Tilaa
Testit

Testissä kevyet kuoritakit – Monikäyttöistä suojaa

Kevyiden kuoritakkien vertailussa ratkaisivat vedenpitävyys, käyttömukavuus sekä kätevät yksityiskohdat.

10.07.2021

Tekstimarko lysmä

Kuvatmarkus pentikäinen, timosarkkinen marko lysmä

  • GILL BROADSANDS
  • HELLY HANSEN CREW HOODED MIDLAYER
  • HENRI LLOYD SIROCCO
  • MARINEPOOL MP CRUISE
  • MUSTO BR1 INSHORE
  • PELLE P CREW
  • ZHIK INS200
  • MALOJA LEIMKRAUt (verrokki)

Kevyiden kuoritakkien vertailuun otettiin seitsemän veneilyn merkkivalmistajan takkia sekä yksi verrokki, Maloja. Se on monikäyttöinen ulkoilutakki, jonka valmistuksessa on käytetty kierrätettyä polyesteriä. Haastaja edustaa ekologista vaatetrendiä, joka yleistyy myös veneilyn käyttövaatteiden valmistuksessa.

Kuorivaatteiden yleisin raaka-aine on öljystä valmistettava polyesteri, joka on käytännössä muovia. Siitä irtoaa luonnolle haitallista mikromuovia.

Toinen vaihtoehto olisi ollut ottaa verrokiksi halpa kuoritakki. Ne pitävät kuitenkin melko hyvin tuulta ja ovat vedenpitäviäkin, mutta niiden kankaat eivät yleensä hengitä juuri lainkaan. Tämän takia ne ovat kuumia ja usein niissä hikoilee itsensä litimäräksi. Vesillä halpatakkien kanssa voi tulla kylmä ja palaa pinna.

Kevyesti tuulta vastaan

Kuoritakki on yleensä käytössä aikaisesta keväästä pitkälle syksyyn. Se on yksi tärkeimmistä asusteista vesillä ja siihen kannattaa panostaa.

Keskeisimmät ominaisuudet kuoritakille ovat istuvuus sekä tuulen- ja vedenpitävyys. Tuulta pitävä kuorikerros on täysin vedenpitävää vaatetta lämpimämpi, koska hengittävä materiaali päästää höyryt ulos, ja takki pysyy kuivana.

Asun istuvuuteen ja mukavuuteen vaikuttavat eri tekijät.  Takki voi muuttua epämukavaksi, mikäli se sisältää vuori- ja/tai verkkokangasta tai siihen on lisätty paljon erilaisia vahvikepaneeleja, saumarakenteita, jäykkiä vetoketjuja, isoja heijastinpintoja tai monitoimisia taskuja. Näillä on vaikutusta erityisesti silloin, kun kireähköä pelastusliiviä käytetään kuoritakin päällä.

Riittävästi sadekuuroilta, tuulenpuuskilta ja ajoviimalta suojaa antava kevyt takki onkin lähivesillä usein mukavampi ja toimivampi vaihtoehto kuin avomerikäyttöön tarkoitetut paksummat ja kömpelömmät vaatteet. Kevyttä kuoritakkia voidaan myös käyttää esimerkiksi terassilla istuessa, sähköpyörää polkiessa tai kevyessä retkeilyssä.

Kevyimpien kuoritakkien paino on alittanut jo maagisen sadan gramman rajan. Mutta paino on vain yksi ominaisuus muiden joukossa, ja takin valinnan vesillä ratkaisevat yleensä muut ominaisuudet.

Vertailussa mukana olevien kuoritakkien painot vaihtelevat 340–935 gramman välillä.

Kevyet yksikuoriset takit pakkautuvat pieneen tilaan, mutta vuorelliset takit vaativat enemmän säilytystilaa.

  1. Gill 2. Helly Hansen 3. Henri Lloyd 4. Maloja 5. Marinepool 6. Musto 7. Pelle P 8. Zhik

Kuoritakeille tehtiin useita vedenpitävyyden kokeiluja. Niiden etu- ja selkäpuolelle sekä etutaskujen päälle kaadettiin eri kerroilla vartin ajaksi vettä. Sitten seurattiin, miten hyvin kalvo saumauksineen pitää veden loitolla.

Takkeja päästiin ulkoiluttamaan muutamissa rankkasateissa. Lisäksi kunkin takin kanssa oltiin viisi minuuttia suihkussa totaalista kaatosadetta vastaavissa olosuhteissa. Takit pitivät erittäin hyvin suoraan ylhäältä suihkuavaa vettä.

Moottoriveneilijöiden kuoritakkien käyttötarpeet voivat erota täydellisesti toisistaan. Erilaiset venetyypit ja se miten veneessä ollaan ja mitä siellä tehdään vaikuttavat niin takin valintaan kuin toimivuuteen.

Kipparin tilaajat voivat lukea testin tulokset Kipparista 7/2021.

 

Lue myös nämä

X