Tilaa
Jutut

Vaivatta veneilemään

Jos oma vene ei tunnu kaiken vaivan arvoiselta ja haluaisi vain päästä vesille, veneen vuokraus voi olla hyvä vaihtoehto.

30.01.2017

TekstiRaimo Tengvall

KuvatSaimaan Solmu, Novamarine, Buster Boats, Arto Rusanen

Veneen vuokraus kivalle kesäviikolle tai muutaman kerran vuodessa riittää monelle. Vaikka venettä vuokraisi useammankin kerran vuodessa, se tulee edullisemmaksi kuin oman veneen hankkiminen ja ylläpito.

Toisaalta veneet säilyttävät arvonsa sen verran hyvin, että vuokrausta kannattaa verrata enemmän vuosittaisiin kuluihin kuin ostohintaan. Mutta jos paatti jää kesäisin vähälle käytölle, sen voi myydä pois ja siirtyä huolettomampaan vuokraveneilyyn.

Matkaveneitä lomalle

Moottoriveneiden vuokraustoiminta on lievässä nousussa, mutta vesijettien yleistymisen kaltaisesta buumista ei voi puhua.
Moottoriveneisiin keskittyneitä vuokraamoita on eniten Saimaalla, jossa useampikin toimija vuokraa erityisesti hitaita matkaveneitä.

Matkaveneissä vuokra-ajat ovat tyypillisimmin viikon mittaisia ja varaukset kannattaa tehdä ajoissa. Suosituimmat viikot varataan monilla vuokraamoilla viimeistään alkutalvesta. Jos taas haluaa tai on valmis menemään reissuun jo ennen juhannusta tai vasta syyskuussa, vuokraveneen saa varmemmin ja selvästi halvemmalla.

Pikkuveneitä mökkiviikolle

Pieniä moottoriveneitä vuokrataan joko päiväreissuihin, kalareissuille tai esimerkiksi mökille useammaksi päiväksi. Monella vuokraamolla veneet saa myös trailerilla kyytiin tai ne voidaan toimittaa lisähinnasta haluttuun paikkaan.

Uutuutena yrittäjillä on myös hyvin varusteltuja vuokrakalaveneitä, jossa saa kaiken kalastukseen tarvittavan veneen mukana.

Taitotaso kohdilleen

Entisillä veneenomistajilla on hyvä tausta vuokraamiseen, koska silloin veneilystä on jo kokemusta. Useat vuokraamot myös auttavat alkuun veneilyssä esimerkiksi päivän mittaisilla kursseilla. Vaadittava osaaminen on tapaus- ja venekohtaista. Veneen omistaja huomaa vuokraajan taidot usein jo veneen luovutusta aloitettaessa siitä, että miten veneen ja köysien kanssa toimitaan.

Pienempien veneiden vuokraamoista osa mainitsee havainneensa aika vaihtelevan tasoista asennetta ja osaamista. Jos ei ole jatkuvasti veneillyt, kannattaa rehellisesti sanoa siitä ja pyytää opastus kyseisen veneen käyttöön.

Vuokraa vene

Helsinki

Boatman Group: Pieniä 4 — 5-metrisiä GO PRO alumiinisia kalaveneitä kalastusvarusteilla Mustikkamaan rannasta, tai lisähintaan muualle kuljetettuna.

Hinnat veneen koosta ja viikonpäivästä riippuen 65—120 €/vrk, 150 —200 €/viikonloppu, 300—400 €/viikko, kesäkuukausien ulkopuolella -25 %.

Vmax Rentals: Vesijettien lisäksi useita vuokraveneitä Yamarin 42 -avoveneestä ja pikku kahden hengen BatMaxista Yamarin 61 DC:hen ja 60-luvun matkavene Atoll 85:een. Lisäksi mukaan voi ottaa vaikka erilaisia perässä vedettäviä ”vesileluja”. Vuokraukset joko Jollaksesta rannasta, trailerilla tai toimitettuna haluttuun paikkaan.

Yamarin 42 ja Batmax arkena 90 €/päivä, viikonloppuna 120 €/päivä. Yamarin 61 DC arkena 350 €/päivä, viikonloppuna 400 €/päivä. Atoll-matkavene 1500 €/viikonloppu.

Helsinki, Turku ja Raisio

Buster Rent: Valmistajan oma vuokraamo vuokraa malleja Buster X, Magnum, SuperMagnum ja Cabin. Tulevalla kaudella veneissä on myös uusi Buster Q -näyttö, jossa on plotterin lisäksi muun muassa äänentoisto, wifi ja ohjeita veneen käyttöön. Vuokraukset joko trailerilla tai rannasta Helsingissä, Turussa tai Raisiosta tai lisähintaan toimitettuna haluttuun paikkaan.

