Tilaa
Jutut

Uusi rantavesiin pääsevä roskienkeruuvene esittäytyy Helsingissä

Pidä Saaristo Siistinä ry:n uudenlainen roskienkeruuvene esittäytyy veneiden koeajotapahtumassa Lauttasaaressa torstaina ja perjantaina.

16.05.2019

TekstiJukka Hiiro

Pidä Saaristo Siistinä ry juhlii 50-vuotista taivaltaan. Siitä se idea sitten syntyi. Nimittäin Pidä Saaristo Siistinä ry:n uudenlaiselle roskienkeruuveneelle.

”Kun noin vuosi sitten aloin miettiä, miten yhdistys juhlii 50-vuotista taivaltaan, oli ensimmäinen ajatus, että tietysti työtä tekemällä. Siitä ajatus sitten lähti, että kun Siisti Biitsi -talkoo-ohjelman kautta jo siivoamme rantoja, ja huoltoaluksemme hakevat roskat saarista, niin väliin jää vesi, josta emme roskia ole keränneet. Syntyi idea aluksesta, joka kerää roskia suoraan vedestä”, kertoo Pidä Saaristo Siistinä ry:n pääsihteeri Aija Kaski yhdistyksen tiedotteessa.

Uusi Roska-Roope on suunniteltu juuri tähän tarkoitukseen. Sen tehtävä on puhdistaa pintavesiä paikoissa, joihin ei rannalta yllä ja joihin isommilla aluksilla ei ole asiaa. Uudella aluksella yhdistys kertoo pyrkivänsä myös havainnollistamaan vesiin päätyneen roskan laatua ja määrää.

Idean synnyttyä Kaski esitteli sen yhdistyksen hallitukselle, joka tilasi suunnitelman Aikari Oy:n Kari Suonsillalta. Veneen toimittajaksi valikoitui Alpo Pro Boats Oy.

”Veneessä on Oceanvoltin sähkömoottorijärjestelmä, ja siihen on lisäksi asennettu Aurinkosähkötalo Eurosolar Oy:n aurinkopaneelit, joten se on ympäristöystävällinen. Aluksella pääsee matalaan veteen, se on helppokäyttöinen ja kuljetettavissa trailerilla. Trailerin vetoauto saatiin käyttöön Astrum Auto- ja Venetalo Oy:ltä. Raymarinelta alukseen saatiin plotteri viistokaiulla, jolla nähdään vaikka polkupyörä vedenpohjassa tarvittaessa ja joka helpottaa aluksen kuljettamista miehistölle vieraammillakin vesistöalueilla”, Suonsilta kertoo.

Tulevana kesänä roskienkeruuveneellä on tarkoitus kerätä roskia rannoilla järjestettyjen kesätapahtumien yhteydessä. Aikataulu julkaistaan Pidä Saaristo Siistinä ry:n nettisivuilla myöhemmin keväällä. Kippareina veneellä vuorottelee PSS ry:n henkilökuntaa ja vapaaehtoisia.

Uudenlainen roskienkeruuvene esittäytyy torstaina ja perjantaina myös Helsingissä Finnboatin järjestämässä veneiden koeajotapahtumassa Lauttasaaressa. Maksuton tapahtuma on avoinna kello 12–20. Lisää siitä voit lukea täältä.

Roska-Roopea ovat olleet tukemassa Viking Line, Weisell-säätiö, Lähitapiola sekä Turun ja Helsingin kaupungit yhteisen Itämerihaasteensa hengessä.

Lue myös nämä

X