Tilaa
Testit

Volvo Pentan joystick-ohjaus – kaikki toiminnot mukana. Video: Sargo 28 rantautuu hienoeleisesti joystickista käskemällä

Volvo Pentan joystickista hallitaan nyt myös kaasua.

23.08.2023

Tekstijouko saarinen

Kuvatvolvo penta

Kenelle: Ohjauspyörän, kaasun, vaihteen ja keulapotkurin toiminnot yhdistävä joystick soveltuu helppoutta ja mukavuudenhalua veneen käsittelyyn kaipaavalle veneilijälle.


Ruotsin Göteborgissa Volvo Pentan testikeskuksessa etsitään jatkuvasti ratkaisuja siihen, kuinka veneilystä voi tehdä helpompaa. Hyvä esimerkki tästä on yhden käden joystick-ohjaus, mikä on edennyt vuosien aikana asteittain eteenpäin.

Viime vuonna Penta toi docking-toiminnon tuplakoneasennusten lisäksi myös yksikoneasennuksiin DPI-vetolaitteelle, yhdistäen keulapotkurin käskytyksen samalle joystickille. Toisin sanoen veneilijän tarvitsee tietää vain suunta, johon hän veneensä satamassa haluaa ja järjestelmä hämmentää vetolaitetta ja keulapotkuria parhaan mahdollisen lopputuloksen saamiseksi.

Nyt kipparin ei tarvitse irrottaa kättään joystickistä enää lainkaan, sillä uutena toimintona Göteborgissa esiteltiin driving-tilassa myös kaasun annostelu. Järeämmistä ammattialuksista tuttu kokonaisvaltainen joystickistä ohjailu tulee siis myös Pentan asiakkaiden saataville. Työntämällä tai vetämällä toimiva kaasun säätely tuntui toimivan pehmeästi ja luonnollisesti. Kun haluttu nopeus on saavutettu, palautetaan joystick keskiasentoon.

Jotta ajokokemus olisi täydellinen, asettaa se hieman vaatimuksia kuljettajan ergonomialle. Yleensä istuinpaikka on pyritty järjestelemään siten, että ratti ja kaasukahvat asettuvat suurempia kurottelematta käsien ulottuville. Täysivaltaiseen joystickillä ajoon siirryttäessä yksi oikein mitoitettu kyynärnoja periaatteessa riittää. Se ei aina, etenkään jälkiasenteisena, ole kuitenkaan helposti toteutettavissa. Tämä tuli huomattua myös järjestelmän testiveneissä, joissa useimmissa malleissa paras kädensijan paikka oli sivuoven kulkuväylän kohdalla.

KATSO videolta kuinka yhdellä DPI:llä varustettu Sargo 28 rantautuu hienoeleisesti joystickista käskemällä.

Volvo Penta

Kojelautaan sijoitettuna joystick toimii hyvin rantautumisissa. Matka-ajossa käyttö ei ole yhtä mukavaa.

Lue myös nämä

X