Tilaa
Testit

Kevyet veneilyasut vertailussa

Ihanteellinen moottoriveneilijän asu on kevyt ja yksinkertainen, mutta tarjoaa tarvittaessa hyvää suojaa huonolla kelillä. Laitoimme kevyet veneilyasut kovaan käyttötestiin.

15.10.2015

Tekstija kuvat Anton Kalland

  • Henri Lloyd Rio
  • Henri Lloyd Atmosphere Jacket 2
  • Helly Hansen Point -takki ja HP HT -housut
  • Helly Hansen Crew Coastal
  • Pelle P Challenger Race
  • Marinepool Cabras
  • Marinepool Tempest

Sydvesti ja pvc-sadeasu on yli sata vuotta vanha, hyväksi havaittu ja edelleen tosikäytössä oleva meriasu. Esimerkiksi pohjoisilla valtamerillä liikkuvien kalastusalusten merimiehet pukeutuvat yhä lähes muuttumattomina pysyneisiin pvc- eli polyvinyylikloridi-asuihin. Rankassa työkäytössä koreat kalvoasut kymmenine taskuineen ja teknisine kankaineen eivät ole parhaimmillaan.

Purjehduskäyttöön tai ammattiveneilyyn tarkoitettuja veneilyasuja valmistavia yrityksiä löytyy paljon, mutta täysin moottoriveneilijän näkökulmasta suunniteltua vaatemallistoa en onnistunut löytämään yhdeltäkään veneilyvaatevalmistajalta.

Tällä kertaa halusimme ottaa suurennuslasin alle nimenomaan moottorivenekäyttöön sopivammat kevyet veneilyasut.

Veneilyasu käytön mukaan

Vaikka pvc-sadeasu on osoittautunut loistavaksi ammattimaisessa veneilyssä, ei se houkuttele vapaa-ajan veneilijää. Ensinnäkin vanhanaikainen sadeasu on täysin hengittämättömänä erittäin epämiellyttävä päällä pidettävä. Kosteus kerääntyy ja kondensoituu materiaalin sisä- pinnalle vaatteet kastelevaksi vesikerrokseksi. Toiseksi primitiivisen näköiseen kumipukuun sonnustautuminen ei houkuttele ulkonäkötietoista nykyveneilijää.

Periaatteessa purjehdusasut soveltuvat myös moottoriveneilijän käyttöön. Ne ovat paitsi tyylikkäitä, myös teknisiltä ratkaisuiltaan loppuun asti mietittyjä ja hiottuja tuotteita. Silti purjehdusasujen käyttöä moottoriveneilyssä rajoittaa asujen käyttömukavuus. Mitä enemmän asua on suojattu erilaisilla vahvikepaneeleilla ja moninkertaisilla saumarakenteilla, kuten jäykillä vetoketjuilla, isoilla heijastimilla ja niin edelleen, sitä epämukavampi asu on päällä.

Jos asu ei ole mukava päällä, jää se todennäköisemmin vaatenaulaan roikkumaan. Vaikka sääsuojaus on tärkeää, arvostavat moottoriveneilijät vaatteissaan mukavuutta. Huomaamaton ja kevyt takki, joka suojaa riittävästi säältä, on paljon parempi vaihtoehto kuin äärimmäiseen avomerikäyttöön tarkoitetut panssaroidun tuntuiset vaatteet.

Veneilyasussa on voitava liikkua vapaasti. Liian lyhyt helma paljastaa selän.

Venetyyppi vaikuttaa valintaan

Moottoriveneilijöiden tarpeet eroavat toisistaan, sillä vaihtelu moottoriveneiden välillä on suurta. Perämoottorilla kulkeva kahvasta ohjattava vene, tekonahkaistuiminen daycruiser tai pitkänmatkan retkivene asettavat kukin omat vaatimuksensa käytettävälle asulle.

Moottoriveneilijän asussa on siis oltava riittävästi tilaa kerrospukeutumiselle ja tuhdillekin villapaidalle. Jos vaate istuu päällä liian kireästi, ei eristävää ilmakerrosta jää. Vedenpitävä kalvo ei estä vaatteiden kostumista sisältä päin, sillä kostea ilma tunkeutuu joka tapauksessa vaatteisiin.

Lue testi kokonaisuudessaan Kipparista 10/2015.

Lue myös nämä

X