Tilaa
Testit

Uutuusesittelyssä Quarken 27 Open – Nykytrendien vanavedessä. Video: Näin Quarken 27 liikkuu vesillä.

Viime vuosina veneiden käyttö on suuntautunut päiväretkeilyyn, jolloin kansitilat ovat asumistiloja tärkeämmät. Samalla ulkonäkö on muuttunut pystykeulaiseksi ja pohjan muoto porrasmaiseksi. Uusin tällainen on kotimainen Quarken 27 Open.

08.02.2022

Tekstivesa leppä

Kuvatja video markus pentikäinen

Kenelle: Kauniista kesäpäivistä nauttiville ulkoilmaihmisille, jotka harrastavat päiväretkeilyä merellä ja järvillä. Sopii myös tilapäiseen yöpymiseen.


Quarken 27 Openin olisi voinut ennustaa kristallipallosta jo vuosi tai kaksi sitten, sillä niin hyvin sen käyttötarkoitus, ulkonäkö ja koko vastaavat tätä päivää. Uutuuden olisi voinut aavistaa myös veneteollisuuden trendejä, myyntejä ja kysynnän suuntautumista seuraamalla. Mutta veneen merkkiä tai valmistajaa ei olisi osannut arvata.

Kotimainen Quarken

Puhtaasti kotimainen ja kotimaiseen valmistukseen suunniteltu Quarken pääsi koeajoihin viime vuoden lopulla. Malli 27 Open oli tarkoitus julkistaa Düsseldorfin venenäyttelyssä tammikuussa ja kotimaisen julkistuksen piti tapahtua Helsingin venenäyttelyssä. Molemmat näyttelyt kuitenkin peruttiin.

Ensimmäisten tuotantoveneiden piti valmistua jo viime vuoden lopulla, mutta silloin päästiin ajamaan vasta prototyyppiä. Monta asiaa on muutettu protovaiheen jälkeen.

Quarken on kokonaan uusi venemerkki, jonka takaa löytyy veneen ja merkin ideatiimi. Sen muodostavat Finnmaster-, Grandezza- ja Husky-veneiden isänä tunnettu kokkolalainen Osmo Roukala, Yamaha-perämoottoreiden, Yamarin-veneiden johtotehtävissä Konekeskolla ja sittemmin Finnmaster-veneiden parissa työskennellyt Antero Sundberg sekä turkulaisen suunnittelutoimisto Idis Designin Jussi Hurskainen.

Veneen runkosuunnittelusta on vastannut helsinkiläinen venesuunnittelutoimisto R2 Marine. Veneet on valmistettu valkeakoskelaisessa Fenix Marin Oy:ssä. Veneiden valmistus on tarkoitus säilyttää Suomessa.

Veneen nimi tulee Merenkurkun englanninkielisestä nimestä, ruotsiksi Merenkurkku on Kvarken.

Quarkenin mallistoon on tulossa myös kovalla katoksella varustettu T-Top-malli sekä kajuuttaversio. Jatkoa seuraa suunnitelmien mukaan myös kookkaammilla 33- ja 40-jalkaisilla veneillä. Moottoreina ovat kaikissa malleissa nykytyylin mukaan perämoottorit.

 

Lue esittely Kipparista 2/2022.

300-hevosvoimainen Yamaha antaa Quarkenille hyvän suorituskyvyn. Vene kulkee pitkällä vesilinjalla, eikä tilanne moottoritrimmillä kovinkaan voimakkaasti muutu.

Ylhäältä katsottuna Quarkenin laajoista ja tasaisista kansipinnoista saa hyvän kuvan. Veneessä on helppo liikkua ja tilaa on paljon.

Quarkenin ohjaamo sijaitsee keulaosassa venettä ja vaikutelmaa lisää vielä kaukana edessä oleva tuulilasi. Suurin osa pituudesta on käytetty kannen oleskelutiloihin ja uimatasolle.

Ohjaamo on mitoitukseltaan asiallinen ja kuski ulottuu kaikkiin hallintalaitteisiin hyvin. Tilaa on myös lisäasennuksille.

Lue myös: Esittelyn yksityiskohta – Miksi pohjassa on portaita?

Lue myös nämä

X