Tilaa
Jutut

Kysy Kipparilta: Tarvitaanko jarrulliseen traileriin talvirenkaat?

21.10.2023

Tekstijari rannisto

Haluatko tietää veneiden ja moottoreiden huollosta tai remontoinnista? Mietitkö miten elektroniikasta tai varusteista saa kaiken hyödyn irti?

Lähetä meille kysymyksesi: kippari (at) otavamedia.fi

Lukijan kysymys

Minulla on noin 1 000 kg venepaketti, jota olen pitänyt vesillä pitkälle syksyyn. Pitääkö traileriin vaihtaa talvirenkaat, kun joudun kuljettamaan veneen talvisäilytykseen yleistä tietä pitkin?

Kippari vastaa

Jos venettä siirretään pelkästään satamassa, joka ei ole yleistä tiealuetta, talvirenkaista ei tarvitse välittää. Kysyjän tapauksessa näin ei kuitenkaan ole.

Aikaisemmin tieliikennelaki määräsi, milloin autoihin on vaihdettava talvirenkaat. Nyt tilanne on muuttunut ja asian määräävät keliolosuhteet marraskuun alun ja maaliskuun lopun välisenä aikana.

Viime kädessä valvova viranomainen päättää asian. On hyvä huomata, että olosuhteita arvioitaessa huomioidaan myös pienemmät tiet.

Jos siis olet liikenteessä alueella, missä sivuteillä on talvinen keli, pitää sinulla olla käytössä sekä vetoautossa että jarrullisessa perävaunussa talvirenkaat.

Uusi lainsäädäntö (Tieliikennelain §105 ja 106; tullut voimaan vuonna 2019) tekee luvalliseksi aiemmin kielletyn sekarengastuksen käytön. Sen mukaan vetoauton talvirenkaiden malli ei vaikuta kärryn talvirenkaiden malliin.

Vetoautossa voi käyttää nastarenkaita ja perävaunussa riittävät kitkarenkaat, kunhan ne ovat talvirenkaat kuten esimerkiksi M+S-, MS- tai M&S-merkinnällä varustetut kitkarenkaat. Vaihtoehtoisesti vetoautossa voi olla kitkarenkaat (talvirenkaat) ja jarrullisessa kärryssä nastarenkaat.

Peräkäkärryn renkaiden pääurien syvyyden on oltava talvella vähintään 3,0 mm. Suositus lumisissa oloissa on kuitenkin 5,0 mm.

Jari Rannisto toimittaja

 

Lue myös nämä

X