Tilaa
Testit

Käytettyä katsomassa: Luksusta ja asumismukavuutta teräsveneissä

14.09.2010

Tekstija kuvat eero pöyhönen

Teräsvene 13 m (-08) + Iveco 145 hv diesel (-08)

Itse suunnitellussa veneessä on liikkumatilaa ja korkeutta riittävästi

Hintapyyntö: 197 000 e ”Yksilöllisyys maksaa”

Suuret asuttavat veneet ovat yleistyneet kovaa vauhtia. Varsinkin sisävesillä kesämökin korvikkeina käytettävät kookkaat teräsveneet ovat erittäin suosittuja. Suurin osa niistä on vaihtelevalla menestyksellä itse rakennettuja luomuksia, mutta joukossa on myös todella ammattimaisesti suunniteltuja ja toteutettuja aluksia.

Loviisassa myytävänä oleva itse suunniteltu, uudenkarhea teräsvene on muotoilultaan perinteisen näköinen. Poikkeuksena kotimaista valmistetta oleviin teräsveneisiin siinä kiinnittää huomionsa peräkajuutan tilalla olevaan suureen katettuun peräkanteen. Veneessä on myös tavallista korkeammat sivulasit.

Runko on itseasiassa 12-metrisen Pinja-teräsveneen runko, jota on hieman korotettu ja jatkettu tilavalla uimatasolla ja viistoilla sivukaistaleilla.

Tilaratkaisujen lähtökohta on myyjän mukaan ollut kookkaille ihmisille suunniteltu vene, jossa mahtuu sisälläkin vaivatta liikkumaan ja kääntymään.

– Sopii hyvin esimerkiksi iäkkäämme pariskunnalle. Sisällä on tilaa ja avaruutta sekä mahdollisimman vähän portaita, veneen tilojen suunnittelusta vastannut ja veneen omistava loviisalainen Hyvät Tyypit Oy perustelee ratkaisua.


Pikmeerkruiser 1200 AK (-91) + Vetus Cummins 121 hv diesel (-91)

Arvostettu klassikko Hollannista

Hintapyyntö: 129 000 e ”Varsin kohtuullinen”

Hollantilaisen Pikmeerkruiserin, kuten muidenkin hidaskulkuisten ja asuttavien teräsveneiden maahantuonnin buumi ajoittui 1980-luvun lopulle ja 1990-luvun alkuun. Siltä ajalta on myös Kuopiossa kaupan oleva Pikmeerkruiserin 12-metrinen, saunallinen peräkajuuttaversio 1200 AK.

Hintapyyntö 129 000 euroa ei tunnu pahalta. Veneiden maahantuojan mukaan merkki on erittäin arvostettu Euroopassa ja etenkin kotimaassaan Hollanissa, vaikka malli on vanhentunut ja saanut klassikon leiman. Samanikäisistä veneistä, kunnosta ja varustuksesta riippuen, saatetaan Hollannissa pyytää jopa 150 000 euroa. Sitä lähinnä vastaavan uuden mallin 12.50 AK:n tämän päivän hinnat lähtevät varustuksesta riippuen reilusta 350 000 eurosta ylöspäin.

Veneen tilat ovat kolmella kannella. Alimmalla kannella keulassa on keulahytti sekä pentteri ja aterio. Keskimmäisellä kannella on sisäohjaamo ja salonki. Salongista on kulku yläohjaamoon. Ikkunallinen sauna on kattamattoman peräkannen alla peräkajuutassa, josta pääsee pesuhuoneen kautta ovesta suoraan uimatasolle.
Alkuperäiseen varustukseen näyttävän lisän tuovat yläohjaamoon ja peräkannelle asennetut tiikkipinnat. Uutta tiikkipintaa on kaikkiaan 15 neliötä.

Pikmeerkruiser on suosituimpia Suomeen tuotuja hollantilaisia teräsveneitä.

Lue juttu kokonaisuudessaan Kipparista 9/2010

Lue myös nämä

X