Tilaa
Testit

Pikatestissä Haski-valvontalaite – Väsymätön vahtisilmä

Hälytin väijyy näkymättömästi ja ilmoittaa havaitusta liikkeestä sekä veneen epätavallisesta heilumisesta.

30.11.2018

TekstiMarko Lysmä

KuvatArto Wiikari/Otavamedia

Syksyn pimeys antaa hyvän suojan satamissa hääriville varkaille. Valvontalaitteiden puuttuminen, heikot lukot ja merkitsemätön omaisuus tarjoavat helpon saaliin voroille.

Moni omistaja etsii veneeseen ensisijaisesti kameraa, jonka saisi piilotettua niin hyvin ettei tunkeutuja sitä huomaisi. Laadukkaan kuvan välittäminen pimeästä voi olla kuitenkin vaikeaa ja kamera myös lähtee muun tavaran mukana helposti rosvon matkaan.

Teknisesti yksinkertainen

Kämmenen kokoinen Haski-hälytin soveltuu käytännössä minkä tahansa kohteen valvontaan. Laitteen voi sijoittaa tarpeen mukaan moneen erilaiseen paikkaan: veneeseen, venekerhon tiloihin, matkailuautoon, asuntoon, mökkiin tai vajaan.

Haski on helppo ottaa käyttöön, sillä laite on teknisesti erittäin yksinkertainen. Käynnistyksen jälkeen näyttövalikosta määritellään, halutaanko hälytyksessä käyttää liiketunnistinta, heilahduksentunnistetta, lämpötilavahtia vai kaikkia kolmea.

Hälytyslaite alkaa hoitaa vahdin virkaa käyttäjän valitsemilla tunnistimilla. Laitteen liiketunnistin voidaan asetta kolmelle ja heiluntatunnistus veneeseen asennettuna viidelle eri herkkyydelle. Haski ei siis lähetä kuvaa, mutta kun joku valituista tunnistimista aiheuttaa hälytyksen, laite lähettää tekstiviestin määriteltyihin puhelinnumeroihin. Haskin muistiin saa 1-3 numeroa, joihin hälytys annetaan.

Laiturissa laite voi ilmoittaa veneen keinumisesta kelin huonontuessa.

Hälytin vaatii toimiakseen lisähankintana vain mikro-SIM-kortin. Varusteena on mukana ainoastaan laturi. Lisäksi pakkauksessa on pari varoitustarraa, joita voi liimata turvattuun kohteeseen. Tarroja voisi olla mukana useampikin, jos laitetta käytetään monissa eri paikoissa.

Lisätarvikkeena on saatavilla 18 euroa maksava kiinnitysteline, mutta se saisi olla automaattisesti pakkauksessa mukana. Tosin veneessä välineiden kiinnittäminen kaipaa yleensä aina omia virityksiä, koska pulpetit ja pinnat ovat niin erilaisia.

Muodoltaan paksua neliskanttista Haski-mötikkää voi olla haastava piilottaa, eli sen kätkeminen on mietittävä venekohtaisesti. Laitteen voi kätkeä piiloon vaikka pulpetin etuseinän taakse kiinni poraamalla. Yhtä hyvin se voi estää varkaan aikeita olemalla selvästi näkyvillä pulpetin päällä varoitustarrojen kera.

Pienten, laitteen taakse laitettavien kumitassujen tarkoitus on pitää hälytin paikallaan liukkailla pinnoilla, mutta ne voisivat olla pitävämmät.

Hälytys toimii

Hälytys toimii kokeilussa niin sisällä veneessä kuin ulkotiloissa. Viesti tulee matkapuhelimeen otsikolla ”Haski hälytys” ja siinä on liikkeen tai voimakkaan heilahduksen havaittu aika. Myös akun jäljellä oleva varausmäärä prosentteina mainitaan.

Laite havaitse liikkeen myös totaalisessa umpipimeydessä. Liiketunnistimen tunnistusetäisyys on viisi metriä. Valmiusaika on karkeasti nopean hälytyksen tilassa kolme ja virransäästötilassa kuusi kuukautta.

 

Lue myös nämä

X