Pääset lukemaan sivustoa tämän mainoksen jälkeen.

Tilaa
Testit

Pikatesti: Searobo Keel Crab -pohjanpuhdistin – Robotti pesee pohjan vesillä

Venettä ei tarvitse nostaa ylös lainkaan, kun antaa SeaRobon sukeltaa nuohoamaan levän ja lian pois pohjasta.

08.09.2022

Tekstija kuvat pasi nuutinen

Pieneliöt tarttuvat veneen pohjan innokkaimmin elokuun puoliväliin mennessä. Kun loman lopulla tai jälkeen puhdistaa pohjan mekaanisesti, ei myrkkymaalia tarvitse välttämättä lainkaan.

Tehtävä on helppo traileroitavilla tai harjapesureihin mahtuvilla veneillä. Nyt myöskään isoilla veneillä ei tarvitse sietää levää ja likaa sekä niiden nostamaa polttoaineen kulutuksen kasvua kauden loppuun asti.

Ratkaisu löytyy Kaarinassa tukikohtaansa pitävän SeaRobon palvelusta. Yritys tulee tilaajan valitsemaan satamaan ja puhdistaa pohjan parissa tunnissa ilman, että venettä tarvitsee nostaa tai siirtää mihinkään. Puhdistuspartio liikkuu autolla, mutta kuluvan kesänä tarkoitus on saada käyttöön myös vene, jolla palvelu voidaan ulottaa myös saariston vierassatamiin.

Näin robo toimii

Työn tekee vedenalainen drone, joka on alunperin kehitetty Italiassa uima-altaiden puhdistukseen. Kun soveltuvuus myös veneiden pohjien huoltoon huomattiin, syntyi Keel Crab, joka käsittää itse dronen lisäksi koko laitteiston lisäosineen.

Pieni, mutta tehokas jettimoottori tuottaa kumisten helmojen eristämälle laitteen keskikohdalle imun, joka pitää dronen kiinni veneen pohjassa.

Helmojen sisällä pyörivät harjastot irrottavat levän, liman ja muut epäpuhtaudet. Vaihdettavien harjojen kovuus valitaan niin, että pohjan eliönestomaali ei irtoa. Silloin ”puhdas” jäte voidaan suihkuttaa suoraan ympäröivään veteen, mutta sen saa kerättyä myös suodatinpussiin.

Valonheittimet auttavat ohjailukameraa. Hallintakaapelilla on pituutta noin 20 metriä.

Keltainen harja on vaihdettavissa ja kumihelma rajaa imualueen.

Laite mönkii pohjaa pitkin kumipyörien varassa, etupaneelin valot auttavat ohjauslaitteen ruudulle näkymää syöttävää kameraa. Tieto liikkuu datakaapelilla. Osaavan käsissä Keel Crab etenee johdonmukaisesti ja järjestelmällisesti. Imutehoa säätämällä laite pystyy jopa ”hyppäämään” noin vaaksan korkuisten esteiden yli, esimerkiksi siirtymään kyljeltä toiselle kölipalkin tai potkuriakselin estämättä.

Vaikeita paikkoja Keel Crabille ovat terävät taitteet, kuten moottoriveneen laitapalteet. Tarvittaessa ne pestään palvelun hintaan sisältyen käsin. Hinnoittelu perustuu veneen pituuteen. Taksa vaihtuu 13 metrissä. Pienemmille se on 18 euroa per metri, suuremmille 25 euroa. Reilun kymmenen metrin mittaisen matkaveneen pesuun menee vajaat pari tuntia.

Ohjainyksikön ruudulta tarkkaillaan KeelCrabin työskentelyä.

Puhdasta pohjaa

Kokeilussamme drone oli käyttövalmis ja töissä muutamassa minuutissa laiturille saavuttuaan. Vedessä oli näkyvyyttä noin metrin verran, mikä on alaraja tehokkaalle työskentelylle, koska ohjainlaitteelta on vaikea erottaa pestyjä ja pesemättömiä alueita toisistaan. Nytkin käsittely selvästi vaati kokemusta.

Keel Crab nousi vesilinjaa kohti niin ylös, kuin imumoottorin vedentarve salli, eli toisen laitansa pintaan saakka nostaen. Koko pohjaa ei puhdistettu, jotta pesujälkeä voitiin arvioida maihin nostetusta veneestä paljaalla silmällä.

Tulos vaikutti oikein tyydyttävältä. Ahkerasti Saaristomerellä käytetty vene ei tosin ollut muutenkaan kovin pahasti likaantunut, mutta Keel Crabilla puhdistetut alueet erottuivat selvästi edukseen. Levä ja parta olivat kokonaan poissa, ohutta limaa tuntui kädellä koskien jäävän vielä pintaan. Oleellisempaa on, että Keel Crabin harjakset eivät poistaneet pohjasta eliönestomaalia, mikä on kesken kauden suoritettavassa pesussa tärkeää.

Kun pesutulos oli näin tyydyttävä ja operaatio veneen omistajan kannalta erittäin vaivaton, voi toivoa SeaRobon tosiaan laajentavan toimintaansa nopeaan tahtiin.

Nostetussa veneessä huomaa selvän eron pestyn ja pesemättömän pohjan välillä.

Searobo Keel Crab -pohjanpuhdistin

Hinnat: alle 13 m veneet: 18 € / metri, yli 13 m veneet: 25 € / metri

Tiedustelut: Searobo

HYVÄÄ

+ Palvelu tulee veneen luo

+ Ei vaadi veneen nostoa

+ Nopea ja tehokas

HUONOA

– Pohjan muoto voi tehdä katvealueita

 

Lue myös nämä

X