Tilaa
Jutut

Kuntokartoitusvideo: Bella 9000 Sunmar – Pitkän linjan matkavene

Harvoin tapaa yhtä hyvin pidettyjä veneitä kuin tämänkertainen Bella. Vikoja sai etsiä suurennuslasin kanssa, ja löytyneet pikkuviatkin hoituvat muutamassa tunnissa.

14.08.2019

TekstiKarel Kakko

KuvatAnton Reenpää

Bella 9000 Sunmar on kouluesimerkki venemallien kierrätyksestä, joka oli yleistä vielä 1990-luvulla. Hyviä ja suosittuja venemalleja ei hevin muutettu, ja muotit kiersivät veistämöltä toiselle. Nykyään moinen on harvinaista.

Nyt tutkittavana olevan Bellan juuret vievät vuoteen 1985, jolloin se lanseerattiin mallinimellä Sunmar 850. Valmistaja oli pietarsaarelainen Confiber Oy, ja veneen on suunnitellut Hjörvald Sundqvist. Pari vuotta myöhemmin mallimerkintä muutettiin 8500:ksi, ja taas pari vuotta myöhemmin 870 C:ksi veneen pysyessä kuta kuinkin ennallaan. Samalla veneestä tehtiin perähytillinen versio 870 AC.

Matka jatkui vuonna 1991 Vescons Oy:lle ja sieltä edelleen vuonna 1993 Hollman Trading Oy:lle Uuteenkaarlepyyhyn. Tähän mennessä veneitä oli valmistettu noin 90.

Loppuvuodesta 1995 muotit matkasivat Kuopioon Bella-Veneet Oy:lle. Silloin kantta uudistettiin, perään lisättiin kiinteä uimataso, ja nimeksi tuli Bella 9000 Sunmar. Vaikka laminointi tehtiin Kuopiossa, kokoonpano teetettiin alihankintana Maestro Yachtsilla Pohjanmaalla.

Tässä esitelty vene on vuodelta 1996, ja ensimmäisiä Bella-Veneet Oy:n valmistamia yksilöitä.

Lue lisää Kipparista 8/2019.

Katso aikaisemmat kuntokartoitusvideot

Katso videolta kuinka kuntokartoitus tehdään – Kohteena 30-vuotias Marino 10 000

Käytetyn veneen kuntokartoitus: Katso videolta kuinka teet alkutarkastuksen itse

Haluatko, että tulemme koeajamaan veneesi?

Etsimme juttuihimme käytettyjä veneitä, joihin tekisimme kuntokartoituksen.

Teemme juttusarjaan valituista veneistä samalla jutun ja kuvaamme sen Kippari-lehteen.

Laita meille rohkeasti viestiä: kippari@otavamedia.fi (viestikenttään: kuntokartoitus). Liitä viestiin kuva/kuvia veneestäsi sekä veneen sijainti.

Lue myös nämä

X