Pääset lukemaan sivustoa tämän mainoksen jälkeen.

Tilaa
Jutut

Veneilijä, vältä asuttuja saaria ja saaristoa – Uudellemaalle suunnitellaan liikkumisrajoituksia

Veneilyä ei toistaiseksi ole rajoitettu, mutta liikennettä Uudeltamaalta voidaan rajoittaa hyvinkin pian.

25.03.2020

TekstiTanja Paananen

Koronavirustilanne on eskaloitunut nopeammin kuin meistä kukaan on halunnut uskoa.

Hallitus sulkee ravintolat, kuppilat ja kahvilat ruokailulta ja muulta istuskelulta. Parhaillaan pohditaan myös kuumeisesti mahdollisia tiukempia liikkumisrajoituksia ja hallitus saattaa ratkaista asian rajoittamalla Uudeltamaalta pois suuntautuvaa liikennettä.

Mahdollisista uusista toimenpiteistä tiedotetaan keskiviikkoillan 25. maaliskuuta aikana.

Ahvenanmaan maakuntahallitus asetti jo aikaisemmin suosituksen 14 päivän karanteenista myös Suomen mantereelta Ahvenanmaalle tulijoille tavoitteena estää koronaviruksen leviäminen.

Saaristossa asuu paljon iäkkäitä ihmisiä, eikä terveydenhoidon kapasiteetti riitä hoitamaan kaikkia, jos virus iskee pienille saarille ja paikkakunnille.

Veneily tuntuu monelle juuri nyt ainoalta hyvältä ajatukselta ja saaristo oivalta pakopaikalta. Pienten paikkakuntien ja haavoittuvien saarten asukkaat ovat kuitenkin aidosti huolissaan muualta tulevista vieraista.

Utö on vedonnut vierailijoihin: älkää tulko

Paraisten kaupunkiin kuuluva Utö on Suomen eteläisin asuttu saari, joka on myös suosittu vierailukohde keväällä varsinkin pääsiäisen aikaan. Saarella asuu virallisesti noin 40 ihmistä.

Utön saarella asukkaat ja paikallinen SPR ovat vedonneet ihmisiin, etteivät he nyt matkustaisi saarelle. Saarelle liikennöivä yhteisalus M/S Eivor toivoo, että kaikkea ei-välttämätöntä toimintaa, kuten vapaa-ajanmatkoja yhteysaluksilla saaristoon vältettäisiin.

Mikäli aluksen henkilökunta altistuu virukselle tarkoittaa se automaattisesti karanteenia heille.

Myös saarelle pyrkivä yksityinen veneilijä voi altistaa asukkaat koronavirukselle käyttäessään saaren palveluita.

Eteläisellä Utön saarella on yksi kauppa, jossa on vain yksi kaupanhoitaja ja vesilaitoksella työskentelee yksi ihminen. Vesilaitos tekee merivedestä saarelle elintärkeää juomavettä.

Jos SPR:n työntekijät altistuvat koronalle ja joutuvat karanteeniin, he eivät voi lähteä suorittamaan työtehtäviään.

Saarella toimiva Utö Havshotel pitää ovet suljettuina toistaiseksi 13. huhtikuuta asti.

”Ihmettelen, jos joku nyt toimii toisin eikä noudata kokoontumisrajoituksia ja muita ohjeita. Eihän me tällaista haluta. Sitä nopeammin tilanne hellittää, mitä vähemmän liikumme. Pahimmassa tapauksessa tämä menee kesän yli, jos emme nyt toimi”, sanoo Utö Havshotelin kuljetuksista ja välinevuokrauksista vastaava sekä Saariston Merite Oy:n toimitusjohtaja Mikko Fagerroos.

Örössä kuunnellaan viranomaisia

Örössä tilanteesta tekee monimutkaisen se, että satamapalveluista vastaa yritys, mutta saari on monien muiden merellisten kohteiden tavoin Metsähallituksen luontokohde.

Saarelle voi rantautua kaikkina vuoden päivinä, mutta palvelut ovat yhä kiinni.

”Me emme voi kieltää ketään saapumasta Öröhön, mutta avaamme sähkön ja muut palvelut vasta, kun kuulemme, mikä on hallituksen linjaus. Annamme sitten lisäohjeita kotisivuillamme”, kertoo Örön uusi matkailupalveluyrittäjä Nina Liski-Tirkkonen.

”Vesillä on jo nähtävillä liikehdintää. Jos saamme jossain vaiheessa luvan avata saunan, silloin se desinfioitaisi jokaisen käyttökerran jälkeen”, hän lisää.

”Haluaisimme tietysti auttaa ihmisiä, mutta viranomaisohjeiden mukaan on mentävä”.

Nauvoon ei odoteta ruuhkaa pääsiäiseksi

Nauvon matkailuasiamies Martti Nilsson kertoo koronatilanteen jo vaikuttaneen alueen matkailuun siten, että useita varauksia on peruttu.

Majoitusliikkeiden yrittäjiä on ohjeistettu ehdottamaan matkailijoille varauksen siirtoa perumisen sijaan

”THL:n linja on meillä kaupungillakin käytössä. Infopisteet palvelevat tällä hetkellä sähköisesti ja puhelimitse. Monia tapahtumia on siirretty syksymmälle”, Nilsson kertoo.

Yrittäjät ovat hyvin epävarmassa tilanteessa, nyt kun ravintolatkin joutuvat sulkemaan. Sama koskee satamia.

”Vierasvenesatamat ovat vaikuttava tekijä koko Suomen rannikkomerialueelle. Yksi mahdollisuus on, että kesä siirtyy syksymmälle, kun pahin on ohi. Sitäkin on mietitty, että tuleeko tänne hirveä ryysis heinä-elokuussa. Mutta koronahan ei mihinkään heti häviä, huippu vain ohitetaan”.

Normaalitilanteessa pääsiäisenä Nauvo on täynnä matkailijoita ja lauttaliikennettä lisätään. Nyt samanlaista tunkua ei odoteta.

”Jos tulee ylemmältä taholta ohje, että veneilyä pitää rajoittaa niin sen kanssa on vain elettävä”, Nilsson lisää.

Lue myös nämä

X