X-malli on edullisin, alkaen 148 €/vrk arkena keväällä ja syksyllä, 275 €/vrk kesällä la/su. Viikko 716—895 €.
Magnum ja Cabin 237—300 €/vrk, kesällä vajaa 1500 €/viikko, muulloin reilut 1100 €/viikko. SuperMagnum on 300-heppaisella koneellaan aivan toisessa hintaluokassa, vajaa 600 €/vrk ja vajaa 3000 €/viikko.

Kemiönsaari, Taalintehdas

Midnight Sun Sailing
Purjeveneiden lisäksi Beneteau Antarès 9.80 -moottorivene flybridgellä. Asuttava 4—5 hengelle ja valmiilla matkavarustuksella. Hinta 1600—2900 €/viikko, juhannuksesta elokuun alkupuolelle kallein, ennen kesäkuuta ja syyskuusta alkaen edullisin.

Kemiönsaari, Kasnäs

Finlandia Sailing
Välittää muiden omistamia veneitä vuokralle, kaikki ovat vuokraveneiksi katsastettuja. Purjeveneiden lisäksi valikoimassa on Nimbus 30 S HT -moottorivene pikkuylelliseen matkakäyttöön, ajankohdasta riippuen 1600—2700 €/viikko.

Kaarina

Jetrent: Vesijettien lisäksi Yamarin 46 SC, 59 DC ja 63 BR sekä Buster Magnum Kaarinassa tai trailerilla. Kätevästi koko Turun saaristo käsillä reissuihin.

Kesäkuukausina 46 SC arkena 129 €/vrk, viikonloppuna 190 €/vrk, 580 €/viikko. 59 DC ja 63 BR arkena 240 €/vrk, viikonloppuna 350 €/vrk, 1140 €/viikko. Buster Magnum muutaman kympin lisää.

Huhti-touko-syys-lokakuun hinnat houkuttelevasti vain noin puolet kesän hinnoista.

Savonlinna

Saimaa Charter 
Vuokravenho: Laaja valikoima veneitä vuokrattavaksi, sekä pienempiä moottoriveneitä että isompia matkaveneitä.
Luksusvaihtoehtona Linssen Grand Sturdy 30,9 AC ajankohdasta riippuen 1650—2950 €/viikko. Marino Shark ajankohdasta riippuen 1000—1950 €/viikko.

Perinteisempiä suomalaisia matkaveneitä myös useampi, kuten muutama Norppa 9, ajankohdasta ja veneestä riippuen 500—1350 €/viikko.
Lisäksi pienempiä veneitä, kuten kajakkeja, soutuveneitä ja pieniä moottoriveneitä.

Saimaan Solmu: Teräsveneitä leppoisaan matkantekoon Saimaalla. Hyvin asuttavista perinteisen henkisistä 8,6—12 -metrisistä veneistä osassa on sauna. Siitä huolimatta tai ehkä juuri siksi oikein suosittuja keskieurooppalaisten keskuudessa.

Pienemmät 3—4 hengen veneet ajankohdasta riippuen 950—1550 €/viikko. Isommat 6—8 hengen veneet ajankohdasta ja veneestä riippuen 1250—2350 €/viikko.

Mikkeli

Fishinno Finland/Saimaa Fishing Travels
Kalastusmatkojen lisäksi pieniä Buster-kalaveneitä vuokrattavaksi vaikka omalla mökille n. 150 km säteellä Mikkelistä. Buster XS-R 20 hv 2-tahtisella 3 — 5 päivää 135 €/pv tai yli 6 päivää 100 €/pv. Buster M 40 hv 4-tahtisella 3—5 päivää 170 €/pv tai yli 6 päivää 130 €/pv. Lisäksi kuljetusmaksu toimitettaessa paikan päälle.

Nurmes
Bomba Action: Vesijettien lisäksi Buster XL HT kalastusvälineillä Pielisen rannassa, 300 €/päivä. Vuokra sisältää varusteet ja myös kalastusluvat.

Kootusti netistä

Nettivuokraus.com
Nettiveneestä, -autosta ja monesta muusta palvelusta tunnettu NettiX näyttää vuokrailmoituksia nykyään Netti–vuokraus.com-sivustolla. Pääasiassa siellä on tunnettuja venevuokraamoja. Pienempien tai yksityisten vuokraajien kanssa on syytä vielä varmistaa, että vene on vuokravenekatsastettu.

 

 

Lue myös nämä

X