Tilaa
Testit

AMT 165 BR ja Yamarin Cross 49 BR – Tarkan budjetin tuplapulpetit

Viisimetriset tuplapulpettiveneet ovat yhä näkyvämmin messujen ja mökkirantojen vakiokalustoa. Kuinka kävi, kun kokoluokan vanhempi konkari sai vastaansa tuoreeltaan palkitun uutuusmallin?

09.06.2020

Tekstitimo sarkkinen

Kuvatmarkus pentikäinen/otavamedia

Kenelle: Suojaista pulpettivenettä etsiville, kun tarve painottuu vahvasti huvi- ja yhteyskäyttöön ilman toistuvia raskaita kuormia.


Alkuvuoden uutuustarjonta on todistanut, että tuplapulpettiveneiden suosio jatkuu vahvana. Moni valtavirran valmistajista panostaa nyt pienimmän pään malleihin, ja se ei ole ensirekisteritilastojen valossa mikään ihme. Alle viisimetristen sakista on noussut viime vuosina melkoisia hittituotteita – kukapa ei sellaista omaan mallistoonsa haluaisi.

Kontiolahtelainen AMT tavoittelee menestystä uudella 165 BR:llä. Mainetta ja kunniaa se sai osakseen jo ensiesittelyssään Helsingin venemessuilla, kun tämä valmistajansa pienin bowrider-malli palkittiin messujen avomoottoriveneenä.

Parivertailuun AMT:n kilpakumppaniksi oli useita ehdokkaita, mutta päädyimme lopulta mitoiltaan lähimpään Yamarin Cross 49 BR:ään, joka on ollut markkinoilla jo vuodesta 2013 ja nauttinut koko elämänsä ajan enemmän tai vähemmän hyvästä suosiosta.

Lähtökohtaisesti vertailuveneiden suurin ero on se, että AMT tehdään kokonaan lujitemuovisena kun taas Crosseissa luotetaan alumiinirungon ja muovisisustan yhdistelmään. AMT:lläkin on samaiseen rakenteeseen pohjautuva F-mallistonsa, ja melkoisen varmaa on, että 165 BR:kin saa jossain vaiheessa alumiinirunkoisen rinnakkaismallin.

Alumiinirunko nostaa tunnetusti hintaa. Vertailuveneitä vauhdittavien 60-hevosvoimaisten koneiden kanssa AMT on pakettihinnoissa tasan 4 000 euroa Crossia halvempi. On silti helppo uskoa, että monilla nämä veneet ovat samalla ehdokaslistalla. Ellei sitten ole lyönyt lukkoon kantaansa siitä ”ainoasta oikeasta” runkomateriaalista…

Lue vertailun tulokset Kipparista 6/2020

AMT 165 BR

Pituus 4,9 m, leveys 2,08 m, paino 450 kg

Valmistusmateriaali lujitemuovi

Henkilöluku 6, CE-luokka C

Tehosuositus 50–60 hv

Testimoottori Honda BF60, nelitahti, polttoainesäiliö kiinteä 60 l

Vakiovarustus mm. Raymarine Axiom 9 -monitoiminäyttö, pulpettien väliovi, peräpenkin pehmusteet, Abloy-laiturilukko, kiinnittymisvarusteet, erillinen varapolttoainesäiliö, 12 V virran ulosotto.

Lisävarusteet mm. etutyynyt, kölirauta, peräkuomu, satamapeite, säilytyspeite, lepuutinsuoja

Valmistaja AMT-veneet Oy, Kontiolahti


Yamarin Cross 49 BR

Pituus 4,86 m, leveys 1,96 m, paino 490 kg

Valmistusmateriaali alumiini/lujitemuovi

Henkilöluku 6, CE-luokka C

Tehosuositus 40–60 hv

Testimoottori Yamaha F60, nelitahti, polttoainesäiliö irto 25 l

Vakiovarustus mm. Q-älynäyttö 10”, pulpettien väliovi, lepuuttimien kiinnikkeet, perän ja keulan istuintyynysarja, 12 V virran ulosotto

Lisävarusteet mm. alumiiniturkki, kaikuluotaintoiminnot älynäyttöön, peräkuomu, vesihiihtokaari, satama- ja kuljetuspeitteet, keulamoottoriteline

Valmistaja Inhan Tehtaat Oy Ab, Raisio

Lue myös nämä

X