Tilaa
Testit

Testissä FireStop: Pika-apu pieneen paloon

Sammutussuihke tepsi hyvin nuotioon, mutta varsinaista sammutinta tai palonestopeitettä se ei veneessä syrjäytä.

11.01.2018

TekstiPasi Nuutinen

KuvatAnton Reenpää/Otavamedia Video Marko Lysmä

Pentteri, sähkölaitteet ja moottori, siinä kolme päällimmäistä veneissä tulipalovaaraa aiheuttavaa tekijää. Moottoritila on yleensä suojattu erikseen, suuremmissa veneissä toivottavasti automaattisilla sammutuslaitteilla. Käsisammutusvälineillä pitäisi siis varautua ennen kaikkea kahteen ensin mainittuun kohteeseen.

Firestop-suihke on hyväksytty sammutusvälineeksi luokkiin A-B-C-D-E, mikä kattaa muun muassa elektroniikan, sähkölaitteet, palavat nesteet sekä ennen kaikkea paistorasvan. Sillä voi siten todella sammuttaa veneessä olevia kohteita.

Toinen kysymys koskee sammutustehoa. Voiko puolen litran painepullosta tosiaan tulla riittävä määrä ainetta edes pienen palon taltuttamiseen?

Kyllä voi, osoitti testimme. Kohteena oli nuotio, joka kooltaan olisi hyvin riittänyt perheen eväiden grillaamiseen. Lisähaastetta antoi nuotion ytimenä kytenyt paksuhko puunranka.

Liekit lakoon

Kävimme roihun kimppuun pullon kyljessä olevien selvien ohjeiden mukaisesti.

”Tähtää liekin juureen pitäen vähintään yhden metrin turvaetäisyys. Paina painiketta ja suihkuta tuleen kattaen koko paloalueen.”

Hyvät uutiset ensin: nuotio sammui nopeasti. Paksuin karahka tosin syttyi sisälleen jääneen lämmön ansiosta noin minuutin päästä uudestaan, mutta alkusammutus onnistui. Karahka olisi voitu helposti nostaa käsin pois nuotiosta, niin paljon sen pinta oli viilennyt.

Pienen kokonsa ansiosta Firestop-pullo – tai useampia – on helppo sijoittaa veneessä paikkoihin, joista se on nopeasti käteen napattavissa. Myös käytön aloittaminen on nopeampaa kuin kuuden kilon sammuttimella (jonka ainemäärää Firestop-pullollinen valmistajan mukaan vastaa).

Veneen sisätiloissa arvoa on sillä, että Firestopin sammutusaine on myrkytöntä ja helposti pyyhkeellä siivottavaa.

Harkintaa tarvitaan

Sähkö- ja vastaaviin paloihin Firestopia on helppo suositella. Pentteri- ja rasvapalot ovat vaativampia. Suihkeen paine on niin kova, että ohjeen mukaiselta yhden metrin etäisyydeltä käytettynä se saattaa lennättää palavia nesteitä tai hiukkasia ympäriinsä.

Ykkösenä pentterin palontorjunnassa pysyy siksi edelleen vanha, kunnon palonsuojapeite.

Tavanomaista jauhe- tai vaahtosammutinta Firestop taas ei korvaa – nehän ovat laissa vaadittuja venevarusteita.

Firestop voi kuitenkin olla hyvä lisäturva veneeseen: se on pieni, kevyt ja nopea käsitellä.

Lue myös nämä

X