Tilaa
Jutut

Teknistä suojaa veneilijälle – Vastaisku syysmyrskyyn

Kylmän kelin veneilyyn on tarjolla uusia teknisiä vaatteita, jotka on valmistettu kevyistä suojakalvoista ja kierrätysmateriaaleista.

02.11.2023

Tekstimarko lysmä

Kuvatvalmistajat

Kun olosuhteet vesillä ovat kovat, vaaditaan varusteiltakin paljon. Englantilainen suojavaatteisiin erikoistunut Typhoon on tullut tunnetuksi erityisesti kuivapukuihin liittyvistä innovaatioista.

Nyt merkki on laajentanut mallistoaan purjehdusasuihin, jotka sopivat käytettäväksi myös moottoriveneilyssä.

Uudessa mallistossa on kuusi teknistä vaatetta, joista osa on suunniteltu rankkoihin avomeriolosuhteisiin (offshore) ja osa kevyempään käyttöön (coast).

Moottoriveneilijää ilahduttaa erityisesti jostavasta materiaalista valmistettu TX-T Softshell -kuoritakki. Takin sisällä ja taskuissa on fleece-alueita lisälämmöksi.

Kylmempiin olosuhteisiin sopivat TX-3 Coast -takki ja haalarihousut. 3-kerrosrakenteinen materiaali ja teipatut saumat takaavat paremman vedenpitävyyden.

Erityishuomio kiinnittyy taskuihin, sillä ne on sijoitettu käyttäjää parhaiten palveleviin kohtiin. Eikä niitä onneksi ole liikaa, sillä taskut ovat usein suojavaatteiden heikko kohta: vesi saattaa päästä jatkuvassa sateessa liimasaumauksista huolimatta läpi.

Typhoonin Offshore -avomerivaatteet antavat malliston parhaan suojan vedeltä ja tuulelta.

Ääriolosuhteisiin sopivat 15 000 millimetrin vesipilariarvon sisältämät TX-3+ Offshore -takki ja haalarihousut.

3-kerrosrakenteen tukena on DWR-käsittely (durable water repellent), jonka ansiosta vesi ei imeydy materiaalin sisään. Lisäksi Typhoonin vetoketjuratkaisut vaikuttavat siihen, että vaate kestää paremmin veden ryöpytystä. Joustava huppu ja korkea kaulus suojaavat kasvoja jäätävältä viimalta. Myös vahvike- ja heijastinalueet ovat erityisen tärkeät, kun liikutaan pimeillä vesillä ja liukkailla kansilla.

Typhoon TX-mallisto

Hinta: TX3+ Offshore -takki, 375 €; Offshore Hi-Fit -housut, 285 €; Coast Jacket -takki, 189 €; Coast Hi-Fit -housut, 189 €; TXT SoftShell -takki, 137 € ja TX1 Deck -shortsit, 90 €

Lisätiedot Six-Cap ja Typhoon International

 

Takki muoviroskasta

Ocean Bound -kierrätysmateriaali valmistetaan hylätyistä muovia sisältävistä kalastusvälineistä ja meripoijuista. Kierrätetyn raaka-aineen käyttö pienentää tekstiilituotteiden valmistuksesta aiheutuvia päästöjä, ja se myös vähentää raakaöljyn käyttöä sekä muovin päätymistä meriroskaksi.

Helly Hansenin Newport Inshore Jacket -takissa on ympäristöystävällinen, vedenpitävä ja hengittävä kangasrakenne, josta yli puolet on Ocean Bound -kierrätysmateriaalia. Takissa on korkea fleece-kaulus sekä säädettävät hihansuut ja helma.

Turvallisuutta parantavat SOLAS-heijastimet takaavat näkyvyyden pimeässä. Takin kaveriksi on saatavilla haalarimallin housut.

