Pääset lukemaan sivustoa tämän mainoksen jälkeen.

Jutut

Vene 21 Båt -messut korvataan nyt verkossa

Monien jo odottamat helmikuun Helsingin venemessut siirretään vuoteen 2022.

10.12.2020

Tekstikipparin toimitus

KuvatMarkus Pentikäinen, Tomi Tähti

Ikävään päätökseen vaikutti koronatilanteen huononeminen ja siitä johtuvan poikkeusajan pitkittyminen rajoituksineen. Venemessuilla on sen laajuudesta johtuen pitkä valmisteluaika, eikä kustannusrakenne anna periksi näin haastavassa tilanteessa.

Epävarmuus vaikutti

Messujen siirtoon vaikutti epävarmuus ja kiristyneet kokoontumisrajoitukset. Vene Båt -messut on iso tapahtuma, jossa esitellään vuosittain noin 500 venettä, veneilytarvikkeita, -varusteita ja -palveluja sekä vesiharrasteita ja kalastusta.

Veneiden tuominen messuille vaatii työtä ja on kallista. Yritysten olisi pitänyt tilata veneet Helsingin messuille jo viimeistään marraskuussa ja olla täysin varmoja siitä, että tapahtuma voidaan järjestää helmikuussa.

Messukeskus järjestää venemessut Venealan Keskusliitto Finnboat ry:n toimeksiannosta.

Vielä marraskuun alkupäivinä Finnboat ry:n toimitusjohtaja Jarkko Pajusalo oli vahvasti siinä uskossa, että venemessut järjestetään, kenties ainoana alan tapahtumana koko Euroopassa. Tilanne tautirintamalla muuttui sen jälkeen kuitenkin erittäin nopeasti pääkaupunkiseudulla.

”Nyt on parempi keskittyä Vene 22 Båt -messuihin ja helmikuun 2021 verkkotapahtumaan”, Pajusalo toteaa.

”Siirrosta keskusteltiin Finnboatin hallituksen ja messujen edustajien kanssa. Päätös oli yksimielinen ja varmasti oikea.”

”Olemme tehneet hyvässä yhteistyössä Messukeskuksen kanssa valtavasti töitä hienon ja ennen kaikkea turvallisen messutapahtuman eteen. Käytämme näitä oppeja Vene 22 Båt-näyttelyn valmistelemiseen ja teemme siitä entistä paremman näyttelyn”, lupaa myös Kim Koskinen, Venealan Keskusliitto Finnboat ry:n hallituksen puheenjohtaja.

Terveys edellä

”Päätös on aivan oikea, turvallisuus ja terveys edellä on mentävä”, kommentoi messujen perumista Buster Boatsin ja Inhan Tehtaiden markkinointipäällikkö Johan Finnberg – siitä huolimatta että Helsingin messuilla on ollut erittäin suuri merkitys veneiden myynnille.

Niin Inhan Tehtaiden kuin pienempienkin valmistajien vuotuisista venekaupoista kymmeniä prosentteja on sovittu joko venemessuilla tai messuilla tehtyjen tarjousten pohjalta.

”Oikeaa messukokemusta ei voi täysin korvata”, Finnberg myöntää, mutta hyvin järjestetyillä virtuaalisilla messuilla voi hänen arvionsa mukaan auttaa paljon.

Bustereiden, Yamarinien ja Crossien markkinoinnissa korostuvat ensi vuonna esimerkiksi laajat koeajokiertueet pitkin maata.

Verkko vetää

Messukeskus on järjestänyt nyt poikkeusaikana useita verkkotapahtumia onnistuneesti.

”Ensi helmikuussa uusiin veneisiin, tarvikkeisiin ja varusteisiin pääsee tutustumaan uudessa Vene 21 Båt verkossa -tapahtumassa. Veneilyn ystäviä hellitään, sillä uudessa tapahtumassa löytyy houkuttelevaa tarjontaa ja sisältöä jokaiselle veneilyn ystävälle”, venemessuista vastaava Juha Kuusla kertoo.

Verkkotapahtuma antaa hänen mukaansa tärkeää sisältöä, tarjoaa lisäarvoa ja mahdollistaa kävijöiden ja yritysten kohtaamisen virtuaalisesti.”

Vene 21 Båt verkossa – tapahtuma järjestetään 12. – 21.2.2021 venemessut.fi -sivustolla.

Viranomaiset päättävät

Helsingin Messukeskus on valmis järjestämään tapahtumia turvallisesti heti kun se on viranomaisten mielestä mahdollista. Suuret tilat, ilmanvaihto ja erikoisjärjestelyt mahdollistavat messujen järjestämisen myös poikkeusolosuhteissa.

Messukeskuksesta kerrotaan, että viranomaisten ohjeita ja suosituksia seurataan tarkasti ja toimitaan niiden mukaisesti.

Pitkä odotus edessä

Helsingin messut on jo pitkään arvioitu Pohjois-Euroopan suurimmaksi veneilytapahtumaksi. Monille veneilijöille se on aina toiminut kevään ja uuden veneilykauden avauksena.

Nyt edessä on pitkä, yli vuoden mittainen odotus. Voiko veneilykesä 2021 alkaa lainkaan?

Seuraavan kerran veneilevä kansa saadaan toivottavasti Messukeskukseen helmikuussa 2022, kun Vene 22 Båt -messut järjestetään 11. – 20.2.2022.

Viime talvena, helmikuun Vene 20 Båt -messuille osallistui kaikkiaan 282 näytteilleasettajaa. Messuilla vieraili yli 70 000 kävijää.

Mittavia liikennejärjestelyjä ei tarvita helmikuussa

Venemessut ovat aiheuttaneet Helsingin liikennejärjestelyihin mittavia toimia, kun suuret ja pienemmätkin veneet on kuljetettu trailereilla ja rekka-autoilla Itä-Pasilassa sijaitsevaan Messukeskukseen.

Samalla venekansa on voinut ihastella messuille kuljetettavia veneitä katukuvassa, ja tämä jää nyt messujen peruuntumisen vuoksi tietysti pois.

Kippari seurasi viime helmikuussa kahden jättiläiskokoisen veneen, Sunseeker 52 Manhattanin ja Predator 60 EVOn kuljetusta Turun satamasta Helsingin Messukeskukseen. Veneistä korkeamman, Sunseeker 52 Manhattanin korkeus kärryn päällä oli 6,3 metriä ja leveys 4,85 metriä. Korkeus oli niin suuri, ettei vene mahtunut maantiesiltojen alta. Näin suurta erikoiskuljetusta varten tarvitaan poikkeuslupa, joita myöntää ELY-keskus. Helsingissä pitää hakea lupa myös kaupungilta.

Jutun voi lukea kokonaisuudessaan Kipparista 3/2020

Lue myös nämä

X