Tilaa
Testit

Linssen Grand Sturdy 30.9 AC – Huvila vaihtuvalla näköalalla

Purjehtijat sanovat olevansa perillä kun köydet on irrotettu. Linssen osoittaa, että sama ajattelumalli toimii myös moottorilla liikuttaessa.

12.06.2013

Tekstikarel kakko

Kuvatseppo evinsalo

Hollanti tunnetaan teräsveneistään. Pienellä dieselmoottorilla liikkuvat kookkaat matkaveneet ovat myös suomalaisille mieluisia, joten lukuisat merkit kuten Pedro, Pikmeercruiser, Proficat, Altena, Holland ja Linssen ovat jo kauan kuuluneet täällä tiedettyjen veneiden joukkoon.

Linssen kuuluu näistä valmistajista maineikkaimpiin ja vanhimpiin yhä toiminnassa oleviin veistämöihin.

Yhtiö perustettin jo vuonna 1949 ja viisi vuotta myöhemmin alkoi veneiden valmistus.

Grand Sturdyt ovat jatkoa jo 1970-luvulla lanseeratuille Sturdy-malleille, jotka ovat leveärunkoisia, asuttavia matkaveneitä. Grand Sturdy on mallistoista laajin käsittäen veneitä 25 jalan pituudesta aina yli 40-jalkaisiin asti. Pelkästään isompiin, yli 40-jalkaisiin veneisiin keskittyvät mallisarjat ovat Mark III sekä Range -mallit.

Uusimpana lisänä on lanseerattu Classic sturdy -mallit, joihin on kerätty vaikutteita klassisia piirteistä ja veneet on tyylitelty historiallisilla yksityiskohdilla.

Linssenille ominaisesti useimpia malleja valmistetaan sekä peräkajuutallisena versiona että avotilalla varustettuna sedanina. Peräkajuutasta kertoo mallimerkinnän kaksi kirjainta AC, eli ”aft cabin”.

Niinpä myös tästä koeajamastamme mallista on ilman takahyttiä oleva muunnos.

Jokaista takahytitöntä mallia kohden myydään kuitenkin 5-10 peräkajuutallista mallia, joten ylimääräisen kajuutan suosio on selvä. Varsinkin, kun otetaan huomioon, ettei veneiden hintaero esimerkiksi 30-jalkaisen mallin kohdalla ole kuin vajaat 5000 euroa. Se on verraten vähän suhteessa koko veneen lopulliseen hintaan.

Linssenin kaikkia malleja leimaa ajattomuus. Hauska oivallus on paksusta köydestä tehty törmäyslista, joka on peräpeilin kodalla kiristetty vanttiruuvilla paikoilleen.

Tiikki- ja kirsikkapuusisustuksen rakenteet ovat vankat ja tehty kestämään ajan hammasta. Varttuneet ja rauhallisesta merielämästä viehättyneet tuntevat olonsa välittömästi kotoiseksi Linssenissä.

Pentteri on tiivis ja toimiva kokonaisuus.

Salonki sijaitsee veneen keskellä ikään kuin olohuoneena. Kun makuukajuutat sijaitsevat mahdollisimman kaukana toisistaan, on yörauha taattu, vaikka kaikilla ei olisi aivan yhteneväiset vuorokausirytmit.

Vakaa vene on helppo hallita korkealla peräkannella olevasta ohjaamosta, josta näkee hyvin koko veneen.

Riittävän kookas asuttava teräsvene kohtuutehoisella dieselmoottorilla on monen suomalaisen unelmavene. Ja Linssenin kohdalla se taitaa hinnan vuoksi valitettavasti useimmissa tapauksissa unelmaksi myös jäädä.

Lue testi kokonaisuudessaan Kipparista 6/2013

Lisätiedot Proficon Marine

Lue myös nämä

X