Tilaa
Testit

Kokemuksia veneestäni: Meteor Sport – Maineikasta suunnittelua

Retroveneistä on tullut hitti. Erityisen haluttuja kunnostuskohteita ovat 1960-luvun tuulilasiveneet. Savonlinnassa projektista innostui koko kaupunki.

31.05.2024

Tekstimarkus ånäs

Meteor-veneitä valmistettiin 1960-luvulta alkaen. Veneiden suunnittelijana toimi maineikas Eero Harilainen, joka lienee suunnitellut Suomeen enemmän veneitä kuin kukaan muu. Pitkän uran varrelle mahtuu monia merkkipaaluja, eikä enimmäkseen jo unohtunut Meteor ole yksi niistä. Mutta hyvä vene se on.

Helsinkiläinen Elaxo valmisti Meteor-veneensä Pernajassa. Toisella nimellä aluksi markkinoitu vene tuotiin markkinoille vuonna 1965. Meteorit olivat tunnettuja hyvästä, merenkäynnin mallikkaasti ottavasta pohjastaan. Toisaalta aikakautensa urheilullisille veneille ominaisesti Meteor Sport oli matala, eikä laitaa paljoa ollut.

Vene-lehti teki vuonna 1971 erittäin laajan, tinkimättömän testin kuudelle tuulilasiveneelle. Yhtenä joukossa oli Meteor Sport.

Kari Pirhonen vauhdissa! Meteor Sport maksoi vuonna 1971 uutena 4 490 markkaa. eli muunnettuna noin 6 900 euroa. Nykyisin Meteor Sporteista pyydetään 3 000 – 4 000 euroa – aika hyvä on pito hinnalla, veneeksi.

”Meteor Sport on erittäin miellyttävä ajaa aallokossa. Nopeampia veneitä löytyy, mutta ei montaakaan miellyttävämpää”, kirjoitti Kari Pirhonen.

Ihmetystä herätti ”vanhahtavalta” vaikuttanut ohjaajan sijoittaminen varsin eteen. Sen ”haitat on kuitenkin korjattavissa moottorin asentokulmaa säätämällä”.

Pirhonen kiinnitti huomiota, että Meteor Sport ja Marino Mustang olivat kuin toistensa kopioita.

Donatellon tapaan tänä päivänä vesillä nähtävät Meteor Sportit ovat harrasteveneinä kunnostettu uutta paremmiksi, etenkin kun Vene-lehti ei alkuperäistä erikoisena pitänyt.

”On vahinko, että veneen sisustus on näin heikko. Runko on erittäin hyvä ja hyvien ajo-ominaisuuksien vuoksi voi antaa paljon anteeksikin.”

Lue omistajan kokemukset veneestään Kipparista 5/2024

Meteor Sport

Rakennusvuosi: 1969

Pituus: 4,75 m

Leveys: 1,8 m

Paino: 270 kg

Valmistusmat.: lasikuitu

Moottori: Yamaha 40 hv

Matkanopeus: 21 solmua

Valmistaja: Elaxo

 

Lue myös nämä

X