Tilaa
Jutut

Kysy Kipparilta: Perämoottori lataamaan myös keulamoottorin akkua

Haluatko tietää jotain veneistä tai moottoreista, niiden huollosta tai remontoinnista? Lähetä meille kysymyksesi, niin asia selviää.

28.08.2022

Tekstija kuva jari rannisto

Lukijan kysymys

KUINKA saisin perämoottorin lataamaan myös keulamoottorin akkua ja niin varmistettua virran riittävyyden?

Minulla on kalaveneessäni perämoottoria varten oma starttiakku ja keulamoottorille toinen 12 V akku. Keulamoottorin akku on tällä hetkellä erillään muusta sähköjärjestelmästä. Pitkien kalapäivien aikana akku uhkaa kuitenkin välillä tyhjentyä.

Timo + Buster XL, vm. 1992

Kippari vastaa

KEULAMOOTTORIN kulutus riippuu täysin olosuhteista. Akun tyhjeneminen voi tarkoittaa pahimmillaan koko kalareissun loppumista. Perämoottoreiden laturit ovat isommissa moottoreissa niin tehokkaita, että niiden teho riittää myös toisen akun lataamiseen.

Pelkkä kahdelle akulle tarkoitettu kaksoisakkukytkin ei ole hyvä ratkaisu, vaan akkujen on oltava toisistaan erotettuja. Yksinkertaisin ja edullisin tapa on käyttää jakodiodia. Diodi eristää akut toisistaan eli estää virrankulun akkujen välillä. Tyhjä akku ei näin pura täydempää.

Ladattaessa jakodiodi ohjaa virtaa ensin starttiakkuun ja kun se on täysi, lataus siirtyy toiselle akulle. Kun starttiakun jännite laskee riittävästi, lataus siirtyy jälleen sille.

Victronin Argofet on jännitehäviötön jakodiodi kahden akun järjestelmälle.

Yksinkertaisten jakodiodien kanssa pieni ongelma on jännitehäviö, jonka seurauksena latausjännite pienenee tyypillisesti noin 0,7 V. Kehittyneemmillä kaksoisakkureleillä eli akun yhdistäjillä (esim Cyrix Battery Combiners) jännitehäviö on lähes nolla, mikä varmistaa paremmin akkujen latautumisen täyteen. Hinnaltaan ne ovat jonkin verran jakodiodeja kalliimpia.

Releiden ja diodien mukana tulee kytkentäohjeet, joita on noudatettava. Valinnassa on syytä turvautua osaavaan myyjään, jos oma tietotaito ei riitä.

Perämoottoreiden oma lataussäädin on tarkoitettu lyijyakuille ja keulamoottorin akun korvaaminen litiumakulla vaatii jo monimutkaisemman järjestelyn. Moottorin avulla lataaminen pidentää akun käyttöaikaa, mutta sen lisäksi keulamoottorin akulle on rakennettava joka tapauksessa maasähköllä toimiva latausmahdollisuus. Keulakoneen akuille asennetun oman jännitemittarin avulla voi varmistaa, ettei akkua pureta liikaa.

Toinen huomioitava asia on se, että kaikki valmistajat eivät suosittele keulamoottoreidensa käyttöä samanaikaisesti, kun sen käyttämää akkua ladataan. Tämäkin on syytä selvittää keulamoottorin maahantuojalta takuiden säilymiseksi.

Jari Rannisto

 

 

Lue lisää: Tee itse: Keulasähkömoottorin asennus

Lue myös nämä

X