Tilaa
Jutut

Kysy Kipparilta: Kuinka suuria veneitä trailerilla saa kuljettaa?

Haluatko tietää jotain veneistä tai moottoreista, niiden huollosta tai remontoinnista? Lähetä meille kysymyksesi, niin asia selviää.

18.11.2022

Tekstijari rannisto

Lukijan kysymys:

Pohjois-Amerikassa henkilöautoilla vedetään todella isoja veneitä. Suomessa isoja veneitä liikutetaan yleensä kuorma-autojen laveteilla. Minkä kokoisia vesikulkuneuvoja voi kuljettaa henkilöautoiksi luokiteltavilla vetoautoilla?

Traileriveneilijä

Kippari vastaa

Pohjois-Amerikassa kuten jonkun verran myös Suomessa on henkilöautoiksi luokiteltavia kulkuneuvoja, kuten esimerkiksi todella isoja maastureita tai tiettyjä amerikkalaisia pickupeja, joilla voidaan laillisesti hinata isojakin massoja.

Vedettävän lastin painoa rajoittaa henkilöauton suurin sallittu kytkentämassa. Myös ajokortti vaikuttaa, sillä jos yhdistelmän kokonaispaino on yli 3,5 tonnia, kuljettajalla pitää olla suoritettuna ’pikku e’. Kuljetuksen kokoa määrittää myös tieliikennelaki.

Henkilöauton vetämän venetrailerin maksimimitat ovat 12,5 metriä pituutta ja 2,6 metriä leveyttä.

Vetoauton ja perävaunun yhteispituus on maksimissaan 18,75 metriä.

Trailerin maksimileveys (2,6 metriä) ei rajoita kuljetettavan veneen leveyttä, vaan kuormalle asetettu suurin leveys on 3,5 metriä.

Tämän kokoinen yhdistelmä on tiellä vaikuttava ilmestys ja siihen vaaditaan leveän kuljetuksen valot.

Venetrailerin suurin sallittu kokonaispaino on 3,5 tonnia.

Teräksestä valmistetut trailerit painavat noin 800–900 kiloa. Eli jos traileri painaa 800 kiloa, vene saa painaa maksimissaan 2 700 kiloa, jotta trailerin suurin sallittu kokonaispaino ei ylity.

Kevyimmät alumiinista valmistetut trailerit painavat noin 500 kiloa ja siitä ylöspäin, jolloin niiden kantavuudeksi saadaan parhaimmillaan noin 3 000 kiloa.

Veneen painoa nostavat myös varusteet, kuten ankkuri ja esimerkiksi polttoaine, jotka on myös huomioitava.

Jos suunnitteilla on lähelläkään maksimimittoja hipovan yhdistelmän saaminen maantielle, on syytä olla yhteydessä sekä katsastuskonttoriin että trailerin valmistajiin, jotta välttyy ikäviltä yllätyksiltä.

Jari Rannisto

toimittaja

Alumiinista valmistetuilla trailereilla päästään reilusti yli 2,5 tonnin kantavuuksiin.

LUE MYÖS:

Video: Näin Venemessujen suurimmat veneet kulkivat trailerilla kaupungin läpi


Haluatko tietää jotain veneistä tai moottoreista, niiden huollosta tai remontoinnista? Lähetä meille kysymyksesi, niin asia selviää. Vastaajina ovat lehden pitkäaikaiset toimittajat ja avustajat, jotka tuntevat veneet, moottorit ja varusteet paremmin kuin omat taskunsa.

Lähetä kysymyksesi sekä mahdollinen kuva ongelmasta ja venetiedot osoitteeseen kippari (at) otavamedia.fi. Kirjoita viestikenttään: Kysy Kipparilta.

Kipparin asiantuntijat

Marko Lysmä tuottaja

Meriturvallisuus, erikoisvarusteet ja audiolaitteet

Vesa Leppä toimittaja

Moottorit sekä vene- ja moottori- tekniikka

Timo Sarkkinen toimittaja

Pienveneet, kalaveneet ja varusteet

Jari Rannisto toimittaja

Traileriveneily, veneilyelektroniikka ja kalastusvarustelu

Lue myös nämä

X