Tilaa
Testit

Pikatesti: Star brite -vaihteistoöljypumppu – Omatoimiseen öljynvaihtoon

Jos perämoottorin voimansiirron öljyt joutuu vaihtamaan usein, kannattaa harkita sopivan öljypumpun hankkimista.

02.11.2020

Tekstiheikki parviainen

Kuvatmarkus pentikäinen/otavamedia

Pikatestasimme pumppua samalla kun teimme huoltamovertailua. Huoltamovertailusta voit lukea Kipparista 2/2020 ja 3/2020.

Perämoottorin voimansiirron öljytila ei täyty kunnolla niin, että öljyn tyhjennysproppu kierretään kiinni ja öljyä lisätään ylemmästä niin sanotusta tarkastusreiästä. Jos näin yrittää, ei ilma pääse pois eikä öljyä mene riittävästi sisään.

Öljyt pitää täyttää alakautta, joko annostelemalla pehmeästä öljytuubista, tai jonkinlaisesta pursotinpullosta. Vaihtoehtoina näille on erillinen öljynvaihtopumppu, joka liitetään normaaliin öljypulloon.

Pikatestasimme Star briten ProStar-öljynvaihtopumppua. Rakenteeltaan öljynvaihtopumppu on kuin järeähkö saippuapumppu. Öljypullon korkin tilalle kiinnitettään muovinen käsipumppu, joka imee öljyä pullosta jäykän pillin kautta ja sylkee sitä suuttimesta ulos. Suuttimen jatkeena on letku, jolla öljy siirretään perämoottoriin.

Pumpun kierre sopii suoraan Star briten omaan öljypulloon. Siinä on 28 millin kierre, mutta esimerkiksi Motonetissa myytävän Motox-voimansiirtoöljyn pulloon kierre ei sovi. Ratkaisimme asian puhdistamalla puolen litran muovipullon ja kaadoimme öljyn ensin siihen.

Hankaluutena oli se, että kun vaihteistoöljytilavuus oli yli puoli litraa, jouduimme täyttämään pullon uudelleen öljyn lisäyksen aikana. Suurin osa litran ja neljännesgallonan öljypulloista on kuitenkin sellaisia, johon öljynvaihtopumpun kierre ja imuputken pituus sopivat mainiosti.

Pikatesti on julkaistu Kipparissa 10/2020

Sovitin eri moottoreihin

Öljynvaihtopumpussa on moottorin puolen liittimessä suoraan 5/16-18 kierre, eli kierteen halkaisija on 5/16 tuumaa ja kierteen nousu on 18 kierrettä tuumaa kohden.

Se käy pumpun valmistajan mukaan Evinrude/Johnson-moottoreihin ja Hondan suurempiin moottoreihin. Pumppuun saa vaihtosovittimia, jolla sen saa sovitettua muihinkin moottoreihin. Sovittimia on 8 millin sekä 10 millin kierteillä.

Kokeilimme pumppua 70-hevosvoimaiseen nelitahtiseen Evinrudeen ja 40-hevosvoimaiseen nelitahti-Yamahaan. Evinrudeen pumppu sopi ilman irtonaista sovitinta ja Yamahaan sovittimen kanssa.

Pumpun moottorinpuoleinen teräsliitin pyörii kyllä muoviletkussa, mutta se on ainakin uutena sen verran jäykkä, että oli helpompaa pyörittää koko öljynvaihtopumppua letkuineen ja pulloineen, kuin saada liitintä pyörimään öljyisin sormin. Öljypumpun hankkimisella voi hakea paitsi helppoutta myös hintaetua. Öljyn hinta on yleensä sitä edullisempi, mitä suuremmassa pullossa sen hankkii.

Esimerkiksi Motox Marine 80W-90 -öljy maksaa litran pullossa 5,99 euroa per litra, kun taas 200 ml:n pursotuspullossa hankittuna sen litrahinnaksi tulee 19,95 euroa.

Pursotuspullosta öljyn saa perämoottorin voimansiirtoon ilman pumppuakin, mutta pullo on hieman vaikea saada täysin tyhjäksi. Toki pursotuspulloa voi täyttää uudelleen suuremmasta pullosta, jolloin yhden pursotuspullon hankinnalla voi välttää varsinaisen öljynvaihtopumpun hankinnan. Kokemuksemme perusteella öljypumpun hinta on pieni verrattuna siitä saatuun hyötyyn, jos öljyt vaihtaa joka vuosi itse.

Pumpun mukana tulee 5/16–18 kierreliitin, joka käy joihinkin moottorimalleihin. Sovitekappaleet muihin myydään erikseen.

Toimii vuodesta toiseen

Pumppaaminen ei sinänsä ole raskasta, mutta pumppumännän lyhyen liikkeen takia jo puolenkin litran täyttäminen vaatii useita kymmeniä pumppausliikkeitä. Välillä meinasi usko loppua siihen, pumppaako laite öljyä vai lyökö mäntä tyhjää. Letkusta näki kuitenkin koko ajan, että öljy liikkui eteenpäin.

Virvoitusjuomapulloon sovitettuna pullon imuputken pituus ei ollut optimaalinen, joten pumppu alkoi imeä ilmaa jo ennen kuin pullo tyhjeni. Pullon täyttäminen uudelleen pumppauksen välillä oli hieman sotkuista hommaa.

Pidä ja säilytä siististi

Pulloa täytettäessä on syytä varoa, ettei pumpun imuputki pääse koskettamaan maata, jolloin se saattaa likaantua ja lika pääsee voimansiirtoon. Myös pumpun säilytyksessä ajokauden yli on oltava tarkkana. Öljyinen pumppu ja letku keräävät itseensä helposti pölyä ja likaa, joka saattaa joutua voimasiirtoon aiheuttamaan tuhoja. Pumppu kannattaa säilyttää suljetussa muovipussissa pölyltä suojassa, jotta se on valmiina taas syksyllä öljynvaihdon tullessa vastaan.

Kovin pitkäaikaista kokemusta pumpun kestävyydestä emme pikatestissä saaneet, mutta ainakin kymmenen koeöljynvaihtoa vaihtopumppu suoritti moitteetta.

StarBrite-vaihteistoöljypumppu

Ostopaikka: Motonet
Valmistaja: Star brite

HYVÄÄ

+ Mahdollisuus ostaa sovittimia
+ Riittävän pitkä letku

HUONOA

– Ei käy kaikkiin öljypulloihin
– Liitin pyörii heikosti letkussa

Lue myös nämä

X