmistaja Kulkuri-Veneet Oy, Lohtaja

Lue myös nämä

X