Pääset lukemaan sivustoa tämän mainoksen jälkeen.

Tilaa
Jutut

Ryds 600 BigFish -00 + Mercury F115 EFI -02

12.12.2007

TekstiKipparilehti

Vaatimaton walkaround vetouistelijalle

Hintapyyntö: 20 900 euroa ”pudotus paikallaan”

Ensimmäiset walk-around-tyyppiset eli ympärikäveltävät veneet saapuivat ihmeteltäviksemme jo 1980-luvulla. Silloin nähtiin muun muassa jenkkivalmistaja Baylinerin Trophy -mallit, joita on 2000-luvun alusta myyty omalla Trophy-merkillään.
Lamavuosina 1990-luvulla uusia ympärikäveltäviä ei markkinoillemme ymmärrettävästi juuri ilmestynyt.
Seuraavaa maihinnousua saatiin odottaa lähes 2000-luvulle asti. Silloinkin meille tuotiin ensin ulkomaisten merkkien malleja, mutta 2000-luvun alkuvuosista lähtien venetyyppi sai pysyvästi paikkansa myös monen kotimaisen valmistajan mallistosta.

ry

Eräs edullisimmista 1990-luvun lopulla esitellyistä walkaround-malleista tuli kuitenkin länsinaapurista. Ruotsalainen Ryds 600 Big Fish maksoi ensimmäisenä myyntivuonnaan 1999 nykyvaluutaksi muunnettuna reilut 12 000 euroa ilman moottoria. Jos haussa oli hytillinen, ison avotilan tarjoava vene esimerkiksi uistelukäyttöön, samaan hintaan ei monta vaihtoehtoa ollut tarjolla.
Kuten mallimerkinnästä voi päätellä, Ryds on suunniteltu kaloja narraaville, ja heistä nimenomaan vetouistelijoille. Siinä ei sinänsä ole mitään poikkeuksellista, sillä useat monikäyttöveneinä markkinoitavat walkkarit on luotu urheilukalastajien tarpeet huomioiden.
Rydsissä käyttötarkoitus näkyy ensinnäkin perän avotilassa. Se on laaja, pinnaltaan tasainen ja vakiona vailla minkäänlaisia penkkejä. Lisävarusteena oli kyllä saatavilla istuinlaatikoita vaikkapa niille, jotka hankkivat veneen huviveneilyyn tai muuten vain tarvitsivat lisää istuma- ja säilytystilaa.
Ohjaamon kääntyviltä penkeiltä on helppo tarkkailla vapoja. Ja jos tärpin odottelu alkaa väsyttää, hytti tarjoaa torkkupaikan.
Se, että hytti on ulkoa ympärikäveltävä, ei kalaveneessäkään ole joutava ominaisuus. Uisteltaessa toki touhutaan enimmäkseen perän avotilassa, mutta kulkuväylä keulaan helpottaa rantautumista ja veneen lastaamista – ja näitähän puuhia aktiivikalastajilla riittää.

ryd

Tuplakuppipenkeillä varustetussa ohjaamossa on ahdasta. Kippari kärsii pystysuoraan asennetusta ratista ja siitä, ettei mittarilukemia näe istualtaan ajaessa.

Mitä rahalla saa?

Taas kannattaa selvittää, mitä ominaisuuksia on tämän veneen kilpailijoissa, eli muissa pyöreästi kuusimetrisissä ympärikäveltävät veneissä, ja mihin hintaan niitä myydään käytettyinä ja uusina.
Kovin kummoisesti ei Rydsin ikäisiä walkaround-veneitä ole tarjolla, mutta muutaman vuoden uudemmista löytyy jo kotimaisiakin. Esimerkkinä niistä, myynnissä oli samaan aikaan alumiinirunkoinen Silver Shark WA varustettuna samaisella 115-heppaisella nelitahti-Mercuryllä kuin on Rydsissä. Vuoden 2004 paketista pyydettiin 25 900 euroa, siis tasan viisi tonnia enemmän kuin Rydsistä.
Epäilemättä kiinnostava ehdokas uistelijoille tämäkin, ja näkyi myynnissä myös muita, 3-4 vuotta vanhoja walkkareita hieman alle tai yli 25 000 euron pyynnöllä.
Koska Ryds markkinoilla ollessaan kuului edullisimpiin walkaround-veneisiin, on mielenkiintoista verrata, millä rahalla vastaavanlaisen saa tänä päivänä. Ryds ei kuusimetrisiä ympärikäveltäviä enää valmista, joten katse kääntyy muihin merkkeihin.
Kun uusien hintoihin tutustuu, voi vain todeta, että halvimmat nyky-walkaroundit kilpailevat käytettyjenkin ostajista: esimerkiksi puolalainen Galia 600 WA maksaa yhdessä 115-hevosvoimaisen nelitahti-Suzukin kanssa 25 950 euroa.

+Kiitämme:
+ Reilua istumakorkeutta hytissä
+ Hyväkuntoista ohjaamon kuomua
+ Kalustamattomana väljää avotilaa
+ Uistelijan tarvitsemat laitteet valmiina kojetaulussa

-Moitimme:
– Niukkoja säilytystiloja
– Karua hyttiä
– Ahdasta ohjaamoa
– Ontuvaa viimeistelyä

Lue lisää Kipparista 10/2007

Teksti ja kuvat Mikko Rajala ja Timo Sarkkinen

 

 

Lue myös nämä

X