Tilaa
Testit

TG-5.9 – Käyttövene porvoolaisittain

Valmistajansa mukaan TG-5.9 on uusi vene, vaikka siinä onkin käytetty vanhan mallin runkoa. Ollakseen uusi vene, TG on pelkistetty, mutta yllättävän hyvin toimiva käyttötarkoituksessaan. Se on kohtuuhintainen, ajaton käyttövene, jonka juuret johtavat Porvoon ulkosaaristoon.

16.01.2013

Tekstivesa leppä

Kuvatjuha virtanen

TG-5.9:n perustana ovat perinteisen venemerkin vanhat mallit 5000, 5800 ja 5900. Ne ovat toimineet monen mökkiläisen yhteysveneenä, kauppakassina ja saarelaisen välttämättömänä kulkupelinä. Veneiden menekki on ollut tasaista ja yhtenä valttina on ollut veneisiin riittänyt, kohtuullinen moottoriteho.

Hyvin tehty TG-5.9 on leppoisa ajettava. Sen ominaisuudet eivät ole erityisen häikäisevät, mutta melko halvaksi ja kevyeksi pikkuveneeksi vähintäänkin tyydyttävät. Se kulkee saariston suojassa hyvinkin mukavasti, eikä säikähdä kohtuullista aallokkoa.

Kokonaisuutena ei ole ihme, että TG:n pienimmäinen on pysynyt suosittuna jo vuosien ajan. Välillä tehdyt kasvonkohotukset ja etenkin nyt tehty, suurempi uudistusleikkaus ovat tehneet sille hyvää.

Se täyttää erinomaisesti sen tarkoituksen, mihin se todennäköisesti useimmiten hankitaan, yhteys- ja käyttöveneeksi. Käyttötarkoitukseen liittyy myös veneen kruusaikematon ulkoasu. Se ei pyri prameuteen tai näyttävyyteen, vaan toiminnallisuuteen.

Lue testi kokonaisuudessaan Kipparista 1/2013.

Etuistuimien takana on sivuttaiset penkit. Niiden väliin saa lisävarusteena petaussarjan, jolloin veneessä voi tilapäisesti myös yöpyä.

Lue myös nämä

X