Tilaa
Jutut

Sähköinen vesijetti, jossa riittää tehoa ja kapasiteettia? – Markkinoilla jo ensi vuonna, yritys lupaa

Moottorikelkkoihin aiemmin keskittynyt Taiga Motors tuo ensi vuonna markkinoille sähköjetin, jonka lataus kestää kaksi tuntia huippunopeuden ollessa yli 100km/t.

28.09.2019

TekstiJukka Hiiro

Kanadasta kuuluu kummia, tai ehkei niin kovin kummia, mutta kiinnostavia kuitenkin. Montrealista ponnistava startup-yritys Taiga Motors on tullut viime vuosina tunnetuksi sähköisten moottorikelkkojen kehittäjänä, mutta nyt yritys on suunnannut katseensa vesille.

Taiga Motors esitteli nimittäin viime viikolla sähköisen vesijetin, kertoo teknologialehti The Verge. Täydellä latauksella Orca-nimellä esitellyn aluksen käyttöaika on kaksi tuntia ja sen huippunopeus on 65 mailia tunnissa, eli himpun päälle satasen vauhtia siis luvataan. Tehoa sähköjetille luvataan 134KW, mikä vastaa 180 hevosvoimaa.

Vesipelin voi ladata normaalista verkkovirrasta tai akkukäyttöistä pikalaturia käyttäen. Pikalaturin luvataan lataavan jetin tyhjät akut 80 prosenttiin vain 20 minuutissa.

Taiga Motorsin mukaan se on onnistunut kehittämään akuston, joka kestää paitsi yli satasen nopeuden vesillä, ei myöskään menetä latauskapasiteettiaan talvisäilytyksen aikana. Akusto ei valmistajan mukaan vaadi myöskään työlästä ”talvisäilöntäoperaatiota”. Kaikki Orcat tulevat myös viiden vuoden ja 20 000 käyttökilometrin takuulla.

Orcassa on kiinteä näyttö etukahvojen keskellä, johon saa näkymään niin GPS kartat, veden lämpötilan kuin vaikkapa veneeseen kiinnitettyjen kameroiden kuvan tai kaikuluotaimen.

Halvaksi Orcaa ei voi haukkua. Kun sähköjetti tulee markkinoille ensi vuoden aikana sillä on hintaa 24 000 yhdysvaltain dollaria eli himpun alle 22 000 euroa. Suomen markkinoilla hintaa todennäköisesti nostaisivat myös mahdolliset tullit, rahdit ja niin edelleen.

Osaltaan hintaa selittää se, että Orcan runko on kauttaaltaan hiilikuitua, jotta vesipelin paino on saatu pidettyä alhaisena. Painoa vehkeellä on silti noin 260 kiloa, josta akusto yksinään painaa noin 125 kiloa. Ostajilla on varsin vapaat kädet vaikuttaa Orcansa ulkonäköön aina väristä viimeistelyyn.

The Vergen arvion mukaan Taiga Motors tulee tuskin löytämään valtavaa asiakaskuntaa hintavalle uutuudelleen, ja jos tulisikin, muodostuisi suuresta tuotannosta ongelma varsin pienelle yritykselle. Orcia ollaankin näin valmistamassa vain 500 kappaletta.

Yrityksen tähtäimessä on myös alle 14 000 dollaria maksava vesikulkuneuvo, jonka suunnittelun se kertoo jo aloittaneensa. Kehitteillä ovat myös sähköiset sisä- ja perämoottorit.

Valmistajan esittelyvideon Orcasta näet alla.

Lue myös nämä

X