Tilaa
Uutiset

Komentaja Ismo Siikaluoman kannanotto Kipparissa julkaistuun kommenttiin

14.04.2020

TekstiKipparin toimitus

Virran lennokas otsikointi sekä väitteet siitä että Rajavartiolaitos ja allekirjoittanut haluavat estää kaiken veneilyn Uudellamaalla on väärä. Virta perustaa kirjoituksensa Kippari-lehden toimittajan Tanja Paanasen tekemään haastatteluun eikä ole siis itse keskustellut kanssani kirjoituksestaan. Alkuperäisessä haastattelussa olen todennut, että on suositeltavaa että vesillä liikkumista vältettäisiin Uudellamaalla ja muutenkin. Aivan kuten muutakin liikkumista valtakunnassa pyydetään nyt välttämään. En ole missään vaiheessa kieltänyt veneilyä, eikä minulla siihen olisi mitään oikeutta.

Tarkoitukseni sille, että olen näin sanonut, johtuu muun muassa siitä, että meripelastustilanteessa meripelastusyksikön henkilöstö voi altistua Korona-virukselle ja joutua 14 vuorokauden karanteeniin. Rajavartiolaitoksen resurssit tässä poikkeuksellisessa tilanteessa on kohdistettu valtakunnan ulko- ja sisärajoille. Tämän tehtävän hoitaminen sitoo resursseja valtakunnan rajoille, lentokentille ja satamiin. Näin ollen karanteenissa olevan venepartion korvaaminen toisilla henkilöillä voi olla vaikeaa. Oman toiminnan turvaaminen Rajavartiolaitoksen henkilöstön ja myös vapaaehtoisten meripelastajien osalta on ollut taustalla tällaisen suosituksen kertomisessa allekirjoittaneen osalta.

Tämän lisäksi halusin tuoda esille että muun muassa Valtioneuvosto on kehottanut välttämään kaikkea ylimääräistä liikkumista, muun muassa mökkimatkoja. Halusin kertoa myös veneilijöille, että vesilläkin liikuttaessa voi sattua ylimääräisiä ongelmia ja kontakteja muiden ihmisten kanssa. Missään vaiheessa en ole halunnut ”Koronan pelossa tappaa ihmisiä nälkään”, kuten toimittaja Virta kommentissaan kirjoittaa. Vakavan epidemian uhkaa vastaan voidaan toimia vain välttämällä lähikontakteja, tämä on ollut oman näkemykseni perusta. Minkäänlaista vastustusta veneilyyn en tunne, ainoastaan huolta kanssaihmisistä ja työtovereistani.

Virta toteaa kirjoituksessaan myös, että ”Rajavartiolaitos ja Siikaluoma ovat kunnostautuneet veneilyn vihollisina viime päivinä muutenkin”. Virta viittaa kommentissaan tapaukseen jossa ruotsalaista henkilöä ei päästetty hakemaan venettään Suomesta. Tämän päätöksen on tehnyt Rajavartiolaitoksen virkamies virkatehtävissään Turun satamassa, perustuen Suomen hallituksen ja eduskunnan säätämiin rajoitustoimiin sisärajan valvonnan palauttamiseksi osana kansanterveyttä uhkaavan vakavan epidemian ehkäisemiseksi. Näillä toimilla ei ole mitään tekemistä veneilyn vihaamisen tai Siikaluoman oletettujen henkilökohtaisten mielipiteiden kanssa.

Rajavartiolaitos pelastaa vuosittain tuhansia veneilijöitä meripelastustehtävissä Suomen merialueilla. Rajavartiolaitos ei vihaa veneilijöitä, vaan auttaa, valvoo ja pelastaa. Toimituspäällikkö Virran kommentti siitä, että veneilijät tai venealan yrittäjät olisivat jotenkin Rajavartiolaitoksen silmätikkuina, ei pidä paikkaansa. Toimituspäällikkö kehottaa Rajavartiolaitoksen keskittymään rajavalvontaan ja jättämään ”koronasuositusten ja rajoitusten määräämisen terveysviranomaisille ja poliittisille päättäjille”. Näin Rajavartiolaitos on varmasti 101-vuotisen historiansa aikana toiminut.  Allekirjoittanut ei ole esiintynyt Korona-asiantuntijana missään vaiheessa, eikä minulla ole toimivaltaa tai osaamista sellaiseksi ryhtyä.

Rajavartiolaitoksen tehtäviin rajavalvonnan lisäksi kuuluu paljon muutakin, erityisesti vesillä liikkuvien kannalta meripelastus. Allekirjoittaneella ei ole mitään tarvetta, syytä tai perusteita vihata veneilijöitä, venealan yrittäjiä tai vesillä liikkujia. Olen toiminut Rajavartiolaitoksen merellisissä tehtävissä 25 vuotta, olen aina virkatehtävissäni edistänyt turvallista veneilyä, vesillä liikkumista, meriturvallisuutta ja hyvää merimiestapaa.

Helsingissä 14.4.2020 Ismo Siikaluoma, komentaja, Meriturvallisuusjohtaja, Merikapteeni

Lue myös nämä

X