Tilaa
Testit

Testissä pitkälahkeiset veneilyhousut – Kesäretken housuehdokkaat

Millaiset housut kannattaa hankkia, kun vesille on tarkoitus lähteä aina arvaamattomassa suomalaisessa kesäsäässä? Yhtä yleispätevää housumallia ei ole, mutta eri keleihin monta mainiota vaihtoehtoa.

20.07.2023

TekstiMARKO LYSMÄ, TIMO SARKKINEN

KuvatMIRVA KAKKO, MARKUS PENTIKÄINEN, TIMO SARKKINEN, MARKO LYSMÄ Video TIMO SARKKINEN

  • Helly Hansen Cargo
  • Helly hansen HP Foil
  • Musto BR1
  • Musto Evo Performance
  • PelleP 1200
  • PelleP Hex
  • Zhik INS200
  • verrokki: Jack Wolfskin Morobbia

Perusveneilijä kiinnittää paljon enemmän huomiota takkiin kuin housuihin. Lähdimme kartoittamaan, millaisia vaihtoehtoja kesäiseen moottoriveneilyyn housuista löytyisi. Kriteerinä ei ollut ottaa mukaan pelkästään vedenpitäviä malleja, koska sellaisille ei ole kaikilla lämpimillä säillä tarvetta.

Ulkoiluhousujen merkki- ja mallikirjo on ääretön. Siksi päätimme keskittyä tunnettujen veneilybrändien tuotteisiin. Tosin yleensä housut suunnitellaan markkinoiden ehdoilla niin, että niissä korostuvat purjehdusta palvelevat ratkaisut.

Vertailuun kelpuutettiin vain pitkiä vyötärömallisia housuja, sillä haalarimalliset ovat lähtökohtaisesti kylmempien kelien vaatteita. Näillä kriteereillä saimme helposti kasaan kahdeksan kiinnostavaa ja erilaista ehdokasta.

Vedenpitävyys on osalle moottoriveneilijöistä kiistatta tärkeä ominaisuus, siksi puolet vertailuun valituista housuista kuuluu tähän joukkoon. Nykypäivänä kiinnostus kohdistuu ennen muuta hengittäviin mutta vedenpitäviin kuorihousuihin.

Tarjolla on rakenteeltaan erilaisia malleja. Kolmikerroksisissa pintakangas, kalvo ja vuori muodostavat yhtenäisen materiaalin. Tässä joukossa on parhaiten kulutusta kestäviä, veneilyyn lähtökohtaisesti soveltuvia malleja.

Kaksikerroksiset mallit tunnistaa irrallisesta vuoresta, joka saattaa tehdä housuista hiukan lämpimämmät.

Kaikki housut laitettiin useisiin vesitesteihin. Ei-vedenpitävät mallit siksikin että niiden nopeaa kuivumista korostetaan markkinoinnissa.

Vedenpitävyyden testejä tehtiin neljä erilaista. Housut kasteltiin rankkasadetta vastaavasti matalapainepesurilla ja etutaskut kasteltiin noin 0,3 litran vesimäärällä vuotamisen selvittämiseksi. Housujen paino mitattiin kuivana ja kasteltuna. Niillä myös istuttiin märillä alustoilla.

Lue testin tulokset Kipparista 7/2023

Lue myös nämä

X