Tilaa
Testit

Pikatesti: Puettavaa aurinkosuojaa – Musto Evolution UV-suojapaita

Auringolta hyvin suojaava paita vähentää aurinkorasvan tarvetta. Paksu kangas myös lämmittää.

22.07.2023

Tekstija kuvat marko lysmä

Muston Evolution Sun Block -aurinkosuojapaitoja kokeiltiin kevään kirkkaan auringon alla Italiassa korkean UV-indeksin vallitessa. Auringolta on syytä suojautua kun UV-indeksin arvo on 3 tai korkeampi.

Paita on saatavilla sekä pitkä- että lyhythihaisena, joten paitaa voi vaihtaa suojatarpeen mukaan. Vaikka asteita olisi alle 20, t-paidalla tarkenee kunhan aurinko paistaa. Mutta auringon kätkeytyessä pilvien taakse lisälämpö voi tulla nopeasti tarpeeseen. Pelastusliivin kanssa paidan vaihtaminen saattaa toki olla ärsyttävää.

UV-suoja-asun käytöllä voi vähentää aurinkorasvojen käyttöä. Paidan UV-suoja-arvo vastaa noin aurinkorasvojen suoja-arvoa. Paitaan merkitty UPF (Ultraviolet Protection Factor) eli suodatusarvo puolestaan perustuu kansainväliseen standardiin. Käytännössä paidan alla olevaa ihoa ei tarvitse rasvata ja tämä säästää aurinkorasvakuluissa. Toki uidessa täytyy muistaa lisätä aurinkovoidetta. Päiväretkellä unohtui suojahattu, joten päänahka paloi pahasti, mutta paidan alue suojasi ylävartalon ihoa kuten piti.

Paidan kangas tuntuu miellyttävälle ja paita istuu hyvin päälle. Se myös lämmittää sopivasti, koska materiaali on tiivis. Vaate ei tarraudu ihoon ja toimii hyvin liikkeissä. UV-paita sopii kaikenlaiseen retkeilyyn. Uimista paidan kanssa ei voi suositella. Vastus on aikamoinen ja kangas voi venyä. Roiskevedet kuivuvat paidasta kohtalaisen nopeasti.

Teknisten vaatteiden peseminen vaatii aina huomiota. UV-paitakangas käsitellään yleensä kemikaalilla, joka parantaa kankaan kykyä heijastaa pois ultraviolettisäteitä. Sunblock-paidan suojaominaisuus on sen sijaan kankaassa ilman kemiallista käsittelyä.

UPF-arvo ei ole useinkaan vaatteissa ikuinen, mutta valmistajan mukaan Muston paidassa UV-suoja kestää vaatteen käyttöiän. Paita pitää tietysti pestä ohjeiden mukaan.

Musto Evolution UV-suojapaita

Hyvää

+ Miellyttävä sisäkangas + Suojaavuus + Sopii retkikäyttöön

Huonoa

– Materiaalin kuumuus hellekelillä

Hinta: 55 € / lyhyt, 65 € / pitkä Materiaali: Polyesteri 91 %, elastaani 9 % Koot: XS-XXL Suoja: UPF 50

  • UV-suojapaidat säästävät rasvaamiselta ja ne ovat t-paidoiksi edustavan näköisiä.

 

Lue myös nämä

X