Tilaa
Jutut

Matkalla: Tammisaaren Trelänningeniin kulkee pirtuväyläksi kutsuttu reitti – tästä se menee

04.05.2023

Tekstikipparin toimitus

Kuvatmarkus ånäs

Tammisaaren kansallispuistossa luonto vaihtuu sisäsaaristosta ulkosaaristoksi nopeasti, ja niin se vaihtuu pienoiskoossa jopa ulkona sijaitsevan neljän Trelänningenin saaren sisällä. Siinä missä pohjoisin on vihreä kangassaari, ulommaisin luodoista on täysin puuton. Käyntikohteena mainio, sillä yleensä näin ulkona ei venettä saa näin suojaiseen satamaan – saarten keskellä oleva laguuni on mainio yön yli retkisatamakohde aivan siinä kiinni kulkevaa ulommaista 5 metrin väylää veneilevälle.

Elämyshaluinen veneilijä löytää Trelänningeniin ”pirtuväyläksi” kutsuttua reittiä, joka kulkee Hästön itäpuolelta alas kohti Trelänningeniä ja ulkomerta. Sieltä ajamalla salakuljettajien kerrotaan pudottaneen viranomaisveneet kannoiltaan.

”Se on syvä, mutta kapea kuilu. Olen ajanut sen tällä veneellä, mutta matalan veden aikaan en yrittäisi: kallioiden välinen kouru jää niin kapeaksi, että kyljet raapeutuvat”, kertoo vesillä oleva Reijo Tuomi – kapein kohta on Östra Långholmenin ja Stora Gloholmenin välillä ja merikortissa siitä on merkitty kaapelilaivankin kulkeneen (kapeikkoon vain omalla vastuulla!).

Lisää tietoa Tammisaaren saarista ja satamista: Tammisaaren saariston aktiviteetit

Lue lisää: Tammisaaren kansallispuisto – Laguunien saaristo Kippari 4/2023

Veneretki maanpuolustuksen historiaan – Bunkkereista poteroihin Kippari 3/2022

Lue myös nämä

X