Tilaa
Testit

Pikatesti: Ursuitin kuori- ja kuiva-asut – Kuivana pysymisen paketti

Kuori- ja kuiva-asun tuhat euroa maksava yhdistelmä pitää käyttäjän kuivana ja lämpimänä.

19.12.2022

Tekstijussi evinsalo

Kalastuksen ehdoilla suunniteltu suomalaisen Ursuitin Märket-kuoriasukokonaisuus kelpaa mahdollisimman keljuun keliin, jolloin tuuli vihmoo ja sade piiskaa.

Testissä ovat Märket-kuoriasun takki ja housut, joiden materiaalina käytetään Ursuit 4-tex -nimistä materiaalia. Vastaava materiaali on käytössä myös saman valmistajan suosituissa Easy- ja Gemino-kuivapuvuissa. Veden- ja tuulenpitävä kangas on myös hengittävää.

Kuorihousujen ja -takin alla testattiin myös Gore-Tex-materiaalista valmistetua MPS-väliasua (Multi Purpose Suit), joka on myös vesitiivis ja hengittävä.

Käyttömukava takki

Märketin kuorihousuja ja -takkia testattiin yhdessä ja erikseen. Housut olivat päällä lähes pelkästään veneillessä.

Takki on paitsi mainio veneilytakki, myös toimiva arkivaruste kevyeen ulkoiluun hyvän joustavuutensa ja tuulettuvuutensa ansiosta. Kelpaa sen kanssa mennä terassillekin. Punainen väri erottuu Ursuitin muuten varsin mustasta tarjonnasta.

Takin helma laskeutuu alas lantion päälle, eikä se nouse ylös käsiä kohotellessa. Rintataskujen lisäksi tavaraa voi laittaa sivutaskuihin. Sekä takin että housujen vetoketjut ovat kaikki roiskesuojattuja ja pitävät hyvin. Myös sisätasku sulkeutuu tiiviisti vetoketjulla, joten älypuhelimen saa varmaan suojaan. Hihansuut saa kiristettyä sopiviksi.

Tilava huppu on hyvin säädettävissä ja riittävän ulkoneva, joten se suojaa kasvoja myös rankkasateessa. Niskaosassa ja vyötäröllä sijaitseviin D-lenkkeihin voi kiinnittää esimerkiksi veneen tappokytkimen.

Housuissa korkea vyötärö

Koska veneessä usein kyyristellään eri asennoissa, alaselkä altistuu helposti viimalle. Märketin housujen korkea vyötärö pitää alaselän lämpimänä. Olkaimia voi säätää tai ne voi irrottaa kokonaan. Vyötäröllä on säätövaraa ja vyölenksut. Molemmilla puolilla on reisi- ja sivutaskut. Housuissa on lisäksi kovaa käyttöä kestävät vahvennusosat polvissa ja takapuolen kohdalla.

Mikä miellyttävintä, jos takin pinnasta valuu vettä noroina housuille, niin housutkin pysyvät täysin kuivina.

Märketin takki ja housut ovat kaikissa kokeiluissa vedenpitäviä, mutta veden varaan joutuessa erilliset kuorihousut ja -takki eivät suojaa pitkään kylmyyttä vastaan.

Veden varassa lämmönluovutus voi olla noin 25 kertaa tehokkaampaa kuin ilmassa.

Uiminen MPS-puvun kanssa sujui kohtuullisesti, mutta pitkiä matkoja ei sen kanssa tee mieli uida.

Väliasulla lisälämpöä

Kuorivaatteiden alle puettava erillinen MPS-väliasu (kutsutaan myös kevyeksi kuivapuvuksi) antaa lisäsuojaa, joka lämmittää ja tarvittaessa myös kelluttaa. Sitä testattiin vedessä.

Väliasun alle voi pukea aluskerraston, mutta testitilanteessa sitä ei käytetty, vaan MPS kokeiltiin ilman pitkää alusvaatetusta.

Puku täytyy pukea päälle huolellisesti, sillä hieman huonosti rullalle aseteltu kaulamansetti päästi mereen hypättäessä pienen vesimäärän sisään.

Pukua puettaessa sen sisään jäi ilmaa, jonka ansiosta vedessä pystyi kellumaan ilman uintiliikkeitä noin viisi minuuttia. Vaikka kyseessä on kevyt ja raajojen liikkeitä myötäilevä asu, osoittautui uintiliikkeiden tekeminen varsin vaivalloiseksi.

Selkäkellunnassa ilmapatja asettui rinnan kohdalle ja päinmakuulla selän puolelle. Kääntyminen vedessä oli kuitenkin helppoa ja rantakalliolle pääsi kiipeämään kohtalaisen vaivattomasti.

Puku suojaa käyttäjäänsä, mutta silti jo muutaman minuutin jälkeen veden viileys alkoi tuntua elimistöä hätään viritellen. Testihetkellä veden lämpötila oli 15 astetta.

Puku kuivui yön aikana ja se pakkautuu pieneen tilaan. Ennen pakkaamista on syytä varmistaa, että puku on täysin kuiva.

Kylmässä kuoripuvun housut ja takki, välisasu ja niiden alle puettava esimerkiksi merinovillainen aluskerrasto antaisivat useita tunteja lisäaikaa selviytyä jopa todella kylmissä olosuhteissa.

 

Ursuit Märket-kuoritakki/-kuorihousut ja MPS-väliasu

Valmistaja: Ursuit

Hinta: Kuoritakki ja -housut 340 €/300 €, MPS-väliasu 780 €/588 € (junior-malli)

HYVÄÄ

+ Vedenpitävyys

+ Laatuvaikutelma

+ Turvallisuus

HUONOA

– Korkea hankintahinta

 

 

Lue myös nämä

X