Tilaa
Jutut

Turvavaijeri on halpa lisäturva trailerin kiinnittämisessä vetoautoon

Turvavaijeri vähentää karanneen trailerin aiheuttamia vahinkoja.

10.05.2023

Tekstijari rannisto

Kuvatmarkus pentikäinen

Jarrullisissa trailereissa turvavaijeri on vakiovaruste, joka pitää lain mukaan myös olla kytkettynä. Myös jarruttomissa trailereissa Keski-Euroopassa jo pidempään käytössä olleet turvavaijerit ovat yleistyneet myös meidän leveysasteillamme.

Jarruttoman ja jarrullisen trailerin turvavaijerit toimivat eri tavoilla. Jarrullisessa trailerissa vaijerin tehtävä on nykäistä trailerin seisontajarru päälle, jos kärry syystä tai toisesta irtoaa vetokoukusta. Tämän jälkeen turvavaijerin pitäisi katketa. Trailerissa äkillisesti päälle kytkeytyvien jarrujen myötä kuormaa tulee niin paljon, että vaijerin tai sen kiinnityshakasen murtolujuus ylittyy. Käytännössä vetoauto ja perävaunu eivät silloin ole enää millään tavalla sidoksissa toisiinsa. Vahinkojen pienentämiseksi keulapyörän tulisi olla sellaisessa asennossa, että se ohjaa irronneen trailerin ojaan, ei siis päin vastaantulevaa liikennettä.

Jarruttomien trailereiden turvavaijeri toimii lähes päinvastaisella tavalla. Sen ei ole tarkoitus katketa, vaan pitää peräkärry kytkettynä vetoautoon myös vetokidan irrotessa koukusta. Näin kärry ei karkaa omille teilleen, vaan seuraa vetoautoa.

Turvavaijerin lisääminen jälkikäteen omaan peräkärryyn ei ole vaikea työ. Vaijeri on yksinkertaisena myös edullinen. Periaatteessa se on vain vaijerisilmukka, joka kiinnitetään trailerin runkoon pulteilla. Avoin silmukka pujotetaan vetokoukun ympärille ennen vetokidan asettamista paikoilleen. Joissakin ratkaisuissa silmukka ohjautuu ilman auttamistakin peräkoukun ympärille nostettaessa vetokitaa paikoilleen. Toisissa on kädellä huolehdittava sen ohjaamisesta paikoilleen.

Vahingon sattuessa koukusta irronnut peräkärry jää vaijerin varaan. Kolina ja mahdolliset raahautumisäänet paljastavat tilanteen, jolloin kuljettajan tehtäväksi jää saattaa yhdistelmä turvallisesti tien viereen.

Jarrutettaessa on hyvä muistaa, että trailerissa ei ole jarruja. Voimakkaammassa jarrutuksessa traileri törmää auton takapuskuriin. Sekin on kuitenkin pienempi paha kuin vastaantulevaan autoon tai esimerkiksi jalankulkijaan osuminen.

Lue myös: Vertailussa jarruttomat trailerit 750 kg – Yksityiskohdat ratkaisevat trailerin valinnassa

Turvavaijeri kiinnitetään vetokoukun ympärille.

Lue myös nämä

X