Tilaa
Jutut

Osaomistuksella kiinni laadukkaaseen veneilyyn

11.11.2010

TekstiTeksti ja Kuvat Eerö Pöyhönen

Veneen omistaminen on suomalaiselle pyhä asia, josta ollaan valmiita maksamaan suuria summia. Silti yhä useampi valitsee vaihtoehdoksi veneen vuokraamisen tai osaomistuksen.

Omaan veneeseen sijoitettu pääoma seisoo suurimman osan veneilykaudesta tyhjän panttina kallilla laituripaikalla ja loppuosan vuotta hinnakkaassa talvisäilytyksessä. Kun tähän lisäksi lasketaan telakointikustannukset syksyisin ja keväisin, huollot, vakuutukset ja pääomakulut, tulee harvoille kesäisille veneilypäiville hintaa niin, että päätä huimaa.

Vaihtoehtona veneilystä nauttimiseen ilman huolia ja pääomakuluja on vuosi vuodelta suosiotaan kasvattava veneen vuokraaminen. Omistamisen ja vuokraamisen väliin uutena vaihtoehtona on tullut tarjolle veneen osaomistus eli kimppavene.

Näin osaomistus toimii

Moottoriveneiden osaomistusta tarjoavia yhtiöitä on syntynyt Suomeen laajemmassa mittakaavassa vasta kuluneena vuonna. Yleisesti käytössä olevassa toimintamallissa isännöivä yhtiö hankkii veneen ja jakaa sen määrättyyn määrään omistusosuuksia. Kukin osuus antaa veneen vapaan käyttöoikeuden sopimuksessa määritellyksi ajaksi kauden aikana.

Yleisimmin veneestä myydään 8-10 osuutta, jolloin yhteen osuuteen kuuluu kaksi vuosittain kiertävää viikon pituista jaksoa kauden aikana. Enemmän käyttöviikkoja haluavan on mahdollista ostaa useampia osuuksia samasta tai vaikkapa eri yhtiöistä esimerkiksi niin, että toinen vene on Saimaalla ja toinen merellä.

Tarjolla on myös osaomistuksia, joissa osakkuuksien määrä on pienempi ja vastaavasti käyttöviikkojen määrä on suurempi. Myös osakkuuden hinta on silloin kalliimpi. Veneestä ja käyttöviikkojen määrästä riippuen osuuksien hinnat vaihtelevat halvimmillaan 5 500 eurosta noin 100 000 euroon.

Osaomistukseen tarjottavat veneet ovat yleensä joko uusia tai uudenkarheita. Valikoimaa löytyy hidaskulkuisista pienistä asuttavista veneistä aina liukuvarunkoisiin jahteihin saakka sekä rannikolla että sisävesillä

Veneen osakas maksaa osakkeeseen sijoitetun pääoman lisäksi venettä isännöivälle yhtiölle vuosittaista hoitovastiketta. Yhtiö huolehtii kaikista veneen ylläpitokuluista, vakuutuksista, huolloista, telakoinneista ja laituripaikasta. Näin veneosakkeen omistaja voi keskittyä vain olennaiseen, eli veneilystä nauttimiseen.

Lue juttu kokoanisuudessaan Kipparista 11/2010

Lue myös nämä

X