Newport Inshore Jacket -takki

Hinta: 300 € Lisätiedot: Helly Hansen

Sormet yhteen

Musto HPX GTX Pro Ocean Glove -käsineet sopivat viileneviin keleihin niin kylmäsormista kuin merialan ammattilaisen kouraa lämmittämään. Hanskan rakenteessa yhdistyy kolme suojaavaa materiaalia: Gore-Tex, Primaloft Gold ja Polartec.

Kolme sormea on omassa osassaan paremman lämmöntuoton vuoksia. Etusormella ja peukalolla on oma tilansa eri toiminallisuuksien hoitamiseksi.

Etusormen kohdalla on kangasta, joka mahdollistaa älypuhelimen ja muiden teknisten kosketuslaitteiden näppäilyn. Ranneosa on säädettävissä halutun tiukaksi kätevällä tarraremmillä, vaikka takin hihansuut olisivat paksut. HPX-sarjaan kuuluvat myös vedenpitävät sukat.

Musto HPX GTX Pro Ocean Glove -käsineet

Hinta: 140 € Lisätiedot: Musto

Säätöä sietävät polaroidit

 

Gloryfy G15 Hybrid TRF Pol -aurinkolasien särkymättömyys ei kohdistu vain kehyksiin, vaan se kattaa myös linssit. Itävallassa kehitettyjen lasien uusi tekniikka mahdollistaa sen, että sankoja voi muokata käyttötarpeen mukaan. Runko ja linssit ovat rikkoutumattomia ja palaavat aina alkuperäiseen asentoonsa.

Tätä on kokeiltu on muun muassa istumalla lasien päällä. Sangat irtosivat, mutta ne sai kätevästi paikalleen ja laseja pystyi käyttämään normaalisti.

Linssin sävy polaroid-mallissa säätyy automaattisesti valon voimakkuuteen ja näkyvyys kaikissa sääolosuhteissa on hyvä. Polarisoivat aurinkolasit ovat erityisen hyödylliset vesillä ja kalastuksessa, sillä ne poistavat heijastuksia. Lisäksi polarisointi terävöittää pinnanmuotoja ja ympäristöä.

Gloryfy G15 Hybrid TRF Pol -aurinkolasit

Hinta: 210 € Lisätiedot: Bonge ja Gloryfy

Vesipitoa ja hengittävyytä

Sotilasluokan hengittäviä kalvoja valmistava eVent on uuden sukupolven kalvo, joka on luokiteltu laadukkaan hengittäväksi ja vedenpitäväksi. Zhik INS200 -mallisto rakentuu tämän kalvon ympärille.

Haalarihousujen vesipilariarvo on 10 000 mm eli tuote kestää yhtäjaksoista sadetta. Housut suojaavat käyttäjäänsä rinnan korkeudelle asti. Ylävartaloa suojaavia housuja on mukava käyttää kovan sateen lisäksi myös silloin, kun haluaa suojautua pärskeiltä, tuulelta ja ajoviimalta.

Kipparin numerossa 8/2023 oli pitkien veneilyhousujen vertailu, jonka Zhik INS200 -housut voittivat. Haalarihousut kuuluvat samaan sarjaan.

Zhik INS200 Salopette -haalarihousut

Hinta: 240 € Lisätiedot: Six-Cap ja Zhik

Tikattua tyylikkyyttä

Muston laaja uusi vaatemallisto kantaa nimeä Snug ja siihen kuuluvat kuvan paita, takki, fleece ja liivi. Enimmäkseen kierrätetystä polyesteristä (86 %) valmistetussa erikoismallisessa tikatussa paidassa on syvät taskut käsien lämmittelyyn ja korkea kaulus vetoketjulla varustettuna. Paita on saatavilla valkoisena ja sinisenä sekä naisten että miesten malleissa. Miehille on kuusi ja naisille viisi kokovaihtoehtoa.

Musto Snug -paita

Hinta: 160-180 € Lisätiedot: Musto

 

Lue myös nämä

X