Testit

Surffarin kostea päiväuni

Tommi Ekmanin uusin MasterCraft on hänen seitsemäs vetoveneensä. Se on muokattu vesihiihtoveneestä täysin wakeboardingiin sopivaksi.

07.08.2017

TekstiJuha Virtanen

KuvatTommi Ekmanin arkisto, Juha Virtanen

Wakesurfing ja -boarding vaativat isoa peräaaltoa

Tuhansien järvien Suomessa wakeboardaus tai wakesurffaus ovat vielä suhteellisen tuntemattomia lajeja. Talviurheilun puolella lumilautailu on saanut vankan harrastajakunnan, jolla luulisi olevan kiinnostusta laajentaa harrastustaan myös kesäkeleille.

Painovoima tuo laskettelijaa alas mäkeä, mutta vesillä lautailija tarvitsee eteenpäin päästäkseen avukseen konevoimaa, joko kaapelivedon tai veneen, sillä sitä isoa aaltoa ei löydy Suomen sisävesiltä kovallakaan kelillä.

Pirkkalassa Pyhäjärven rannalla asuva Tommi Ekman on jo pitkänlinjan wakeboardharrastaja ja yksi niistä harvoista suomalaisista, jotka ovat panostaneet wakesurfaukseen hankkimalla erityisesti siihen käyttöön tehdyn veneen.

Lue kaikki

MOOTTORI­VENEISTÄ

Katso tarjous Kirjaudu

Termit tutuksi

Wakeboarding on laji, jossa lautailijaa vedetään veneen perässä järvellä tai merellä aivan kuin vesihiihdossa, erona on suksien sijaan käytettävä wakeboard, suomalaisittain vesilauta, jolla hiihtäjä seisoo lähes poikittain kulkusuuntaan nähden. Tarkoituksena on hyppiä ja tehdä voltteja veneen tekemää peräaaltoa hyväksikäyttäen.

Wakeboard on kelluvasta materiaalista tehty lauta, joka on yleensä hieman lyhyempi ja leveämpi kuin lumilauta. Siteet ovat tukevammat kuin vesisuksissa ja pysyvät yleensä kiinni myös kaaduttaessa.

Wakeboardingia voi harrastaa myös ilman venettä. Suomessakin on muutamia kaapelilautaratoja, joilla lautailijaa vedetään eteenpäin veden yläpuolella kulkevaan vetovaijeriin kiinnitetyllä vetolaitteella.

 

Wakesurf on lautalaji, joka on kasvamassa räjähdysmäisesti ja jonka ehdoilla näitä veneitä nyt suunnitellaan. Koska peräaaltolainelautailu tai vanavesilainelautailu kuulostavat termeinä pöljiltä, käyttöön on vakiintunut wakesurffaus. Se on yhdistelmä surffausta ja wakeboardingia. Wakesurfingissa surffaaja ensin vedetään köydellä veneen peräaaltoon. Päästyään aallon päälle, surffari päästää irti vetoköydestä ja alkaa surffata aallon mukana, vain muutaman laudanmitan päässä veneen perästä, missä peräaalto on korkeimmillaan.

 

Wakeskate-laudalla seistään kuten kuivalla maalla rullalaudan päällä eli jalkoja ei ole ”sidottu” lautaan kiinni. Laji ei ole vielä muodostunut kovin suosituksi, vaikka on yhtä vanha laji kuin nämä muutkin.

 

Vesihiihtoa on harrastettu maailmalla jo kohta 100 vuotta, ellei enemmänkin. Edellämainituista lajeista perinteinen ”hiihto” poikkeaa siinä, että hiihtäjällä on yleensä kaksi suksea. Talvihiihtoon käytetyistä suksista ne poikkeavat leveytensä ja joissain lajeissa suksien perässä olevien pienten evien osalta. Poikkeuksena kilpavesihiihdon pujottelussa käytetään vain yhtä suksea. Kilpavesihiihdossa on kolme lajia: pujottelu, hypyt ja kuviot. Jokaisessa lajissa käytetään erilaisia suksia ja lajeilla on omat sääntönsä.

 

Vesihiihdon oma lajiliittoon Suomen Vesihiihtourheilu ry (northwater.fi), jonka alaisena on kolme jaostoa: Tournament vesihiihto, Wakeboarding ja paljainjaloin vesihiihto eli Barefooting.

Lue myös nämä

X